Veszélyes lehet az epidurális érzéstelenítés? Milyen előnyei és hátrányai vannak? (tudásbázis kérdés)
Szerintem, nagyobb veszélye van annak, hogy az utcán elüt egy autó!
Mindárom gyerekem császárral szültem, epidurális érzéstelenítéssel, egyszer sem volt semmi mellékhatása.
Én 4,5 éve szültem a kislányom, teljesen jókedvűen, pozitívan álltam a szüléshez, este 11 kor mentünk be már elég sűrű fájásokkal, az éjszakát elég jól bírtam, még volt lelkesedé, reggel 7 kor jött a fogadott dokim, aki felajánlotta az EDA-t, én mondtam,hogy köszi nem, hallottam róla ezt is azt is, inkább nem, amire jött a válasz, hogy ne okoskodjak, én meg már csak azért sem. A szülésznőm nagyon nem volt szinpi, a doki megcsinálta a burokrepesztést és elment, onnan jött a fekete leves, olyan fájásaim voltak, hogy nem tudtam magamról, 9.30 kor megvizsgált a szülésznő és azt mondta, hogy ebből még este 9-re se lesz baba. Na itt szakadt el a cérna, akkor azt mondtam, hogy még 12 órát nem bírok ki és kértem az EDA-t, át kellett feküdnöm a szülőágyra felvenni a kórházi hálóinget és vártuk az aneszteziológust, aki jött is nemsokára.
A vicc: rámnézett, ahogyan vergődtem az ágyon, és hívta az ügyeletes orvost, aki ott a sz.nő és az ane. előtt (megvizsgált), azért zárójelben, mert szétnyitottam a lábam, és csak annyit mondott, azonnal hívják a fogadott dokim, mert már a haja lógott kifelé a lányomnak.
Ennyit a szülésznőről és az este 9-ről, a dokim épp hogy befutott, civil ruhába vezette le a szülést, mert annyi ideje sem volt, hogy felvegye a köpenyt.
Nagyon okos ember volt, aki kitalálta az EDA-t, és én nagyon hálás vagyok neki ezért, akárki is volt.
A kisfiam januárban született. Sajnos a fogadott dokim, nem tudott ott lenni és a helyettese egy szadista volt. nem akarta engedni az EDA-t, mert, hogy nem kívánságműsor. Aztán amikor már összefolytak a fájások, és nem igen voltam magamnál a szülésznő könyörgésére, csak beadatta. Hát, az maga volt a megváltás! Minden fájást éreztem, de nem fájt! Egy óra múlva született meg a Kisfiam. A kitolás alatt is hatott még, de minden fájást éreztem akkor is, és tudtam mikor kell nyomni. Nem fájt semmi, de éreztem azt is, amikor kicsusszant a kis teste. Csodás dolog, hogy fájdalom nélkül érezhettem át a születése pillanatát.
A varrást nem éreztem, de amikor kiment a hatása, piszokul fájt a gátsebem. Az nekem egyébként is sokáig és nagyon fájt, de ez nem ide tartozik.
Semmilyen negatív mellékhatást nem éreztem. Én csak ajánlani tudom.
Nekem is csak jó élményeim vannak ezzel kapcsolatban.Nagyon rettegtem a szüléstől,legjobban azért mert kimondhatatlanul alacsony a fájdalomküszöböm!!!!
Nem szóltam a vajúdásnál,maguktól ajánlották fel rögtön,de kértem volna egyébként is!Másodszorra sikerült a főorvosnak beszúrnia de csak azért mert elhúztam a hátam.Akkor még nem kaptam bele semmit-szólt a szülésznő h ha már nagyon fáj akkor szóljak.Szóltam-9órás vajúdás alatt három adagot kaptam.A legutolsónál már nem hatott eléggé-kérdeztem miért.Azt mondta a szülésznő mert már a végén járok és ilyenkor már nem hat úgy.És ez így természetes.Aztán a kitolásnál már mindent éreztem,és tudtam segíteni a babának rendesen.Aztán a varrásnál is kaptam egy adagot,és a doki még lentre is adott egy szurit biztos ami biztos alapon.Semmit nem éreztem a varrásból és a "tisztításból".Aztán fél óra alatt lett kész-két óra volt a megfigyelés.Pont a végére ment ki a hatása.Átültem magamtól a tolószékbe és átvittek a szobámba.Ott kb 2órát pihentem vagy még annyit sem és mentem zuhanyozni.Nekem azóta(10hónap) semmi problémám nincs,és nem is volt.
ÉS legközelebb is így tennék.A mellett h közben nem fogy el az összes erőm,még nevetni is tudtam,beszélgetni...a végére kellő erőm volt...minden tökéletes volt!Gyönyörű szülésem volt.
Első és egyetlen gyermekemet én is epidurállal szültem. Ezért nincs viszonyítási alapom hogy milyen is lehet a "sima" szülés. Amikor felfektettek a szülőágyra a doki megszúrta a gerincem de cuccot még nem kaptam. Amikor erősödtek a fájások jött a szülésznő az első koktéllal de ezt még nem kértem. Aztán egy óra múlva szóltam hogy indulhat a mandula. Ezután még egyszer kaptam. A tolófájásokat éreztem.
NAGYON BÜSZKE VAGYOK ARRA HOGY 5000 g-OS KISFIAMAT TERMÉSZETESEN TUDTAM MEGSZÜLNI!
Sziasztok!
Én is EDA-val szültem. Jó emlékem lett, de nekem azóta fáj a derekam.
Ahogy olvastam a hsz-t, látom, h. másnál is van. Akkor ezek szerint jól gondoltam.
Lehet ezzel valamit kezdeni??
Sziasztok!
Az epidurállal kapcsolatban lennének kérdéseim, nagyon-nagy segítség lenne, ha valaki tudna ebben segíteni nekem.
2 gyermekem van(4 éves fiú, 4 hónapos kislány), mindkettőt császárral sikerült a világra segíteni.
A nagyobbik gyereknél minden rendben indult, de aztán belázasodtam, és a dokinő nem kockáztatott.
Ott is kaptam epidurális érzéstelenítést, pár óra múlva fel kellett kelni, és azután semmi gond nem volt.
Mivel az első császár lett, így a másodiknál is nagy volt a valószínűsége, hogy nem tud megszületni rendes úton, sajnos így is lett, keresztbe feküdt a kislány, nem akart megszületni.
Bár az első tapasztalatai alapján nem is féltem tőle.
Most 4 hónapja született meg a kislányom.
Azóta egyre jobban fája hátam, ami előtte nem volt, és a szülést követően sem fájt egy darabig, viszont mostanra már aludni sem tudok tőle.
Szinte 99 %-ban biztos vagyok benne, hogy az epidurál miatt lehet./Mi mástól lehetne??/
Nappal jóformán semmi gond, amíg talpon vagyok, de ahogy lefekszem az ágyra este, és kicsit pihenek 1-2 óra elteltével annyira "beáll", hogy segítség, kapaszkodás nélkül már megfordulni sem tudok az ágyon./Mintha szétcsúszna a gerincem, és az idegeimen valaki hárfázna/.
Mivel még szoptatom a kislányomat eddíg minden orvos csak széttárta a karját,/maximum algopirint adott/ és nem tudott ebben segíteni.
Ezért aztán este igyekszem minél később lefeküdni, és reggel már 4-5 órakor ülök az ágy szélén, próbálom tornáztatni, már amennyire "beindul a mozgás", szép lassan.
Nagyon bízom benne, hogy találok valakit, aki tud nekem valami tanácsot adni, vagy volt hasonló tapasztalata, vagy van valami ötlete, mihez kezdjek.
Hallottam már olyanról, akinek fájt a feje, hosszú időn át is az epidurál után, de ilyen problémára senki nem tudott gyógyírt adni.
Mikorra múlik ez el(elmúlik-e)?
Mit tudok tenni, hogy ne fájjon ennyire?
Valóban jó-e a sejtésem, és az epidurál miatt van ez?
Kihez, hová fordulhatnék a problémámmal?
szia.-)
igen ez így van!-már leírtam ide párszor,de hiába..én is éreztem))
Szia! Én is így akartam szülni, de a dokim lebeszélt róla. Habár amint később kiderült, felesleges volt, mert komplikációk miatt császár lett a vége. :(
Szerinte nagyon nem jó, ugyanis nem érzed a tolófájásokat (sem), és ebből adódóan gondok lehetnek a szülésnél.
sziamiauu.-)))-már azt hittem elvesztél.-O))
nagyon szívesen máskor is.-)))
Szia,
Több mint kielégítő,köszönöm:))
Valahogy igy gondoltam én is,először egy tűvel megkeresik a csigolyák közötti rést,erre ráhuzzák a katÉter csövét,tűt kiveszik.Biztos éreztem,köszi mégegyszer.
szia.-))
itt a bőőő válasz a felmerülő kédésekre.-))
ha nem kielégítő,kérlek jelezd nyugodtan.-)))
Kevés olyan területe van az orvosi ténykedésnek, mely annyi tévhitet, hozzá nem értők szájából elhangzott véleményt és félreértéseket hordoz magában, mint a szülési fájdalom csillapítására használatos eljárás, az epidurális, illetve a döntően műtéti érzéstelenítésre (császármetszés, hüvelyi műtétek stb.) alkalmazott spinális érzéstelenítés.
A mérleg serpenyője
A fájdalomcsillapításnak több megoldása ismeretes, de nem vitatható, hogy leghatékonyabban az epidurális érzéstelenítés teljesíti az elvárásokat. Kétségtelen tény, hogy minden orvosi beavatkozás, így a legegyszerűbbek is rejtenek magukban kockázatot, melyeket mindig mérlegelnünk kell: a beavatkozástól várható előny jelenti a mérleg másik serpenyőjének legfontosabb "súlyát". Célszerű már az elnevezés körüli tévhitek eloszlatása is: gyakran hallani "gerincbe történő" érzéstelenítésről.
Az epidurális érzéstelenítést a gerincoszlop lumbális, azaz deréktáji szakaszán történő behatolásból végezzük, olyan magasságban, ahová a gerincvelő már nem ér le semmilyen körülmények között sem. Másfelől célunk a gerincet (és természetesen az agyvelőt is) burkoló kemény agyhártya (dura) körüli keskeny tér (epidurális tér) felkeresése, tehát optimális esetben csak a gerincet védő agyhártyarétegek körül lévő térbe hatolunk, és semmiképpen sem a gerincvelőig (az orvostudomány más területein ugyanis magasabban, tehát még a gerinc magasságában is alkalmazhatnak epidurális érzéstelenítést).
Igény szerinti adagolás
A beavatkozás lényege: az előbb említett epidurális térbe vezetett vékony műanyag katéteren, kis vékony csövön keresztül érzéstelenítőszert juttatva az itt futó érzőidegek működését gátoljuk, ezáltal az általuk vezetett érzések - s így a szülési fájdalom érzése - nem jutnak el az agyban lévő érző központba, s a fájdalomérzés megszűnik. A méh összehúzódásai továbbra is nagyjából változatlanul jelentkeznek, csak épp a hozzájuk tartozó fájdalom szűnik meg. A szülészeket az esetek jelentős részében nemcsak a fájdalom megszüntetésének szándéka vezeti, hanem gyakorta a szülés haladásában, a tágulási szak idejének lerövidülésében is előnyt nyerünk alkalmazásával, valamint koraszülések esetén a szülőcsatorna szöveteinek ellazulása által a születendő magzat esélyeit jelentősen javíthatjuk.
Maga a beavatkozás nem fájdalmas: a szülő nő oldalfekvő helyzetben, lábát felhúzva és hátát kidomborítva fekszik, a hát megfelelő területének sebészi fertőtlenítése és izolálása után a bőr és a bőr alatti szövetek érzéstelenítése után hatolunk be az epidurális térbe. Gyakorlott szakember kezében a katéter bevezetése néhány percet vesz csak igénybe. A fájdalom megszűnése az érzéstelenítő oldat beadását követő 15-20 perc múlva válik teljessé. A szülés kitolási szakaszában - amikor a szülő nő aktív közreműködésére, a hasprés alkalmazására van szükségünk - az érzéstelenítőszert általában már nem adagoljuk, s így a nyomási inger közel teljes egészében visszatér.
A gát szövetei azonban ilyenkor is ellazulnak, érzéketlenek, így egyrészt ritkábban szükséges gátmetszés alkalmazása, az esetleges gátsérülések kialakulásának esélye csökken, valamint ha mégis gátmetszés mellett döntünk, úgy annak elvégzése, illetve a szülés után ellátása fájdalmatlan lesz.
A terület nagysága befolyásolható
A spinális érzéstelenítés az epidurális érzéstelenítéstől több lényeges ponton eltér. Az érzéstelenítő oldatot az ún. spinális térbe, vagyis az agyvízbe adjuk be, legtöbbször egy dózisban. A szúrás technikai kivitelezése sokban hasonlatos az epidurális érzéstelenítésnél leírtakhoz, azzal a különbséggel, hogy spinális anesztézia esetén a beteg ülő testhelyzetben, hátát kidomborítva helyezkedik el, és nem kerül sor katéter bevezetésére sem, hanem a gyógyszert egy adagban juttatjuk be egy vékony tűn keresztül az agyvíz-térbe. Ezt követően az érzéstelenítő hatása perceken belül kialakul, és ami igen lényeges, nemcsak az érző, hanem a mozgató funkciót is gátolja a teljes érzéstelenítés időtartamára, ami többnyire 2-2,5 óra. Az érzéstelenítő eloszlása az agyvíztérben a gravitáció által befolyásolható, így a beteg műtőasztalon történő megdöntésével az érzéstelenítés "magassága", vagyis az érzéstelenített terület nagysága befolyásolható. Az érzéstelenítő hatás kialakulásával a vérnyomás átmeneti esése következhet be, melynek megelőzése céljából a műtétet megelőzően minimum 1,5 liter intravénás infúzió alkalmazása jelent megoldást. Császármetszésnél végzett spinális érzéstelenítés megelőzi a magzat altatószer okozta születés utáni légzési zavarát, illetve lehetővé teszi az "együttszülést" műtét esetében is, hiszen az édesapa jelen lehet a műtét során mindvégig ébren lévő, és a születés élményét ily módon átélő párja mellett. Kiknél nem javallt epidurális vagy spinális érzéstelenítés? Legfontosabb szabály: ha a szülő nő nem kéri, illetve ha orvosi javallat alapján terveznénk elvégzését, de a vajúdó nem egyezik bele, semmilyen körülmények között nem szabad alkalmazni. Milyen szövődményeket rejthet magában az epidurális érzéstelenítés? A lehetséges szövődmények leggyakrabban technikai problémára vezethetők vissza: az epidurális tér felkeresése nehézségekbe ütközik vagy egyáltalán nem kivitelezhető (szűk csigolyaközök, meszes gerinc), illetve az epidurális tér túlzottan szűk volta miatt a szúrás kapcsán a keményagyhártyán (dura) nyílást ejtünk. Ez utóbbi esetben néhány csepp agyvíz a tűn keresztül szinte mindig távozik, és ez egy-két napig fejfájást okozhat a szülés után, de más veszélyeket nem rejt magában. Elvileg előfordulhat, hogy a beadott gyógyszer az epidurális térben érpályába jut és általános tüneteket okoz: ennek kivédésére a beavatkozás során számos óvintézkedés szükséges minden esetben.
Biztonságos
Az epidurális, illetve a spinális érzéstelenítés - amennyiben személyi és tárgyi feltételei adottak - biztonságos és effektív módja a szülési, illetve a szülészeti műtéti fájdalom csillapításának. Legnagyobb előnyei közt tartjuk számon, hogy míg az anya fájdalmát csökkentik, addig a magzat keringésébe át nem jutva magzati káros hatásokkal nem kell számolnunk, sőt kifejezett előnyöket nyújtanak a születendő utódnak.
VIII. évf. / 12. szám
További ajánlott fórumok:
- Szülés epidurális érzéstelenítéssel
- Indított szülés és epidurális érzéstelenítés
- Csütörtökön visszér műtét vár rám epidurális érzéstelenítéssel akinek van tapasztalata kérem írjon, mire számíthatok?
- Melyik jobb? Az epidurális érzéstelenítés vagy a gáz?
- Penicillin érzékenység esetén adhatnak epidurális érzéstelenítést?
- Ha az első szülésnél az agyvízbe szívárgott az epidurális érzéstelenítő, akkor a 2 szülésnél is előfordulhat?Van valakinek tapasztalata?