Balatonszepezdi rakott rétes recept
50 perc
A Balatonszepezdi rakott rétes hozzávalói:
3 csomag réteslap,
10 dkg mák,
20 dkg cukor,
50 dkg tehéntúró,
10 dkg mazsola,
50 dkg alma,
10 dkg dió,
3 dl tejföl,
2 tojás,
6 dkg vaj,
5 dkg zsemlemorzsa,
1 késhegynyi őrölt fahéj,
1 citrom haja.
A Balatonszepezdi rakott rétes elkészítési módja:
Az almát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk majd fahéjjal, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Ha sok levet enged, nyomkodjuk ki. A tehéntúrót szintén áttörjük, belekeverjük a tojásokat, hozzáadunk 1 dl tejfölt és a megmosott mazsolát, cukorral, citromhéjjal ízesítjük. A darált diót és a mákot külön-külön cukorral összekeverjük. Egy cserépedényt vagy lábast kivajazunk, és a rétestésztát rétegenként belerakjuk, minden réteslapot a töltés előtt olvasztott vajjal meglocsolva és zsemlemorzsával meghintve. A rétegezés sorrendje: dió, alma, túró, mák, túró, alma, dió. A mákréteg alá kenhetünk kevés baracklekvárt is. A dió- és máktöltelék locsoljuk meg 1-2 evőkanálnyi tejföllel is. Legfelülre réteslapnak kell kerülnie, amelyet kevés olvasztott vajjal és tejföllel meglocsolunk. 180 fokos sütőben, kb. 50 perc alatt megsütjük.
Porcukorral meghintjük, és tortaszeletekre vágva, melegen tálaljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: Aramis39, 2007. máj. 2. 23:18
A balatonszepezdi rakott rétes elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.