A Gerson-diéta
„Azt, amit egy nemzedék az emberi tudás csúcsteljesítményeként tisztel, gyakran botorságnak tűnik a következő nemzedék szemében -- amit ebben az évszázadban babonának tekintenek, az a következő században a tudomány alapjává válhat“ – vallja Beata Bishop a Gerson diéta legismertebb európai terjesztője.
Beata Bishop saját betegsége révén került kapcsolatba a Gerson-diétával, majd gyógyult meg tőle.
A terápiás diéta magas biológiai értékű élelmiszerekből áll. Alapja az óránként frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása, kizárólag biológiai termesztéssel előállított alapanyagokból. Ennek következtében a diéta túlnyomórészt növényi szénhidrátokból áll. Magas káliumtartalom mellett alacsony nátriumtartalom, fehérjében és zsiradékban szegény. Gyógyszerkiegészítésként sósav-pepszín, hasnyálmirigyenzimek, májkapszula, Lugol-oldat, pajzsmirigy-kivonat, méhpempő, lenolaj, ricinusolaj szerepelhet. A diéta része a rendszeres ricinusolajjal vagy/és kávébeöntéssel történő bélürítés.
A Gerson-diéta egy precízen megszerkesztett rendszer, mely diétát, gyógyszerszedést, fizikális méregtelenítést, Beata Bishop révén pszichoterápiát és egyebeket foglal magába. Az optimális eredmény eléréséhez ezek mindegyikét igénybe kell venni az egyén adottságainak figyelembe vételével.
Néhány általános tanács:
1. Az elfogyasztott ételnek kb. felét nyers zöldség vagy gyümölcs alkossa -- lehetőleg valamilyen friss salátával kezdjük az étkezést!
2. Minden zöldséget a lehető legkevesebb vízben főzzük meg, hogy a tápanyagokból minél kevesebb menjen veszendőbe.
3. Ne használjunk sót, borsot, vagy más erős fűszert. Használjunk inkább gyógynövényeket (rozmaringot, bazsalikomot, kakukkfüvet, borsikafüvet, metélőhagymát stb.)!
4. A cukrot és az édességet szigorúan ki kell hagyni!
5. Minden főétkezéshez igyunk egy nagy pohár frissen préselt sárgarépa-almalevet.
6. Kerüljük a finomított gabonaféléket: fehérkenyeret, fehérlisztből készült péksüteményeket!
7. Legalább három hónapig egyáltalán ne fogyasszunk tejtermékeket!
8. Főzéskor ne használjunk alumíniumedényt, hanem zománcozott vagy rozsdamentes acélból készült edényeket!
Összegzésként elmondhatjuk, hogy a Gerson-terápia egy átfogó méregtelenítő étrend és életmód, mely nyitott arra is, hogy a tudomány és a tapasztalatok újabb eredményeit is magába foglalja.
Szerző: Dr. Tóth Erzsébet, orvos
Megjelent parneroldalunk a Netbarátnő hozzájárulásával.
Írta: Hoxa, 2006. december 22. 11:44
Fórumozz a témáról: A Gerson-diéta fórum (eddig 5 hozzászólás)