Omlós almatorta recept
Az Omlós almatorta hozzávalói:25 dkg sütőmargarin
12,5 dkg kristálycukor
1 tojás
40 dkg finomliszt
1 mokkáskanál só
a forma kikenéséhez:
2 dkg Rama sütőmargarin
a tészta nyújtásához:
finomliszt
A töltelékhez:
1 kg alma
2 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál citromlé
1 mokkáskanál őrölt fahéj
maréknyi mazsola
a tetejére:
5-6 evőkanál sárgabaracklekvár
maréknyi dió vagy vékony lapocskákra vágott mandula
Az Omlós almatorta elkészítési módja:
A puha margarint a cukorral habosra keverjük, majd beledolgozzuk a tojást is. Ezután a liszttel és a sóval tésztává gyúrjuk, és betesszük a hűtőszekrénybe, míg a tölteléke elkészül. Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kimetsszük, húsukat nagy (3 cm-es) kockákra vágjuk. Ezután a cukorral, a citromlével, a fahéjjal és a mazsolával összekeverjük. Egy 26 cm-es tortaforma oldalát és alját margarinnal kikenjük. A tésztát belenyomkodjuk úgy, hogy kb. 4 cm magas pereme legyen. Ha a tészta lágy, nyújtani csak 2 lap sütőpapír közé téve lehet, ezért jó megoldás, ha belenyomkodjuk a formába. Az almát egyenletesen a tésztára halmozzuk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 40 percig sütjük. Amikor kész, vékonyan megkenjük baracklekvárral és durvára vágott dióval, esetleg mandulalapocskákkal megszórjuk. Cikkekre vágva tálaljuk.
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: ea9bff1b44, 2009. szept. 30. 09:18
Az omlós almatorta elkészítési módja és hozzávalói.