2000-ben érettségiztem. Szeretnék jelentkezni költségtérítéses felsőfokú oktatási intézménybe. Kell felvételi vizsgát írni? (tudásbázis kérdés)
Tudtommal egyedül a művészeti képzésekre (színész, ipar- és képzőművész) kell felvételi, valahol (pl. a képzőművészetin) az érettségi egyáltalán nem is számít.
(Persze valahol van alkalmassági - pl. építészmérnök szak -, de az más kategória.)
nekem is két gyerekem van, és sikerült eljutnom az egyikre.persze a mami segített. szerintem érdemes.
vagy nézd meg a sulik honlapját. ott is tudsz tájékozódni.
Nem, felvételi már nincs, csak az érettségi számít. Ha az orvosira szeretne menni - költségtérítésesen kicsit drága, 1,5 millió Ft/félév -, akkor biológia ÉS kémia vagy fizika. A kémia inkább ajánlott, jobban boldogul vele az ember.
Az idei pontokat érdemes megnézni, meg a 480 pontos rendszert, hogy hány nyelvvizsga kell, kell-e emelt szintű érettségi (valszeg a fizetősre is kell).
Nincs felvételi, csak egy egyszerű biológia érettségit kell letennie pluszban...
úgy értem, hogy nincs már meg a hagyományos, régi felvételi...
Ha valaki nem tanult bioszt, az ne menjen orvosira, vagy tanuljon máshogy a b. érettségire...
Hmm... Én a nyelvtanulást nem akarom elkezdeni... Pedig tudom, hogy kell amúgy is, meg a diplomához is... Most másodéves vagyok...
Szakkközépben németet tanultam, utáltam, a tanárunk se ért semmit, meg is utáltam...
Most meg angolozni kellene, de se kedvem, se pénzem :S
...akkor nem értem,,, ennyi minden változott volna pár év alatt?...régen pl.Orvosira így be nem lehetett volna kerülni...és hogy megy az, aki nem gimibe járt (= nem volt pl. biológia )?
Pontokat számolgatnak?
Na nekem sem hiányzik a tanulás cseppet sem! : ))
A nyelvtanulás kicsit megmozgatja az agyam, ennyi jól esik. de képzeljétek, anyósom és apósom az elmúlt években szereztek 1-1 új diplomát, szóval sosem késő.. : )
hali!
én juniusban érettségiztem, nem volt emelt szinűm semmiből.
állami támogatásosra felvettek, nem kellett felvételiznem sem. levelezőre járok. egyik osztálytársam sem írt felvételit sem a mostaniak közül, sem a gimisből. de szeritnem iskola válogatja.
felvi.hun is utánna tudsz nézni, de szoktak lenni nyilt napok a főiskolákon, menj el oda és tájékozodj!
Igen...én is ezt szoktam mondani:)Sosem lehet tudni...
A nyelv sokat számít minden területen (ha tanulsz még főiskolán, ha nem).
En ugy tudom hogy a mar megszerzett pontok alapjan lehet bejutni a kulonbozo helyekre, bar ez sulitol is fugg.
A ferjem most jelentkezett egy foiskolara es neki csak a hozott jegyeit veszik figyelembe, nem kellett felveteliznie.
Hát igen sajnos. Mondom: nekem ezzel nagy mákom volt, hogy most bent vagyok. De nem minden fenékig tejfel akkorsem.
Azért mert költségtérítésesre jelentkezel: jobbak lesznek az esélyeid. De sajnos nem én fogom eldönteni, mindig az aktuális kis felvételizős könyvecske a mérvadó.
Nyílván nagyobb az esélyed, ha emelt szinttel mész. MOndjuk ezzel a 200 a ponthatárral: azért nagy gond nincs. Nekem sem volt emelt színtűm, de az mindenhol megvolt.
Én ha belegondolok: nem mennék vissza érettségizni.. De ezt mindenki maga dönti el.
További ajánlott fórumok:
- Érettségi állami intézményben vagy fizetős iskolában?
- 2013-ban kötelező az emelt szintű érettségi az egyetemre való jelentkezéshez?
- Hol tudok érettségire jelentkezni?
- Valaki jelentkezett idén postán az érettségire az Oktatási Hivatalnál?
- Mi történik akkor, ha jelentkezem javító érettségire, de rosszabbul sikerül, mint az eredeti? Melyik fog számítani?
- Hol lehet megnézni, hogy emelt vagy középszintű érettségi kell-e az adott felsőoktatási intézménybe?