2015-ben érettségizőknek kötelező természettudományos tárgyból érettségiznie, ha főiskolára szeretne jelentkezni? (tudásbázis)
Örülök, hogy megerősítetted amit mondott az én régi osztályfőnököm.
Köszi.
Azért a tesóm osztályfőnökének a lábujjára rálépnék legszívesebben, amiért ennyire nemtörődöm:(
Igen, így van. Érettségizni nem kell belőle, de a magyar-matek-töri-nyelv mellé kell egy szabadon választott természettudi az ún. "tanulmányi pontok"-hoz.(a biziből).
(Ha meg aztán dupláz, akkor ez sem számít bele).
Ahogy a gyereknek jobb, úgy számolják majd.
A tanulmányi pontok: magyar, matek, töri, nyelv, és egy szabadon választott természettudi tárgy.
Utolsó két tanított félévi jegye számít.
Érttségizni nem kötelező természettudiból, a lányom sem fog, egyetemre megy, és magyar, matek, töri, és két nyelv (ebből töri emelt), nem kötelező a természettudományos tárgyból az érettségi, csak ahol az adott egyetem előírja.
másolom a szöveget
A tanulmányi pontok számításához szükséges középiskolai tantárgyak kötelezően: magyar nyelv és irodalom (egy jegynek számít), történelem, matematika, egy választott idegen nyelv és egy választott természettudományos tantárgy.
Választott természettudományos tárgy: legalább 2 évig tanult természettudományos tárgy utolsó két tanult év végi eredménye vagy legalább 1 évig tanult tárgy esetén két természettudományos tárgy utolsó tanult év végi eredménye. (A választott tárgynak nem kell azonosnak lennie a szabadon választott érettségi tárggyal.) Amennyiben a középiskolai tanulmányai során nem tanult jogszabályban meghatározott természettudományos tantárgyakat, akkor külön kérvényeznie kell, hogy helyettük más természettudományos tantárgynak minősülő tantárgyat, tantárgyakat vegyenek figyelembe. Ehhez ki kell töltenie egy kérvényt (megtalálható a honlapunk Kérvénytár menüpontjában), és mellékelnie kell a középiskolai bizonyítványa másolatát az összes évfolyamról. A természettudományos eredmények hiányát a jelentkező a középfokú tanulmányokról – azaz a 9-12., nyelvi előkészítő év esetében a 9-13. évfolyamokról – szóló bizonyítványoldalak másolatával igazolhatja.
A természettudományos tantárgyként elfogadható tárgyak a legördülő lista elején találhatók, ezek jogszabály alapján kizárólag a következő tárgyak lehetnek: biológia, fizika, földrajz, földünk és környezetünk, kémia, természettudomány.
áfolják:
Nem igaz, hogy a következő tanévtől az érettségi bizonyítvány megszerzéséhez egy természettudományos vizsgatárgyból is kötelező lesz érettségi vizsgát tenni. Nem született olyan jogszabály, amely ezt bármilyen dátumtól előírná.
Én úgy tudtam eddig, hogy már kötelező természettudományos tárgyból érettségizni.
De olvasgass utána a felvi.hu-n, ott minden le van írva! :)
Sziasztok!
Öcsém főiskolai jelentkezés előtt áll. Választott 5. tárgya a belügyi rendészet. De a felvi.hu azt írja, hogy ha 2 évig tanult term. tudományos tárgyat, kell belőle érettségiznie. Most akkor mi van? Osztályfőnök nem segít, nem érdekli. Honnan tudhatom meg pontosan, hogy kell e?
További ajánlott fórumok:
- 2000-ben érettségiztem. Szeretnék jelentkezni költségtérítéses felsőfokú oktatási intézménybe. Kell felvételi vizsgát írni?
- 2013-ban kötelező az emelt szintű érettségi az egyetemre való jelentkezéshez?
- Hol tudok érettségire jelentkezni?
- Valaki jelentkezett idén postán az érettségire az Oktatási Hivatalnál?
- Mi történik akkor, ha jelentkezem javító érettségire, de rosszabbul sikerül, mint az eredeti? Melyik fog számítani?
- Rendezvényszervezést szeretnék tanulni, érettségi után milyen lehetőségeim vannak. Milyen fősuliba lehet jelentkeznem.