Túrós pogácsa recept
90 perc
A Túrós pogácsa hozzávalói:
25 dkg túró
25 dkg búzafinomliszt+ kb 5 dkg a szóráshoz
25 dkg margarin
1 dl tej
1 teáskanál cukor
1 tojás + egy kisebb a tetejére. a
(vagy bele majdnem másfél a kenéshez fél)
Ehhez az adaghoz nem kell egész tojás a kenéshez)
3 dkg élesztő
1 csipet só
1 mokkás kanálnyi sütőpor vagy szódabikarbóna
A tetejére kb. 6-10 sajt és vagy kb. 2 kanálnyi szezámmag
A Túrós pogácsa elkészítési módja:
A tejet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a mokkáskanálnyi cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd megszórjuk kb. egy evőkanálnyi liszttel – kicsit megkeverjük és állni hagyjuk – kb. 10-15 percig (amíg felfut….) A térfogata legalább háromszor vagy négyszeres legyen….. A liszthez hozzáadjuk a sütőport/szódabikarbónát és a sót, ezután elmorzsoljuk a margarinnal elkevert lisztet a margarinnal, és hozzáadjuk felfuttatott élesztőt, amihez hozzáadjuk az előre felvert tojást is. végül pedig a villával áttört esetleg elturmixolt túrót. Alaposan össze kell dolgozni a tésztát, hogy összeálljon és ne ragadjon. Kellően puha kell legyen,de ne ragacsos…. Nagyjából kerek cipót formázunk belőle, lisztezett tálban vagy a deszkán letakarva legalább egy fél óráig letakarva pihentetni kell. Lehet tovább is…. Hajtogatás következhet – lisztezett deszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk. A két végét befelé a közepéig és utána ismét…. ezt akár 23-30 perc után még kétszer megismételhetjük. Ha nem akarod hajtogatni, akkor hosszabb ideig kell keleszteti legalább egy órát. Kinyújtjuk. kb. másfél-max.kettő ujjnyi vastagságúra. Lisztezett deszkán éles késsel becsíkozzuk a tetejét. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, megkenjük felvert tojással. Vigyázni kell, hogy ne csurogjon le a tojás, mert akkor nem kel meg a tészta. A pogácsa tetejét megszórjuk reszelt sajttal vagy szezámmaggal… A sütőt előmelegítjük kb. 180 fokra. Sütőpapírral bélelt tepszibe helyezzük a pogácsákat, ahol ismét pihentetjük legalább negyed órát. Kb. 20 perc alatt sülnek szép aranyszínűre. Tippek: Ha túl puha a tészta: + egy kis liszt… Ha túl kemény: kevés tejföl, esetleg tej A hajtogatáskor lehet beletenni rétegenként reszelt sajtot.
(Amikor félig kész, kiveszem a sütőből és megspriccelem vízzel, utána visszateszem. Amikor megsült (ha alul is szép a színe), kiveszem a sütőből, akkor szintén megspriccelem egy pici vízzel… Ettől és a túrótol sokáig puha marad.
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: kiss67, 2018. szept. 26. 23:54
A túrós pogácsa elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.