Brokkolis Cézár-saláta recept
A Brokkolis Cézár-saláta hozzávalói:A salátához:
só
kb. 45 deka brokkoli (megtisztítva 30 deka)
1/2 szikkadt zsemle
2 fej retek (10 deka)
Az öntethez:
4 deka friss parmezán
3/4 deci olívaolaj
2 evőkanál friss citromlé
1 kávéskanál szardellapaszta
2 kávéskanál mustár
1 duci fokhagymagerezd
frissen őrölt bors
A Brokkolis Cézár-saláta elkészítési módja:
Vizet engedek egy fazékba, teszek bele sót, és elkezdem felforralni. A megmosott brokkolit rózsáira szedem, majd a rózsákat kb. 3 centi átmérőjű falatokra darabolom. A falatokról levágom a vastag szárrészeket, de a zsengéket meghagyom. Ha forr a víz, beleszórom a brokkolit, és néhány perc alatt roppanósan puhára főzöm. Leszűröm, majd hideg vizet engedek rá, és papírtörlőn szétterítve megszárítom. Felkockázom a szikkadt zsemlét, és száraz teflonserpenyőben kevergetve aranybarnára pirítom, majd félreteszem hűlni. Elkészítem a sűrű öntetet. A turmixgépbe reszelem a parmezánt, ráöntöm az olívaolajat, a friss, leszűrt citromlevet. Belekanalazom a szardellapasztát, a mustárt. Hozzáreszelem a megpucolt fokhagymagerezdet, és tekerek hozzá frissen őrölt borsot is. Pépesítem az egészet, és az öntet ezzel készen van. A megmosott retket felkockázom, és egy jól záródó műanyagdobozban összekeverem a brokkolival és 1 evőkanálnyi sűrű öntettel. (A maradék öntetet folpackkal letakarva a hűtőbe teszem. 1 hétig is eláll, és bármilyen más zöldséghez is nagyon finom.) A kész brokkolisalátát berakom a hűtőbe, a kihűlt, pirított zsemlekockákat pedig kint hagyom a konyhapulton. Másnap a zsemlekockákat a parmezános brokkolira szórom, úgy fogyasztom el a salátát.
Kategória: Saláták, öntetek receptjei
A receptet beküldte: syria, 2013. jún. 4. 12:01
A brokkolis cézár-saláta elkészítési módja és hozzávalói.