Zellerrel készített paradicsomso lasagne recept
A Zellerrel készített paradicsomso lasagne hozzávalói:2 tojás
annyi liszt, amennyit felvesz
kevés víz
A paradicsomos szószhoz:
konzerv vagy üveges bolognai szósz, vagy házilag készített paradicsompüré
oregánó
bazsalikom
kakukkfű
rozmaring
fokhagyma
só
bors
A zellerszáras szószhoz:
kb. 30 dkg zellerszár
1 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
kb. 2 dl tej
szerecsendió
só
A tetejére:
sajt
sajt
A tésztához:
A Zellerrel készített paradicsomso lasagne elkészítési módja:
A tésztához 2 tojásból, kevés vízből és annyi lisztből, amennyit mindez felvesz, kemény tésztát gyúrunk, és legalább 1 óráig pihentetjük. Ezután feldaraboljuk, és lisztezett felületen tepsi méretű lapokat nyújtunk belőle. A tésztalapokat hagyjuk kicsit megszáradni. Ha teljesen kiszárad, akkor összetörik, és nem lehet lapként megfőzni. Közben elkészítjük a kétféle mártást. A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, és megpároljuk rajta a felaprított zellerszárat. Ha valamennyire megpuhult a zellerszár, akkor meghintjük liszttel, aranyszínűre pirítjuk, majd apránként felöntjük tejjel. Megpróbáljuk csomómentesre keverni. Ha ezzel megvagyunk, akkor ízesítjük sóval és szerecsendióval. A paradicsomos szószhoz összefőzzük a bolti vagy házi bolognai (vagy paradicsom) szószt némi fokhagymával és fűszerekkel. A friss tésztát sós vízben laponként megfőzzük (max. 3 perc), és a tepsibe rétegezzük a szószokkal. Először egy lap tészta, rá egy réteg zellerszáras szósz, egy újabb tésztaréteg, majd a bolognai szósz, mindezt addig ismételjük, amíg van alapanyagunk, illetve amíg a tepsibe belefér. A tetejét meghintjük reszelt sajttal. 30-45 percig közepes lángon sütjük.
Kategória: Egytálételek receptjei
A receptet beküldte: mese, 2012. nov. 14. 22:24
A zellerrel készített paradicsomso lasagne elkészítési módja és hozzávalói.