Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Zsázsa csíráztatásakor nyálkás lesz, lehet ezen segíteni valahogy? fórum

Zsázsa csíráztatásakor nyálkás lesz, lehet ezen segíteni valahogy? (tudásbázis)


2010. okt. 18. 22:46

Én is úgy tudom, hogy az egyik nagyon hasznos csíra növény a zsázsa, a másik a lucerna. Persze használok én is többet is, de ez a kettő visz mindent. :)


Csinálhatod úgy is, hogy a szűk evőkanálnyi magot áztatás nélkül a tálkába szórod, de tedd az asztalra. Ami mag kipotyog, alatta találod, azt ha újból beleszórod, valahogy úgy rendeződik, hogy benne marad. De így nem lehet vizet csurgatni rá, csak permetezni szabad, mert kimosódik.

Hőmérséklettől függ, hogy mikor vágható. 3-4-5 nap. ha már kicsit nagyobb, az egész ültetvényt egyben ki tudod emelni a tálból, és ha kistányérra teszed, könnyebb levágni. Én 3 napig is vágok egy tájnyi adagot. Nálunk csak én legelek.

Más magokat is csíráztatsz?

10. mohonc (válaszként erre: 8. - 9ee282a420)
2010. okt. 18. 22:38

Köszi! Nagyon korrekt a leírás. Akkor így fogom kipróbálni. Kb. hány nap múlva nő meg annyira, hogy le lehet vágni?

Egyébként szerencsére mindenki egészséges, és ezt akarjuk megtartani, de ha nem boldogulok valamivel, akkor még fogok kérdezni.

Jó éjszakát!

9. Pné Veronika (válaszként erre: 8. - 9ee282a420)
2010. okt. 18. 22:27

A te módszeredhez képest az enyém egy "paraszti" csíráztatás... :-)))

Nálam úgy megy, hogy sima vattát vékonyan egy lapos tálba teszek, rászórom a magot, majd naponta "locsolgatom".

Amikor megnőtt, fogom és ollóval lenyiszálom.

2010. okt. 18. 22:22

Éjszakára fél pohárnyi vízbe beáztatok szűk evőkanálnyi magot. Nem lenne muszáj mert hamar csírázik, de annyira apró a mag, hogy egy része szárazon átpotyog a csiráztató edényem lukacsain.

Reggel a csiráztató edény alsó részébe kevés vizet teszek, a lyukacsosba pedig beleöntöm a megduzzadt magokat. Reggel-este nagyon picit csurgatom rá a mosogatónál a vizet, hogy nedvesen legyen tartva. Kistányérral mindig letakarom, hogy ne száradjon ki.

Mikor már a gyökerek nyúlnak lefelé, annyi tiszta vizet teszek az alsó tálba, hogy a gyökerek érjenek bele. Ekkor már nem takarom a tetejét, hanem az ablakba teszem a tálat, hogy minél sötétebb zöldek legyenek a növénykék.


Most jön a lényeg: Hogy ne egyem meg azt a gusztustalan nyálkás maghéjat, felette ollóval, vagy késsel levágom a növénykéket szárával együtt tövig.

Sok sikert hozzá neked is!:) majd írd meg, hogy boldogulsz vele!

ha még érdekel valami, szívesen válaszolok.


Csak egészség megőrzésre fogyasztasz csírákat, vagy beteg vagy és gyógyulnál, vagy csak mert szereted?

7. mohonc (válaszként erre: 6. - 9ee282a420)
2010. okt. 18. 20:10
Igen, nagyon megköszönném.
2010. okt. 18. 18:15

A zsázsa maghéja tartalmazza azt a nyálkás anyagot.

A szaga természetes szag. neki ilyen van. :)

Leírjam, én hogyan csinálom?

5. mohonc (válaszként erre: 4. - Pocakmanci)
2010. okt. 18. 17:54
És mit csinálsz vele? Megeszed? Szerintem is büdös....
2010. okt. 18. 17:54
Azonnal nyálkás lesz, le se tudod mosni róla. A menő csíráztatók azt mondják, hogy a zsázsát ne áztassuk, csak spricceljük, de nekem mindenhogy büdös.
2010. okt. 18. 17:51

Szoktam csíráztatni magokat, eddig minden rendben volt, de most kipróbáltam a zsázsát is, és ezen lett egy (szerintem nem túl gusztusos) nyálkás bevonat.

A kérdésem az lenne, hogy ez másnál is előfordult, vagy csak nálam nem működik rendesen?

Köszi!

2. Pné Veronika (válaszként erre: 1. - Mohonc)
2010. okt. 18. 17:50
Éspedig? :-)
2010. okt. 18. 17:49
Zsázsa csíráztatásával kapcsolatos kérdésem lenne.....

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook