Csángó galuska recept
120 perc
A Csángó galuska hozzávalói:
savanyú káposzta-levél,pirospaprika
szerecsendió
őrölt bors
só
50 dkg füstölt húsos csont,10 dkg kukoricadara,15 dkg rizs,1 csokor kapor,1 csokor csombor
50 dkg darált sertéshús
50 dkg darált marhahús,1 csokor petrezselyem zöld
1 csokor zellerszár
1 póréhagyma,1 maréknyi martilapu
30 dkg spenót
2 evőkanál paradicsompüré
25 dkg savanyú káposzta
25 dkg fejes káposzta
2 evőkanál finom liszt
2 dkg zsír
3 petrezselyem
3 murok vagyis sárgarépa
3 kápia paprika
3 piros hagyma
3 hagyma
20 dkg
A Csángó galuska elkészítési módja:
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy akkora lábasba tesszük, hogy minden hozzávaló beleférjen. Kiolvasztjuk a zsírját, s megpirítunk rajta két fej apró kockákra vágott hagymát és a piros hagymákat. A murkot a petrezselyemmel meg a paprikával együtt húsdarálón ledaráljuk, majd a megdinsztelt hagymára tesszük, és együtt pároljuk, amíg elfő a leve. A zsíron megfuttatunk egy fej apróra vágott hagymát, megszórjuk a liszttel, és megpirítjuk. A paradicsompürét a rántáshoz öntjük, jól elkeverjük, a megpárolt zöldséghez adjuk, majd az egészet összeforraljuk és félretesszük. A zöld növényeket – martilaput, zellert, petrezselymet, a póré zöldjét és a leforrázott spenótot – nagyon apróra összevágjuk, ahogy a kiöblített savanyú káposztát és a fejes káposztát is. Mindezt a lábasba tesszük a párolt zöldséghez, s hozzáadjuk a kétféle darált húst, a rizst meg a kukoricadarát is. Megsózzuk, borsozzuk, pirospaprikával és szerecsendióval ízesítjük, majd az egészet jó alaposan összekeverjük, és az előkészített – leforrázott és lecsepegtetett – levelekbe töltjük. A lábas aljára rakunk egy sor savanyú káposztát, középre tesszük a füstölt csontot a kaporral és a csomborral, majd köré és rásorakoztatjuk a töltelékeket. A tetejét betakarjuk a maradék savanyú káposztával, felengedjük forró vízzel, és lassú tűzön, lefedve, 2-2,5 órát főzzük.
A galuskák burkolólevele lehet szőlőlevél, torma-, karalábé-, káposzta- vagy savanyú káposzta-levél, de akár az erdőszélen zöldellő martilapu is – arrafelé semmi nem mehet veszendőbe, ami a kertben vagy a kert végében megterem. Tavasszal és nyár elején a martilapu friss, zsenge leveléből például levest is készítenek. Tölthetjük a galuskákat sóban eltett szőlőlevélbe is, ezt azonban felhasználás előtt áztassuk ki hideg vízben.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: ca43169457, 2014. dec. 1. 13:57
A csángó galuska elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.