Az emberek egyre jobban unatkoznak (beszélgetés)
Tudom, hogy Boldogzokninak írtad, de szeretnék reagálni a hozzászólásodra.
A podcast, amiről írsz, tényleg jó. A könyvet nem olvastam.
Nem teljesen világos számomra ez, amit írsz: "nem az a gond az internettel, hogy hogy megosztja a figyelmünket, hanem, hogy elveszítjük/el veszi azt a döntési képességünket, hogy egy dologra figyeljünk. Nem tudunk elmélyülni." - ez a könyvben így van leírva?
Rákeresek (vagy a gyerek) valamire az interneten. Egy konkrét dologra. Akkor arra az egy dologra figyelek, abban mélyülök el, mert az érdekel. Miért kezdenék unatkozni?
A gyerekek éppúgy el tudnak mélyülni egy cikkben, nem kell elmenniük a könyvtárba, hogy egy bizonyos információhoz hozzájussanak. Szerintem ez nem unatkozás, hanem egy praktikus dolog. Mondjuk azt az időt, amit a könyvtárban töltenének e kutatásával, a szabadban tölthetik, focizhatnak, bringázhatnak, beszélgetnek.
Szia. Az online térre reagálva: Friderikusz Sándornak van egy nagyon jó podcastja Steigervald Krisztiánnal. Generációkról szól. Ott beszélnek egy könyvről, melyben az író azt „mondja” nem az a gond az internettel, hogy hogy megosztja a figyelmünket, hanem, hogy elveszítjük/el veszi azt a döntési képességünket, hogy egy dologra figyeljünk. Nem tudunk elmélyülni. Ha nem tudsz elmélyülni valamiben, unatkozni kezdesz, hiszen nincs ami leköti a figyelmed. A gyerekeink már nem kapják meg azt a mintát, hogy elmélyülni tudjanak bármiben is(senki ne értsen félre, sarkítok, nyilván nem minden Y-Z generációs gyermek ilyen), ők már az a generáció ,ahol készen kapják az információt, nem kell túl sokat keresni, könyvtárban utánajárni, hiszen pár kattintás és ott van.
Az unatkozás valahol számomra ez.
Igen, értelek, amikor a "negatív" unatkozásról beszélsz.
Én a pozitív értelemben vett unatkozásról írtam, amit te nagyon jól értelmezel. "elmerengeni és gondolkodni nyugodtan" - erre van szüksége gyereknek és felnőttnek egyaránt.
Egyetértünk.
Gyerekpszichológusok és általában véve gyerekekkel foglalkozó szakemberek azt mondják, igenis szükség van unatkozásra.
Már nem tudom pontosan milyen műsorban hallottam egy beszélgetést, ahol valaki azt mondta, hogy a gyereknek kell, hogy felszabadultan töltsön időt. Legyen neki is a ma divatos szóhasználattal "énideje".
A gyerekeknek, amint közösségbe kerülnek, már egy csomó mindennek és mindenkinek meg kell felelniük.
Otthon legalább hadd unatkozzon egy kicsit. Ezt én is osztom.
A gyerekek mentális egészségéért a szülő felel.
Annak ellenére, hogy egyre több lehetőségünk van a különböző szórakozási formák terén, amelyek ráadásul egyre könnyebben elérhetőbbé válnak (lásd online tér), mégis, kutatások szerint az emberek egyre gyakrabban unatkoznak.
Én is érzem, hogy egyre magasabb az ingerküszöböm úgymond - egyre több mindenre legyintek, hogy ez már nem érdekes, ilyet már láttam.
Például pörgetjük az online tartalmakat, de ezzel jól foglalkoztatjuk az agyunkat? Ez az egész folyamat potenciálisan káros hatással van az emberiség mentális egészségére. Mi a véleményed? A következő generációk hogyan küzdenek meg ezzel a jelenséggel?
További ajánlott fórumok:
- Akik kezdik egyre jobban utálni az embereket!!!
- Hogy érzitek: a hasonló emberek találnak jobban egymásra, vagy inkább az ellentétek vonzzák egymást?
- Más is van úgy, hogy jobban szereti az állatokat, mint az embereket?
- Részegen tényleg őszintébbek és jobban belemennek meggondolatlan dolgokba az emberek?
- Öregszem: már jobban szeretem a növényeket, mint az embereket 😜
- Jobban szeretem az állatokat, mint az embereket.