Tudja valaki, hogyan kell Kirsch tortát sütni? (tudásbázis)
Nem vagyok cukrász, de tudok németül. A Kirsch cseresznyét jelent, akár cseresznye-snapszot is. (Pálinka.)
Még így három évvel később is. :-)
jó javítok majdnem ugyanaz....de a lentebb írt recit nemigen készítik cukiban, max otthon,
egyébként cukrász vagyok.. )))
Meg kell, hogy mondjam, de nem!!!
Az egyik Kirsch torta a másik Feketeerdő... nem ugyanaz a két torta, egy jó cukrász tudja mi a különbség!!! :DDDD
Hozzávalók:
A csokoladekrem 2 dl tejszinhab (lehetoleg Hullala, vagy egyeb novenyi tejszin ami kokemenyre felverodik es megtartja az allagat, igy nincs szukseg zselatinra) 5 g zselatin (ha nem novenyi tejszint hasznalunk) 2 dkg porcukor 4 dkg kakao 4 dkg etcsok ; A maraschinokrem 2 dl tejszinhab (lasd, mint a csokikremnel) 5 g zselatin (szinten) 3 dkg porcukor 1 dl Marschino likor (Ejtsd maraszkino, azaz dalmat meggy likor. Ha nincs, helyettesitheto Triple Sec-kel, vagy egyeb cseresznye, meggy izu likorrel. ; A teszta 5 tojassargaja 7 tojasfeherje 15 dkg cukor 12 dkg liszt 3 dkg vaj vagy Rama 2 dkg kakao keves forro viz ; A meggykrem 30 dkg kimagozott, darabosra turmixolt meggy 3 dkg vanilias pudingpor 7 dkg cukor, keves viz A hozzavalokat osszefozzuk kremnek, majd kihutjuk.
Elkészítés:
A vajat felolvasztjuk. A kakaot a forro vizzel simara kidolgozzuk. A tojassargajat a cukor 1/3-aval, a tojasfeherjet a cukor 2/3-aval kikeverjuk. A kakaot a tojassargajahoz keverjuk. Hozzaadjuk a lisztet es a kihult folyekony zsiradekot. Kikent, lisztezett (sutopapirral kibelelt) lemezre negy db 24 cm atmeroju kor alaku lapot kenunk. (Vagy 24 cm-es tortaformaban sutjuk meg egymas utan a 4 lapot, ertelemszeruen mindig csak a massza 1-t ontve a frissen kikent, lisztezett vagy sutopapirosozott formaba. Ha nem ragaszkodunk a kor alapu tortahoz es megfelel a teglalap alapu - joval egyszerubben diszitheto -, egy gaztepsiben teritsuk el eloszor a massza 3-t majd sutes utan vagjuk 3 lapra, es a maradek masszat teritsuk el a gaztepsi harmadan egy csikban, ez adja majd a negyedik lapot.) 210 °C -on, kisutjuk. A vekony lapok hamar megsulnek, sutotol fuggoen kb 15 perc! Veszunk harom kisebb meretu nejlonzacskot. Belekanalazzuk a harom kremet egy-egy zacskoba, es megcsavarjuk a zacsko szajat, hogy a kremek az egyik csucsokbe szoruljanak. Harom tortalapot kell megtolteni a kremekkel. Ha kerek tortank lesz, akkor celtablat kell rajzolnunk a lapokra a harom kremmel, ha teglalap, akkor csikokat kell huznunk. A cel az, hogy amikor szeleteljuk a tortat sakktablaszeruen latszanak a kremek a szeletben. Kivagjuk a harom nejlon zacsko csucsket. Az elso lap szeletol kiindulva csokolade-, majd maraschino-, ezutan meggykrem kort nyomunk, huzunk. Addig csinaljuk ezt, amig a tortalapot be nem fedi a krem. Rarakjuk a masodik lapot es megtoltjuk a kremekkel hasonlokeppen, mint az elsot, de most a sorrend maraschino-, meggy-, csokoladekrem. Ha kesz a celtabla, ratesszuk a harmadik lapot is es folytatodik a toltes, csak meggy-, csokolade-, maraschinokrem sorrendben. A cel az hogy majd a szeletben nemcsak hogy sakktablaszeruen legyenek a kremek, de egymas alatt is kulonbozo krem legyen . A negyedik lappal befedjuk a tortat es ha maradt kremunk azzal megkenjuk, vagy beborithatjuk marcipannal, esetleg tejszinhabbal is beborithatjuk. Cseresznye vagy meggy szemekkel , csokiforgaccsal diszitjuk. Szeleteles elott a tortat fagyasszuk ki.,
Hozzávalók:
egy kerek kakaós piskótalap
tejszínhab (2 db 3dl-es vagy 2 db 3,3 dl-es)
2 db habfixáló
Krémhez:
1 vaníliapuding
tetszés szerint cukor
egy kis vanília aroma
1 üveg meggybefőtt
kevés fanyar lekvár
4 dl folyadék összesen /ez a meggy leve és tej/
Elkészítés:
A pudingot megfőzzük, és mikor majdnem kész, beletesszük a leszűrt meggyet. A piskótalapot három rétegre vágjuk, a lapokat megkenjük vékonyan erdei vegyes gyümölcs vagy más lekvárral, ami nem édes. Megtöltjük a meggyes pudinggal, majd bevonjuk tejszínnel. Tetejét meggy szemekkel és csokidarával díszítjük.
További ajánlott fórumok:
- Segítsetek! Piskótát szeretnék sütni 2-3 tojásból, ami lapos lesz tortaformába, valami egyszerű-nagyszerű tortát szeretnék, csak elakadtam :
- Cukrászok, háziasszonyok segítsetek!Focilabda alakú tortát szeretnék sütni!
- Az 1 éves babámnak szeretnék tortát sütni szülinapjára.Tejfehérje allergiás.Tud valaki 100% növényi alapú tejszínt?
- Apósomnak az 50. szülinapjára akarok a mai napon tortaformában tortát sütni, Valami tejszínes epres vagy erdei gyümölcsöst ismer valaki?
- Egy normál méretű tortaformával, hogyan tudok emeletes tortát sütni?
- Babatorta - Ötleteket, recepteket várnék, milyen tortát lehetne sütni egy baba 1 éves szülinapjára.