Bacillus cereus és a maradék ételek
Főtt rizs fogyasztása után lettem rosszul, miután - a jelek szerint - túl sokáig hagytam szobahőmérsékleten. Ki gondolta volna? Pont a rizs? Hiszen az nem is romlandó?! Vagy mégis?
Utána olvastam, hogy a rizs tartalmazhat Bacillus cereust, ami egy olyan baktérium, ami ételmérgezést is okozhat. Ráadásul az sem zavarja, ha a rizst 100 fokos vízben főzzük. A túl sok időre a tázhelyen felejtett rizsben elszaporodnak ezek a baktériumok, amik ezután toxinokat termelhetnek, amelyek megbetegíthetik az embert, aki elfogyasztja az ételt.
Ha ezek a méreganyagok már létrejöttek, akkor már nem számít, hogy felmelegíted-e a rizst vagy hidegen habzsolod be. Ha megetted: hányingert, hányást és hasmenést okoz. A tünetek általában néhány órán belül jelentkeznek, szerencsére kb. 1 napig tartanak csak.
Nem a rizs az egyetlen, amiben Bacillus cereus szaporodhat el, más alapanyagokban is előfordulhat. Emiatt oda kell figyelni, hogyan tároljuk az ételeket az elkészültük után. Ami miatt én gyakran kint hagyom, hogy még túl forró ahhoz, hogy a hűtőbe tegyem. Féltem az ott tárolt dolgokat, hogy rossz hatással lesz rájuk a hirtelen bekerült forró étel és szerintem a hűtőszekrénynek sem tesz jót.
A praktikum szerint a forróbb ételeket kisebb edényekbe lehet helyezni, hogy hamarabb csökkenjen a hőmérsékletek, vagy akár jégfürdőbe is tehetjük őket. A lényeg, hogy 1 óra múlva már csücsüljenek a hidegben és a biztonságban. Minél hamarabb történik meg ez, annál kisebb az esélye a baktériumok elszaporodásának és megbetegítő toxinok termelődésének.
Jusson ez eszedbe, mikor legközelebb félreteszed a hétvégi ebéd maradékát, ne feledkezz meg róla, hogy egy órán belül kerüljön hűvös helyre!
Írta: szeretekolvasni, 2021. szeptember 16. 09:35
Fórumozz a témáról: Bacillus cereus és a maradék ételek fórum (eddig 7 hozzászólás)