Főoldal » Fórumok » Lélek & Szerelem fórumok » Van olyan téma, amihez jobban értek, mint az emberek... fórum

Van olyan téma, amihez jobban értek, mint az emberek... (beszélgetés)

Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.

1 2
31. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 27. - Enissa)
febr. 13. 22:10

Vallomásba nem fér bele, arra gondoltam, akivel szóban vagy írásban van lehetőségem véleménycserélni. Isten megőrizzen, hogy a legjobbnak gondoljam magamat bármiben is. :)

Példát nem írok, rám ismerne aki tudja, mivel foglalkozom. De jellemző sajnos, hogy jön Micike zárt csoportba tanácsot kérni (hangsúlyozom zárt, nem tukmáltuk) és a biológusnak megmagyarázza, hogy nincs igaza. Hülye példa, hogy érthetőbb legyek, mi pusztítja el a növényen a Nectria haematococca gombát, szerinte a rohadt hagymahéjlé, oké akkor minek kérdez? Nagyon szívesen segítünk ingyen, szabadidőben, mert imádjuk, de lehangoló amikor 100. ilyenbe szaladsz bele.

febr. 13. 14:47
Komolyabb témáknál az igazi szakemberek hozzá sem szólnak, mert a komplexebb problémákra nem lehet egy pár mondatos kommentben releváns választ adni. Valamint ha a meggyőzendő felek ismeretei nem érnek el egy minimális szintet, akkor fölösleges nekik bármit megpróbálni elmagyarázni, mert a tudáshézagot nem lehet áthidalni.
29. PöttyösPanka (válaszként erre: 22. - Timycat)
febr. 13. 14:42
Ebből is látszik, hogy a tudósok is csak emberek. Az alaptermészetük nem változik meg attól, hogy nő a tudásuk. Aki fellengzős, az professzorként is az. Aki alázatos, az zseniként is az. Viszont szerintem ebben sem szabad általánosítani, és a "tudósok megítélését" arra alapozni, hogy van köztük olyan is, aki irritáló.
28. michelle.r (válaszként erre: 26. - Timycat)
febr. 13. 13:56

Osztom a véleményedet. Egy tudósnak soha ne lehetnek végleges válaszai semmire. Kérdései inkább.

Szerintem a világnak ott van vége, amikor mindenre tudjuk a választ.

27. Enissa (válaszként erre: 26. - Timycat)
febr. 13. 10:21

Biztos félreérthető vagyok.

Számomra a fórum cím fellengzősnek jön át.

A merítés nem mindegy.

Lehet valaki családban a legjobb, munkahelyen, országosan,de a világban is.

Erre írtam a példát, hogy keveseknél nincs jobb.

Olyan van, hogy akit főnöknek tesznek nagyobb helyre, el van a zavarosban, mert elvégzik helyette a feladatokat a tényleg okosabbak, ügyesebbek.

26. timycat (válaszként erre: 23. - Enissa)
febr. 13. 09:27

Nem feltétlenül erre értettem, hanem hogy ő is beleesett abba, hogy akkor ő már mindenhez is, mert másik szakterületre kihatóan kijelentette, hogy neki ne mondják olyan nincs hogy... Aztán mondták, hogy de lehetséges, erre válaszul sértetten elkezdett puffogni.

Pont az okos, sok tudással rendelkezők látják be azt, hogy minél mélyebb a tudásuk annál több a kérdés. A biokémia meg aztán tényleg az a része a tudománynak, hogy a "nem tudjuk még", "talán", "most úgy gondoljuk" és "még folynak a kutatások" a helyes válasz, nem az hogy ráförmedünk kollégára ha olyan fekete-fehér kijelentést teszünk ami a társtudományra is vonatkozik.

De nyilván nem értek hozzá, csak tapasztalat.

25. csemár (válaszként erre: 24. - Csemár)
febr. 13. 08:58
A 19. háeszhez szóltam hozzá.
febr. 13. 08:55

"Igazából nem értem az emberek többségéhez képest, mihez lehet jobban érteni?"

Gondolj bele: a mi világunk már régen nem a polihisztorok világa. Már csak az orvostudományon belül is: elképzelhetőnek tartanád, hogy egy szemorvos vakbélműtétre vetemedjen?

Én sem!

Ugyanakkor az se jutna eszembe, hogy vitatkozni kezjek egy műköröm-építővel, hogy mit-mikor-hogy...

...De ha ugyanez a műköröm-építő engem kezd el győzködni arról, hogy márpedig a hejesírás nemfontos, akkor legyen már szabad kiállnom az igazam mellett! Ti. amellett, hogy az én értékrendem szerint igenis az!

23. Enissa (válaszként erre: 22. - Timycat)
febr. 13. 08:30
Értem mi a gondod vele,nem a jellemére utaltam,inkább arra akartam rávilágítani, hogy nagyon kevés az a szakma, hivatás amihez kevés kiváltságos ért csak.
22. timycat (válaszként erre: 19. - Enissa)
febr. 13. 07:33
Hát Karikó Katalin az én szememben elásta magát a tudományával... rettentően irritáló módon tud beszélni és lekezelni embereket miközben volt olyan, hogy egy másik kollégája hívta fel a figyelmét, hogy egyrészt nem kellene mert igazából nincs igaza, másrészt pont azért mert nagy lóra ültették sem szabad így nyilatkozni és épp az ilyenek miatt rossz a tudósok megítélése.
21. csemár (válaszként erre: 20. - Csemár)
febr. 13. 07:27
Persze, velem is előfordult már, hegy "megbeszéltem magammal": az okosabb enged... :-)
20. csemár (válaszként erre: 5. - Fórumnyitó (anonim))
febr. 13. 07:21

Nem kéne, hogy az ilyenre azt mondd: "Oké!" ...Vagy ha mondod is, legalább egy félmondat erejéig folytatni kéne, valahogy őgy, hogy: "...De azért..."

Tapasztalom, hogy ez elég nehéz ügy sokszor, mert a nem hozzáértő beszélgetőknek (is) hatalmas önbizalmat ad, hogy az internet névtelendégébe burkoózva hordhatnak össze hetet-havat.

Mire hasonlít az, ha egy kompetens vitázó meghátrál ilyenkor??

19. Enissa (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
febr. 13. 07:00

Igazából nem értem az emberek többségéhez képest, mihez lehet jobban érteni?

Ha ilyen többesszámban beszél valaki, akkor kb. egy Karikó Katalin jut eszembe róla, vagy egy űrhajós. Ők bizton állíthatják, többet tudnak az átlagnál.

De azok meg nem jönnek ide panaszkodni. Főleg nem érvelhet Mari néni ebben a témában.

febr. 12. 23:14
jobb rajuk hagyni,mint vitatkozni,hisz nemelyik embert ugysem lehet meggyozni.
17. Ruslan (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
febr. 12. 21:31

Én az ilyent nem támogatom. Sajnos vagy nem sajnos -inkább az utóbbi, így ment a piros pont. A megmondó ember addig az, amíg hagyják. Ha igazad van, meggyőzően érvelsz mások előtt na meg nem szorongsz, ő szégyenül meg és nem kell megijedni. Kész tények elé állítod, nem engeded, hogy más vizekre evezzen addig, amíg nem ad választ a kérdéseidre. Ha ki akar menni, mondd nyugodtan gyáva. Csak ezután válaszolsz az övéire. Távol áll tőlem elnyomni másokat, de akik erre törekszenek folyamatosan, azokat nem kell kímélni. Hamarabb kifáradnak, mint hinnéd. Be lehet vonni a többieket, mindenkitől megkérdezni, kivel ért egyet. De ezt csak akkor, ha biztos vagy az igazadban. Ha nincs igazad akkor értelmetlen, vállalni kell azt, hogy kimondd én tévedtem és lezárjuk.

nincs értelme elmondani lelkesen fújja, hogy az nem úgy

van az, mer' Mari néni azt írta a Fészbukkon.

Hívja be Mari nénit és magyarázza el mindenkinek, ő miért különb másnál.

16. michelle.r (válaszként erre: 2. - Globus)
febr. 12. 18:13

Oh, én már hozzá se szólok ilyen fórumokhoz, csak néha szemöldök ráncolva, néha harsányan röhögve olvasom a szaktanácsadást.

A legszebb, amikor két, táplálkozással foglalkozó orvos podcastja alatt osztják őket a szakértők, hogy mekkora faxságokat beszélnek.

15. libikóka (válaszként erre: 14. - Levarosbukta)
febr. 12. 15:24

Ez is igaz,,csak egy szempontot írtam le ,,a tiéd a másik.

Meg biztos van még indok.

14. levarosbukta (válaszként erre: 4. - Libikóka)
febr. 12. 14:55
Van az az ember - sőt sokan vannak - akinek tökmindegy hogyan adod elő a mondókádat az akkor is hajthatatlan és csak mantrázza a hülyeséget amibe szentül hisz, közben meg fingja nincs az egészhez.
13. smaragdzöld 🐉 (válaszként erre: 12. - Enissa)
febr. 12. 14:35

Erről most a mesterséges intelligencia jut eszembe. Nem mindegy, kinek a kezébe kerül. Ártani éppúgy lehet vele, mint jó szolgálatba állítani.

Tudom, nem pont a témába illő, de a hozzászólásodról ez jutott eszembe.

12. Enissa (válaszként erre: 11. - F78a5227f0)
febr. 12. 14:27

Ha valaki butus, az írott sajtóban is megtalálja.

Pl. voltak ezek a kirándulással összekapcsolt "csoda vásárlások"

Ott vannak a háborúk, ott sem kellett világháló, hogy milliókat meghülyítsenek.

Olyan ez, mint a kés, vajazhatsz is vele, vághatsz és ölhetsz.

A kezedben a lehetőség mire használod.

11. f78a5227f0 (válaszként erre: 10. - Enissa)
febr. 12. 14:09

Persze, én nem mondtam hogy minden rossz online. Pl én online vásárolok nagyon sok mindent, mert kényelmes.

Csak a kevésbé tudatos embereket nagyon könnyen megtalálják csalásokkal, vagy dezinformációval.

Meg nagy teret ad a gyűlöletkeltésnek, leginkább egymás iránt.

10. Enissa (válaszként erre: 6. - F78a5227f0)
febr. 12. 14:02
Azért néha életet menthet az online világ. És ezt értem bármire, pl. jog, eü.
9. 55Judit (válaszként erre: 8. - Fórumnyitó (anonim))
febr. 12. 14:01
Ha ész érvekkel nem tudsz valakit meggyőzni, vitatkozni időpocséklás. Aki buta, az is marad.
8. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 6. - F78a5227f0)
febr. 12. 12:19
Munkakör :) Elkeserítően vicces mikor tudod egy csoportban, hogy XY elismert szakember, a másik meg nem tudja, jön és meg akarja neki magyarázni, "mer régóta úgy csináljuk, jóvanazúgy".
7. Amaunet (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
febr. 12. 11:50

Szerintem ne add fel!

Biztosan olvassák a bejegyzéseidet olyanok is, akik értik és elfogadják a véleményed és számukra egy jó irányt mutathatsz.

6. f78a5227f0 (válaszként erre: 5. - Fórumnyitó (anonim))
febr. 12. 10:54

Sajnos az online világ elterjedésével az emberek egyre jobban terelhetőek lettek.

10 éve még nem volt ilyen munkakör hogy "véleményvezér"

5. Fórumnyitó (anonim) (válaszként erre: 3. - F78a5227f0)
febr. 12. 10:47
Megértelek. Én egy szakmabeli és egy hobbis témámmal ugyanazokat a köröket futom, nincs értelme elmondani lelkesen fújja, hogy az nem úgy van az, mer' Mari néni azt írta a Fészbukkon, mondom oké.
4. libikóka (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
febr. 12. 10:28

Talán,,de tényleg csak talán,,,az előadásmód nem mindegy.

Szép a tudás legyen az bármilyen,,de ha úgy tolod könnyen "okoskodásnak" tűnhet.Na ezt kevesen viselik jól ,,még akkor is ha igazad van.

3. f78a5227f0 (válaszként erre: 1. - Fórumnyitó (anonim))
febr. 12. 10:26

Én a klímaváltozással vagyok így. Nagyon sokan még most sem értik, hogy ez mit okoz és fog okozni.

De már elengedtem.

febr. 12. 10:19
Valóban bosszantó, ha saját szakmádban lehurrog valaki, mert "olvasta a neten"...😄
1 2

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook