Annyi fügém érik, hogy nekem sok. Nem főzök lekvárt,... (beszélgetős fórum)
Ez a fórum egy anonim vallomáshoz nyílt.
Nagyon szépen köszönöm!🥰
Meg fogom nézni 🙂
Sok az éretlen füge még nálunk is.
Most szedtem le (két eső között) vagy másfél kiló érettet. Már repedezik. Ami azt jelenti, hogy ha még jön rá eső, akkor az érő fügéből már nem lesz nagy haszon, tönkremegy.
Fügefa/fügebokor nevelése- minden, amit tudni érdemes
A mi bokrunkon pont így néz ki a gyümölcs. Talán közönséges fügénk van. Most termett le az első adag, de rengeteg pici füge van a bokron, kíváncsi vagyok, beérik-e ősszel.
A legfontosabb, hogy szélvédett, napos helyre ültesd.A mienket kora reggeltől kb. du. 2-3 óráig süti a Nap. A déli lejtőt is szereti.
A SPAR-ban most lehet kapni, 199 Ft/db áron !!! Biztos termett 20-30000 Ft értékű fügénk ! :)
Amióta olvastam a fórumot, ezen agyalok.
Tegnap este sétáltunk és itt az utcában egy csomó fügefa van. Nem túl nagyok a gyümölcsök és kb 85-90 százaléka zöld, de érik a többi.
A füge az egyik kedvemc gyümölcsöm és most azon agyalok, hogy ide Siófokra tavasszal jó lenne ültetni.
Visszaolvasok majd, mert sok szuper infót írtatok a fákról és a gondozásunkról, s úgy emlékszem a fajtákról is.
🙂
Úgy néz ki hogy a füge.
A hegyvidéknek más a klímája mint mondjuk az alföldnek. De ha minimum 6 óra hosszat éri a nap a fügét, már lehet rajta termés hegyvidéken is. Én ha olyan helyen élnék, korai fajtát ültetnék. Ami ha később is terem 1 hónappal a normálisnál, akkor is beérik.
Hazánkban Becsehely és környéke a legideálisabb a fügetermesztésre. Nyugat Dunántúl egy részén mediterrán jellegű a klíma, ott pl. soha nem fagyott el a füge akkor se, ha nálam -20 fok volt. Ott van az ismert legnagyobb fügeliget is hazánkban.
A füge 2 hullámban érik. Tavasszal elkezdenek nőni az első hullámban érő fügekezdemények a csupasz, levél nélküli vesszőkön. A korai fajtáknál ezek érése július legelejétől kezdődik, a kései fajtáké július 20. után. Közben ahogy nőnek a vesszők leveleket hozva, a levélnyelek tövében hamarosan megjelennek a második hullám (másodtermés) kezdeményei. A koriaknál aug. elejére, a késeiknél szeptemberre tehető az érés kezdetének ideje.
Ha nálad minden termés lehull kisebb diónyi méretben, nagy valószínűséggel olyan fajta fügéd van, aminek a megtermékenyítéséhez fügedarázsra van szükség. Mediterrán területeken ezekből a fajtákból van nőivarú és hímivarú füge. A hímivarúban élnek a fügedarazsak, kellő időben átrepülnek a nőivarú fügékbe, megtermékenyítik azokat, majd helyben elpusztulnak. Tehát beledöglik. Ezért nem eszik arrafelé a vegánok a fügét. A nálunk préselten kapható aszalt fügék ilyenek. Arról ismerni fel, hogy rengeteg kemény mag van a fügében. A nálunk termő fügékben sokkal kevesebb és nem kemény magok vannak. A magok üresek, terméketlenek.
A hazánkban termő fügék beporzás nélkül teremnek.
felénk abból is pálinkát főznek,ha sok van..
a sárgadinnyéből is!
Tudom, nem kértél tanácsot, bocsánat 🥰
Sajnos édesanyámnak se érik be sosem, csak pár szem. Talán mert hegyvidéken él..?
Legutóbb Görögországban ettem kilószám. De az évekkel ezelőtt volt. Szerencsére lehet kapni idehaza is, bár nem mindenhol sajnos.
Nem próbálod esetleg eladni amire nincsen szükséged?
A füge az egyik legfinomabb gyümölcs.
Ilyen mi fajta sosem beérőnél nincs nagy kockázat :)
Akartam csinálni fotót múlt hétvégén róla, de nem volt nálam a telefon.
Ezekről talán már létra segítségével sem lehet visszacsípni, túl nagyra nőttek.
További ajánlott fórumok:
- Kezdő vagyok. Szeretnék télire eltenni befőttet lekvárt kovászos uborkát. Ha valakinek van ötlete, receptje számomra szívesen venném :)
- Vízköves üvegbe lehet adagolni az éppen készülő lekvárt?
- Lehet céklából és tökből lekvárt készíteni?
- Segítsetek Nekem, Anyukám ma kapta meg a vérképét és picivel több a GGTszintje annyi mindent lehet olvasni itt ... Szerintetek mi lehet?
- Aki főzött már grapefruit lekvárt, tudna nekem segíteni?
- Nekem annyira szépek ezek a vallomások. 🤗❤