Birsalma-szőlő lekvár recept
A Birsalma-szőlő lekvár hozzávalói:1,5 kg sötét szemű szőlő
1 kg előkészített birsalma,
ízlés szerint gyümölcscukor,
kevés nátrium-benzoát
A Birsalma-szőlő lekvár elkészítési módja:
A szőlőt megmosom, leszemezem, és időnként megkeverve puhára főzöm. Ha hűlt egy kicsit, akkor szitán áttöröm, és felfogom a levét abba a fazékba, amiben majd a lekvárt főzöm. (A zömmel magot és héjat tartalmazó masszából még álltában is csöpög ki valamennyi lé. ) Felvágom a megmosott birsalmákat, kivágom a magházukat (meghámozni nem szükséges), majd vékony szeletekre vágom őket, és rakom egyenesen a szőlőlébe. Felrakom főni. Eleinte lehet lefedve, mint a kompótot (közben elő lehet készíteni az üvegeket). Akkor kell elkezdeni kavargatni, amikor a birsalmák főnek szét, és sűrűsödik. Ha nagyon fanyar, akkor kevés gyümölcscukorral ízesítem. A legvégén hozzákeverem a nátrium-benzoátot. Az előkészített üvegekbe kanalazom, figyelve arra, hogy ne maradjon levegős. Az üvegeket lezárom, és száraz dunsztban hagyom kihűlni (vagyis egy félreeső helyen bebugyolálom őket egy példbe, hogy szép lassan hűljenek ki).
A receptet egy öreg barátnőmtől kaptam, aki évről évre készít ebből a finomságból.
Kategória: Befőttek, lekvárok receptjei
A receptet beküldte: ea9bff1b44, 2008. szept. 5. 21:10
A birsalma-szőlő lekvár elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.