Főoldal » Receptek » Savanyúságok receptjei » Kovászos uborka recept

Kovászos uborka recept

Elkészítési idő 60 perc

A Kovászos uborka hozzávalói:
Egy 5 l-es befőttes üveget jól elmosunk.

Az uborkaléhez felteszünk forrni 4 l vizet. Literenként 1 púpozott evőkanál sót szórunk bele. "Akkor jó a lé, ha egy picit sósabb, mint ahogy jó lenne. Ha felforrt, hagyjuk langyosra hűlni. Azért kell 4 l mert ha nagyon napos az idő, a párolgás miatt sok vizet kell utánatölteni!

Az uborka se kicsi, se ne nagy legyen. Az uborkákat jól megmossuk, kézzel vagy körömkefével, szivaccsal ledörzsöljük. Két végét levágjuk, mert attól kesernyés lenne. Hosszában 2-4 cikkre vágjuk, hogy a lé átjárja.

Megpucoljuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot. (én babérlevelet is tettem bele)

A kapor felét az üveg aljára tesszük, mellé a fokhagyma felét. (én babérlevelet is tettem bele) Jó szorosan elkezdjük az üveget telepakolni a bevagdosott uborkával. A tetejére tesszük a kapor másik felét és a fokhagyma maradékát. Felöntjük a sós lével, hogy az ellepje az uborkákat, és rátesszük a kenyér szeletet a tetejére. Maradék levet pótláshoz félretesszük.


Kovászos uborka 1.Kovászos uborka 2.


A Kovászos uborka elkészítési módja:
Egy 5 l-es befőttes üveget jól elmosunk. Az uborkaléhez felteszünk forrni 4 l vizet. Literenként 1 púpozott evőkanál sót szórunk bele. "Akkor jó a lé, ha egy picit sósabb, mint ahogy jó lenne." Ha felforrt, hagyjuk langyosra hűlni. Azért kell 4 l mert ha nagyon napos az idő, a párolgás miatt sok vizet kell utánatölteni! Az uborka se kicsi, se ne nagy legyen. Az uborkákat jól megmossuk, kézzel vagy körömkefével, szivaccsal ledörzsöljük. Két végét levágjuk, mert attól kesernyés lenne. Hosszában 2-4 cikkre vágjuk, hogy a lé átjárja. Megpucoljuk a fokhagymát, megmossuk a kaprot. A kapor felét az üveg aljára tesszük, mellé a fokhagyma felét. Jó szorosan elkezdjük az üveget telepakolni a bevagdosott uborkával. A tetejére tesszük a kapor másik felét és a fokhagyma maradékát.(babérlevelet) Felöntjük a sós lével, hogy az ellepje az uborkákat, és rátesszük a kenyér szeletet a tetejére. Maradék levet pótláshoz félretesszük. Az üveget egy tányérra tesszük, hogy a kifolyó uborkalé ne csúfítson össze semmit, és a tetejére is rakunk egy tányért. 2-3 nap múlva már kész is.

A lé mindig az üveg tetejéig legyen, naponta pótoljuk, mert ha kilóg a kenyér a léből, akkor penészedni fog, ha meg az uborka lóg ki, akkor kifehéredik és kiszárad. Ha nagyon meleg helyre tesszük, akkor az uborka nagyon megpuhul. Időnként forgassuk meg az üveget, hogy egyformán érje a nap.
Ha már jónak ítéljük, az uborkát kiszedjük egy tálba, a levét leszűrve ráöntjük, és hűtőben tároljuk.


Kategória: Savanyúságok receptjei


A kovászos uborka elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook