Főoldal » Receptek » Kenyerek, péksütemények receptjei » Vajas puffancs - zsemle recept

Vajas puffancs - zsemle recept

A Vajas puffancs - zsemle hozzávalói:
40 dkg liszt
1 púpozott k.kanál só
6 dkg vaj
2 tojás
2 e.k. olaj
1 dl tej
2 dkg élesztő


A Vajas puffancs - zsemle elkészítési módja:
A szobahőmérsékletű lisztet megszitáljuk,elkeverjük a sóval. A langyos tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt ,hozzáadjuk a liszthez, kevés vízzel közepes keménységű tésztát állítunk össze. Utána adjuk hozzá a puha vajat, az olajat,jól átdolgozzuk. Langyos helyen 45 percig kelesztjük. Zsemle-formákat csinálunk, olajozott tepsiben még 20-25 percig kelesztjük. A sütőt előmelegítjük,alulra beteszünk egy kisebb tepsit bő egy ujjnyi forró vízzel. 5 perc után betesszük a tepsit is,s pirosra sütjük.

Rozsos liszttel is lehet, 50-50 %-os arányban a fehér liszttel keverve.

vagy:
20 dkg finomliszt
20 dkg Graham liszt
10 dkg zabpehelyliszt
1.5 dl langyos tej a kelesztéshez
3 dkg élesztő
1 púpozott k.kan. só
1 k.kanál cukor
fél k.kanál őrölt kömény
kb. bő 3 dl langyos tej a kidolgozáshoz
1 evőkanál citromlé
A sót keverjük el a liszttel, ne érintkezzen az élesztővel.Hozzáadjuk a többi adalékot.
Robotgéppel 10 perc alatt hólyagosra dagasztani.
Másfél óra kelesztés kell,háromszorosára dagad.
Lisztezett kézzel átgyúrni lisztezett deszkán,10 egyenlő részre osztani,s olajozott felületű tepsire tenni a zsemléket.
Langyos helyen újrakeleszteni letakarva konyharuhával 50 percen keresztül.
Tetejüket megkenni langyos vízzel, megszórhatjuk szezámmaggal is.
Ez egy lágyabb tészta,erősebb tűzön 5 percig sütni,majd mérsékelve a hőt további 20 percet sütni,míg szép világospiros színe lesz .
Kb. 10 dkg -osak lesznek,rácson hűtsük őket.


Kategória: Kenyerek, péksütemények receptjei


A vajas puffancs - zsemle elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.

Ha ez a recept tetszett, az alábbiakat is ajánljuk figyelmedbe:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook