Voltam ellenanyag szűrésen és pozitív lett az eredmény, pedig A RH+ az én vérem és a páromé is. Járt már valaki hasonlóképpen? (beszélgetés)
Kedves Trapiti,
bár egy ideje nem volt hozzászólás a témához... azért megszólítalak, ha nem bánod...
Nekem B Rh+ a vérem, és műtét előtt nézték, ellenanyagszűrés +.
Azóta volt 2 vetélésem, és a meddőségis doki felírta az ellenanyag meghatározást. De nem értem, hogy miért kell, elvileg nem okoz problémát, nem is - a vércsoportom... Vagy mégis oka lehet pl vetélésnek?
Köszönöm, ha válaszolsz. :-)))
Ha olyan helyzetben leszel, hogy sürgősen el kellene mondd a vércsoportod, mert például levágta a lábad a vonat, akkor nem hinném, hogy olyan állapotban leszel, hogy tudj beszélni :))
Én hordok egy donorkártyát egyébként, és rá van írva a vércsoportom, de abszolút kétlem, hogy valaha szükség lesz rá (a vércsoportra - a donorság még előfordulhat :p ).
Ez nem különös dolog, két heterozigóta Rh+ (Dd Dd -vel jelölik) gyerekeinek 25%-a Rh- (dd) lesz. Akinek vannak emlékei általános iskola biológia óráról, a rücskös meg a sima borsó esetéről, az tudja miről van szó :)
Egy újszülöttnél ha nincs semmi különös oka, nem sok értelme van meghatározni a vércsoportot. Max. a kíváncsiság. Ha vért kell adni, nála is 72 órán belüli vércsoport vizsgálat és ellenanyagszűrés kell (a pillanatnyilag érvényes transzfúziós szabályzat szerint) - amennyiben van egy fél óra idő. Ha azonnal kell vért adni (ez azért nem szokott elkőfordulni újszülötteknél, felnőttnél is ritkán pl. baleseteknél) akkor van gyorsteszt, amivel két perc a vércsoport meghatározása. Igaz, ennek alapján csak extrém esetben lehet vért beadni. 11 éve dolgozom intenzív osztályon, műtőben, ebből 6 évet balesetin voltam, ha jól emlékszem egyszer adtam így be vért.
A lényeg, hogy egy valamilyen vércsoportú ember nem kaphat olyan vért, amiben egy másik vércsoport antigénje van - de nyugi, ilyesmit nem szoktak elrontani. :)
Csak alaposan kivizsgálják a véred összetételét, nem kell aggódj.
Vércsoport vizsgálatot minden szülés előtt kell csinálni.
Meghatározzák a két nagy vércsoportot: az ABO-t (vagyis hogy A, B, AB vagy 0) illetve az Rh vércosportot ami + vagy - lehet.
Az ellenanyag szűrés amiről itt szó van, a további majd 70 vércsoport antigén ellen termelt ellenanyagra vonatkozik. Jelentősége abban az esetben van, ha a szülés során valami miatt vért kell adni a kismamának. Pozitív ellenanyag szűrés esetén meg kell határozni pontosan milyen antitestről van szó (emiatt kell megidmételni a vizsgálatot) mert nem lehet csak egyszerűen ABO-ra és Rh-ra azonos vért adni, hanem speciálisan neki kell választani a sok A+ vér közül a megfelelőt. Emiatt már előre meg kell választatni a vért, mert kb. 40-50 percbe telik minimum, és ha súlyos vérzés lép fel, már nincs erre idő, készenlétben kell lenni a megfelelő vérnek.
Ennek semmi köze sem a baba vércsoportjához, sem spermához vagy máshoz.
Egyébként ilyen antitestek több ok miatt keletkezhetnek, pl. korábbi vérátömlesztés kapcsán, de akár vírusfertőzés miatt is. A legtöbbször a kiváltó ok nem deríŧhető ki, de nincs is jelentősége. Az egész csak akkor lényeges, ha vért kell kapnia az illetőnek.
Azt olvasom, hogy a maximum tévesztés az lehet, hogy a gyenge pozitívat negatívnak nézik, de fordítva nem fordul elő, tehát valakik maximum feleslegesen kap anti-D-t, ami nem veszélyes ebben az esetben.
Nekem a változást valószínűleg többszörös transzfúzió okozta, amikor 10 évesen súlyos betegségen estem át.
Viszont antitest a véredben másfajta is lehet, mert sokféle van, nem csak a D, tehát szerintem ne találgassunk, amíg meg nem mondják az antitest nevét neked. Vagy olvasd le a leletről.
akkor nem tudom, sajna
orvossal beszélj, az a tuti ;)
További ajánlott fórumok:
- RH negativos kismamáknál ha ellenanyag termelődik a szervezetben mi történhet?Volt már vkinek, mik a tapasztalatok és teendők ez esetben?
- 2hete rákszürésen voltam.Az eredmény negatív de Candida alb-ot mutatott ki a vizsgálat.Ez ugyanaz a Candida, amivel diétázni kell?
- Rh negatív vagyok, második terhességemnél termelődik ellenanyag. Volt már valaki így?
- Covid ellenanyag mértéke oltás nélkül
- Voltam rákszűrésen és azt mondta az aszisztens jó lett az eredményem.De fel van rajta tüntetve, hogy sérült sejtek ezek mit jelentenek?
- Szülés után ellenanyag lett a véremben.Hogyan lehetséges?