Cékla télire recept
90 perc
A Cékla télire hozzávalói:
5 kg cékla
A felöntőlé: 2 liter víz
15 dkg gyümölcs cukor
2 dkg só
3 dl 20 % ecet
Az üvegekhez: torma
köménymag (lehet őrölt is),
A Cékla télire elkészítési módja:
Ha lehet, ne válasszunk túl nagy céklákat, mivel a kisebb könnyebben megfő, ízletesebb, és a színe is intenzívebb. A céklákat alaposan megmossuk, Ha szükséges használjunk egy gyengébb szőrű kefét is a szennyeződések eltávolításához. Addig főzzük, míg a villát bele tudjuk szúrni, de nem kell, hogy túl puha legyen, Miután megfőtt, nem túl vastagon, meghámozzuk, és kb. fél centiméter vastag szeletekre vágjuk. A céklákat beletesszük az előre kifőzött, csírátlanított üvegekbe, majd ráöntjük a hozzávalókból előre elkészített, forró levet. Minden üvegbe teszünk egy késhegynyi köménymagot, és pár darab vékony csíkra vágott vagy reszelt tormát. Az üvegeket száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, majd hűvös helyen tároljuk.
A hosszasa hámozást megspórolhatjuk, ha a főzővízbe kevés sót teszünk, majd a kész céklát lehűtjük langyosra és a céklák héját kézzel pillanatok alatt letoljuk. Gyors és egyszerű.
Kategória: Savanyúságok receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2018. aug. 31. 03:19
A cékla télire elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.