Almáspite (Nagymama módjára) recept
120 perc
Az Almáspite (Nagymama módjára) hozzávalói:
Töltelék:
Kb. 1,5-2 kg alma
Fahéj (ízlés sz.)
Cukor (ízlés sz.)
Tészta:
50 dkg liszt
1 Ek. Cukor
1 Tk. Só
1 zacskó Sütőpor
1db kispoharas 20%-os Tejföl
25 dkg Zsiradék (12,5dkg margarin, 12,5dkg sertészsír)
2db Tojás
Az Almáspite (Nagymama módjára) elkészítési módja:
Az almát előkészítjük, lereszeljük, kissé kinyomkodjuk a levét. Beletesszük egy nagy fazékba és takaréklángon párojuk amíg pépes nem lesz. Fedővel,.. de gyakran kevergetve. Ezután cukorral és fahéjjal ízesítjük. Én soha nem mérem ezt ..csak ízlés szerint. :) Aztán ezt a massszát kihűlni hagyjuk. Közben elkészítjük a tésztáját. A lisztet egy nagy dagasztótálba rakjuk. Belekeverjük a sütőport, cukrot, sót. Belerakjuk a zsírokat és jól elmorzsoljuk, amennyire csak lehetséges. Ezután felverjük a tojásokat és beletesszük a keverékbe, de egy keveset visszatartunk belőle ami a tetejéhez kell kenésre. Majd végül belerakjuk a tejfölt is. Ha jól mértünk mindent akkor tökéletes állagú tésztát kapunk. Plasztikusnak, lágynak és kissé rugalmasnak kell lennie. Ha ragadós akkor kis liszttel korrigálhatjuk, ha kemény akkor csipetnyi tejjel. A kész tésztát pihentetjük 20-30 percet a hűtőben. Ezután megfelezzük, kinyújtjuk tepsibe helyezzük megszórjuk zsemlemorzsával, rá az almát és egyenletesen elsimítjuk a masszát, ismét megszórjuk zsemlemorzsával és rátesszük a kinyújtott tészta másik felét is. Eligazitjuk és a széleit az ujjunkal enyjén végignyomkodjuk a tepsi szélén körbehaladva. Megkenjük a félretett felvert tojásmaradékkal. A végén megszúrkáljuk lehetőleg húsvillával. Előmelegített sütőbe toljuk és takaréklángnál picit feljebb tekerjük. Ha jól állítottuk be a hőfokot akkor kb 40 perc kell neki. Ha kész, akkor kihűlve szeleteljük. Jó étvágyat hozzá! :)
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: bepe, 2009. szept. 30. 21:25
Az almáspite (nagymama módjára) elkészítési módja és hozzávalói.