Tudnátok ajánlani fogamzásgátló tablettát nekem? Átmeneti megoldásnak szánom, és külföldön élek.. (tudásbázis)
Akkor leírom a saját tapasztalatom.
Nekem se volt rendszeres a menzeszem annó, mikor felírták a bogyót (18 évesen). Az orvos kivizsgált, majd annyit mondott, h ugyan nem szívesen, de felírja. Inkább, minthogy baba legyen. Akkor Cillest-et kaptam. Első 3 hónap : 15 (!)kg plusszban rajtam!!!! Visszamentem, kaptam másikat, amitől stagnált a dolog. Kilók se fel, se le. Aztán vhogy úgy alakult, h nem váltottuk ki párommal, ezért abbahagytam a szedését. 1 hónapon keresztül hetente 2x megjött, felálltam az ágyban és elöntött a vér, alvadt vér darabok potyogtak belőlem, stb. Irány az ügyelet. Ott az ügyeletes nőgyógyász felírt egy másik gyógyszert, amit 7 napig kellett szednem, és közölte, h annyira labilis volt még a hormonháztartásom, h nem szedhettem volna fogamzásgátlót, sőt, lehet soha nem szedhetek.
Hosszú évekig ezután nem is szedtem, megoldottuk másképp a párommal. És később ismét rendszertelen lett a vérzésem. 3 hónapig semmi, majd rendesen megjött, aztán 2 hónapig semmi, stb.
Kb. 25 éves koromra állta be havi szintre a menstruációm.
Most 30 évesen ismét szedem, de 27 évesen kezdtem ismét, és akkor is azt mondta a nőgyógyász, h ha bármit észreveszek, akkor azonnal vissza, mert lehet, még ezt a minimális hormontartalmat se tolerálja a szervezetem. Szerencsére semmi bajom! Csupán emlőcisztám volt tavaly, de akkor abbahagytam a bogyót 3 hónapra (mert tudom, h az is okozhatja), a ciszta felszívódott magától, és azóta semmi bajom.
Neked szerencséd volt, de én megjártam...
még annyit, hogy eredetileg nekem azért kellett elkezdeni szedni anno, mert a szervezetem nem akart beállni a normális menzeszre. kivizsgáltak, és semmi bajom nem volt. mégis: három hónapig nem jött meg, aztán 3 napig, aztán meg majdnem infuzióra kötöttek, mert 3 hétig ömlött belőlem a vér... szóval, nekem muszáj volt mert beállította a menzesz idejét. azóta 3-5 napig van meg max., és rendszeres.
(ha nem szedem a gyógyszert, az a dolog nekem azóta is ilyen - rendszertelen, sajnos ez az én nyűgöm megmarad)
szó szót követ: nem tudok negatívumot mondani, saját tapasztalatom azt mutatja, hogy nem kell félnem.
mellesleg, ami az én szervezetemnek jó, bevált, nem okoz gondot, nem biztos, h a te szervezetednek is uolyan jó lesz. Amúgy sem ismerünk,nem tudjuk, h mire vagy hajlamos, nem ismerjük a családi anamnézised,stb. A bogyóknak lehetnek mellékhatásai is, amit jó lenne, ha az orvosod (aki jól ismer)kizárna, vagy az álltala kiválasztott gyógyszer a legjobban passzolna a szervezetedhez, ezzel minimálisra csökkentené a lehetséges mellékhatások előfordulását.
Amúgy sok boldogságot kívánok neked (látom, most is szárnyallsz a boldogságtól :), és ez jó!), de tényleg keresd fel a nőgyógyászod ezen ügyben!
én 16 éves korom óta szedek, és semmi bajom, a 2. gyereket várom épp (persze pillanatnyilag nem szedek :D)
az első terhességem elejéig Cilest-et szettem, akkor az jó volt, de szülés után már nem, aszonta a doki, hogy a megváltozott hormonháztartás miatt. azóta (9éve) Femoden-t szedek, és egyikkel sem volt semmi gond, nem híztam, nem pattanásosodtam, meg ilyenek. Az ismerőseim közül sokan szedik a Mercilon nevűt, tőlük sem hallottam még, hogy gondjuk lenne.
mára már elég kíméletesek ezek a készítmények, de ne kérj kölcsön egy levéllel valakitől, vagy ilyen felelőtlen lépéseket ne tégy, a nőgyógyász írja fel azt, amelyik a Te korodhoz és szervezetedhez megfelelő.
egyébként meg a szedés befejezésétől 3 hónap a szervezet hormonális szintjének teljes "önállósulása", ergo ennyit érdemes várni teherbeesés előtt. szerintem nem vészes.
Mi lenne, ha ezt a nőgyógyászoddal beszélnéd meg? Ő egész biztosan pontosabb válszt tud adni neked.
A hormonális fogamzásgátlás nem vény nélküli dolog, meg a családtervezés miatt is úgyis fel kell keresned.
További ajánlott fórumok:
- Tudtok mondani olyan fogamzásgátló tablettát ami nem 8 ezer forintba kerül és nem hizok tőle?
- Ki milyen fogamzásgátló tablettát szed, ami jó is?
- Hány éves korban kezdtél fogamzásgátló tablettát szedni?
- Lindynette fogamzásgátló tablettát elkezdjem-e szedni, vagy ne? Meghízok-e vagy ez már a múlté, a hízás a tablettától?
- Elfelejtettem bevenni 4 napi fogamzásgátló tablettát...
- Lett valakinek valami betegsége fogamzásgátló tablettától?