Csírák, csíráztatás (beszélgetés)
Sziasztok van itt még valaki?
Kezdő vagyok a témában, vettem műanyag emeletes csíráztatót. Elsőnek rukkolát próbálok, tegnap áztattam be a zárt tálkában, ma önteném le róla a vizet, de az egész mintha zselében állna.
A zsázsáról olvastam, hogy normális ez, a rukkolánál is esetleg? Hogyan lehet lemosni róla?
próbáltam már:
- a csíráztató lyukacsos tálkájában, de semmi víz nem csöpög ki
- teaszűrőn - szintén semmi nem csöpög ki
Nagyobb szűrőn meg kiesnek az apróka magok...körülöttük pedig akkor is ott ragadna a zselés cucc...
Segítsetek! :)
Új vagyok, most gondolkodom a csíráztatáson. :)
Mit kell beszerezni feltétlenül és honnan jó? Konkrét linkeket is várnék... :)))
Sziasztok!
Látom kihalt ez a téma:( írok hátha valakinek kedve szottyan beszélgetni a csíráztatásról:)
Sziasztok!
A témával kapcsolatban van egy bejegyzésem a naplóm 585-ös hozzászólásában.
Ha esetleg érdekel valakit, olvassátok el!
Ide is bemásolom, én még nem vetem csíráztató edényt...
" Pillanatnyilag az ásvány vizes flakont levágtam az alját, kb 3 - 4 cm magasan az aljától. Még nem csináltam ilyent, tehát csak kísérletezem. Pici virág föld az alján, a vízben pár órát áztatott magot beterítetem. Nagyon kevés földet ráterítettem. "
Mustármag megindulóban van, a lenmag is valami lesz. tolja a feje fölött a földet...
Én simán pár cm után szeretném levágni, és nem maggal együtt.
A papírtörölközőre ha tesszük, nedvesen tartjuk, szerintem belekapaszkodik a papír rostba. És onnan válogatjátok ki??
Eléggé új vagyok a témában én is.
Én is szoktam rendszeresen csíráztatni, van ami jól sikerül, de nem minden. Sok múlik a magon is,mert vettem már olyat, amiből alig pát szál kelt ki. Ami mindig jól szokott sikerülni és szeretem is nagyon, az a vörös káposzta és a napraforgó. (Utóbbit magozni kell). Most éppen csicseri borsót hajtatok, majd meglátom milyen lesz és beszámolok. Egyébként ajánlom figyelmetekbe a másik ilyen fórumot is, innen is sokat tanulhattok.
Tudásbázis - Szoktatok -e otthon magokat csíráztatni, mik a tapasztalatok?
én is csíráztattam otthon és semmi különleges felszerelés nem kell.
csak a bio csíra és sok figyelem, hogy ki ne száradjon a mag.
nem kell szüretelni, mert magát a magot kell megenni a csírával.
Ha valaki csíráztat otthon és tud segíteni ?!
Most szeretném kipróbálni!
1 magból csak 1×"szüretelhetek"?
Miket érdemes csíráztatni.."vitaminok, élettani hatások"?
Első körben ennyi!
De ha beszerzek mindent,biztos lesz még kérdés!
Köszönöm,hogy időt szántál rám!
Legyen szép napod!!
Sziasztok!
Oké, hogy egészséges és sok mindenféle vitamint tartalmaznak a magok, de valaki evett már konkrét betegségre csírákat és hatott-e? Van tapasztalat?
Nekem minden reményem bennük van, ma kezdtem, még épp csak áznak a konyhaasztalon.
Szia!
Étkezési csíráztatáshoz nem jók a sima vetőmagok, mert azokat vegyszerekkel kezelik.
Bio/naturboltokban lehet direkt csíráztatáshoz megfelelő magokat kapni!
Ami ízlett a készen vásároltból, olyan magot vegyél, nekem a lucerna, retek, búza jött be legjobban.
Sok sikert!
:DDDDDDDDDDDDD
Ez eszembe sem jutott! Jó ötlet! Amikor újra kezdem akkor lefotózom nektek minden nap!:)
Csak három csiguszom van! Van egy "korosabb" jószág Ő másfél éves 25 centis a háza ő az enyém! És a két kis csiga, ők a csiga ikrek és ők a iker gyerekeimé !;D Érted?:DDDDDDDDDDDDDDD
Coline!Megnéztem az adatlapod,hátha van fenn csírás kép,de egészen mást találtam!Még soha nem láttam ilyen csigákat!Mennyi van?Régóta gyűjtöd?
Szerintem én is fogok csíráztatót venni,ha egyszer összefutok vele,de olyan ritkán mozdulok ki a faluból,postán hozatni pedig drágállom,mert többe kerül a postaköltség,mint az edény!
Ha van időd és kedved rakhatnál fel egy képet,a csíráztatódról is 'hogy hogyan dolgozik'?:!
köszi!
Jaj de jó! Egyre többen jöttök és osztjátok meg a tapasztalatotokat!:)
Szeretnék recept ötleteket kapni! Ti mivel és hogyan adagoljátok be a családnak?
Tényleg erős a zsázsa és a vörös káposzta! :)
ja igen még valami.Ha hántolt nem pökölt és sózott hanem natúr napraforgót vesztek,az két nap alatt nagyon fincsi duzzadt és lédús lesz,saliba és szendvicsre is tök jó,nem szabad megvárni hogy bezöldüljön a csírája mert keserű lesz.
A búzacsíránál aza gondom hogy maga a búzaszem és a gyökér tök rágós így ha a csírát akarom enni ki kell szemezgetnem mint Hamupipőkének:)
Szaiasztok!
Nálunk mindig nő a csíratálban csíra,amik bejöttek:lucerna,brokkoli ,vöröshagyma,fokhagyma,
mungóbab.Ezeket szeretjük.Amiket nem:zsázsa,vöröskáposzta.Lehet hogy csak azért mert erősebb az ízük vagy csípnek.
Az a tapasztalatom,hogy amelyik nem bújik elő egy-két nap alatt az már döglött ,és a többi se jön elő amit a zacsi tartalmaz.
ja és sokkal gyorsabb ha egy-két órát vízbe áztatom.
Bocs, elírtam a neved...
Szóval teljesen telerakod vízzel az alsó tálkát?
Na, este kihajítom az első próbálkozást, és megpróbálom így, hátha... Köszi!
További ajánlott fórumok:
- Szoktatok -e otthon magokat csíráztatni, mik a tapasztalatok?
- Milyen tapasztalatok vannak a csiráztatással és csiraevéssel kapcsolatban?
- Hogyan kell diót csíráztatni és fát nevelni belőle?
- Győrben hol találok olyan boltot, ahol csíráztatásra alkalmas magot tudok venni?
- A csíráztatni való bio búzamag meddig jó?
- Zsázsa csíráztatásakor nyálkás lesz, lehet ezen segíteni valahogy?