Hortenzia szárítása
A hortenziák sokféle színben pompáznak. A szárítás során a teljesen élénk színeket nem lehet teljesen megtartani, inkább zöld, szürke, kék, rózsaszín és lila színű, halvány árnyalatokat tudunk elérni.
Mikor kell levágni a hortenziákat a szárításhoz?
Az anyatermészet sokszínűségére, az időjárás szeszélyeire nem igen tudunk hatással lenni, de a levágás megfelelő időzítésére igen. Márpedig ezen igen sok múlik, mondhatni ez a legfontosabb tényező.
Ha a hortenzia fejét hagyjuk a bokrokon megszáradni, akkor minden színük elvész. Ha túl korán vágjuk le a virágokat, akkor száradás helyett inkább hervadásnak indulhatnak és formájukat vesztik.
A virágzás során naponta figyeljük a változásokat. Amikor a színek kezdenek lágyulni, a szirmok kezdenek kicsit száradni, akkor kell lemetszeni a bugákat.
Hogyan szárítsuk, hogy minél jobban megőrizze a színeit?
A szárakról minden levelet el kell távolítani, majd a virágokat dugjuk 2-3 centiméternyi vízbe és állítsuk a vázás egy hűvösebb helyre, ahol nem éri a napsütés. Mikor a víz már elpárolog a vázából és a szirmok papírszerűvé válnak, készen van a szárítás.
Száradás után a virágokat elhelyezhetjük vázában, vagy akár még koszorú és készíthető belőlük.
Írta: szeretekolvasni, 2018. szeptember 21. 09:35
Fórumozz a témáról: Hortenzia szárítása fórum (eddig 4 hozzászólás)