Apósomnak az 50. szülinapjára akarok a mai napon tortaformában tortát sütni, Valami tejszínes epres vagy erdei gyümölcsöst ismer valaki? (tudásbázis)
Én sima piskóta tésztát csináltam, nem a recept szerint. Csak a sima azthiszem 6 vagy 8 tojásos piskóta receptet csináltam.
Sikerült feltöltenem képet, nemtudom mennyire látszik, mert 24 gyertyát tűzdeltem bele a húgomnak. :)
CSOKOLÁDÉS EPERTORTA!
26 cm-es tortaformához
HOZZÁVALÓK:
20 dkg vaj
15 dkg barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojás, egy csipet só
30 dkg rétesliszt
5 dkg keserű kakaó
1,5 kk sütőpor
kb. 2,5 dl tej.
Ezt írja a recept, de én sima kakaós piskótát sütöttem.
TÖLTELÉK:
3 evőkanál ribizke zselé( én eper lekvárral csináltam)
50 dkg eper
3 dl tejszín
1 csomag habfixáló por
1 kk vaníliás cukor
2 evőkanál porcukor
1/ a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd a tojást és a sót beledolgozzuk. A lisztet, a kakaót és a sütőport rászórjuk és a tejjel együtt beleforgatjuk.
A tésztát kivajazott tortaformába öntjük, és a hideg sütőbe tesszük a legalsó rácsra. 180 fokon kb. egy óráig sütjük.
(ez a recept szerinti tészta, de szerintem egyszerűbb a sima piskóta)
2/ A kihűlt tortalapot keresztben félbevágjuk, az első részét megkenjük a lekvárral.
Az epret megmossuk, lecsumázzuk, és 1/4-ét a díszítéshez félretesszük, a többit nagyobb darabokba szétnyomkodjuk.
3/ A tejszínt félig felverjük, majd a habfixálót, a vaníliás cukrot és a cukrot hozzáadva kemény habbá verjük.
Az összenyomkodott epret belekeverjük.
A tészta alsó felét az epres hab felével megkenjük, a másik lapot ráfektetjük, a maradék habot a tetejére simítjuk és 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
4/ A maradék epret felszeleteljük, és a tortát feldíszítjük vele.
Az epret úgy pépesítjük, hogy kis tálkába töltve villával szétnyomkodjuk. Ne vigyük túlzásba, mert sok levet enged és felvizezi a tejszínt.
óóóóóó! Ezt nem tudtam! Az én isteni finom receptembe túró is kell, ezért kérdeztem!
Akkor sajnos én nem tudok segíteni!
Ez a mi kedvenc gyümölcstortánk:
6 tojásból piskótatekercset készítünk, lekvárral feltekerjük és kibéleljük vele a tortaformát oldalt és alul.
Krém: 3 tojássárgáját 15 dkg porcukorral, 2 vaníliás cukorral, 6 csapott kávéskanál zselatinnal, 4 dl tejjel kikeverni, felforralni, hűteni. Ha kihűlt, 4 dl tejszínből fölvert kemény habot forgatunk bele kanalanként. Beleöntjük a tortaformába, kicsit behűtjük, gyümölccsel díszítjük, gyümölcskocsonyával leöntjük.
Bármilyen gyümölcs jó hozzá!