Főoldal » Receptek » Halas ételek receptjei » Tonhalas pite recept

Tonhalas pite recept

A Tonhalas pite hozzávalói:
A pitéhez
500 g finomliszt
25 g friss élesztő
160 ml víz (langyos)
50 ml fehérbor (száraz)
10 ek olívaolaj (vagy amennyit a tészta felvesz)
1 kávéskanál só
1 db tojás (a kenéshez)
A töltelékhez
400 g tonhalkonzerv (kb 3 konzerv, lecsepegtetve)
1 teáskanál fűszerpaprika
3 nagy db vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsomszósz
só ízlés szerint
2 ek olívaolaj


A Tonhalas pite elkészítési módja:
Egy mély tálba öntjük a lisztet, sót, fehérbort. Langyos vízben feloldjuk az élesztőt, a többi hozzávalóhoz öntjük, elkezdjük gyúrni a tésztát. Apránként hozzáadjuk az olajat. Amikor összeállt, letakarjuk konyharuhával, kb. duplájára kelesztjük meleg helyen. Nem kell megijedni, elég tömör tészta lesz, de gyorsan megkel. A töltelékhez Közben elkészítjük a tölteléket: A hagymát és a fokhagymát nagyon apróra vágjuk, olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót és a lecsepegtetett tonhalkonzervet. 5-10 perc alatt pépesre főzzük, majd belekeverjük a paradicsomszószt vagy pürét. Összeállítás A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, kb. 2:1 arányban kettészedjük. A nagyobb részt kör alakúra nyújtjuk (2-3 mm), egy pite formát kibélelünk. Beleöntjük a tölteléket, majd kisodorjuk a kisebb részt is, ezzel lefedjük a pitét. A közepébe elméletileg egy kereszt alakú vágást kell eszközölni, hogy a gőz távozni tudjon belőle – én inkább megböködöm hústűvel több helyen, nem szeretem, ha lyukas a teteje. A maradék, oldalt levágott tésztából művészkedhetünk a tetejére egy kicsit. Ezután megkenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük. (Fél óra kb.) sütési hőfok: 180°C

Olíva olaj helyett sima étolajjal is jó.


Kategória: Halas ételek receptjei


A tonhalas pite elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook