Tud valaki karamellás tejet csinálni? (tudásbázis)
szia drága
karamellás tejet, én úgy csinálok, hogy ( fél lit tejből szoktam)
4-5 pupos evőkanál kristálycukrot teszek egy lábosba és felolvasztom, amikor felolvadt kavargatom egy fakanállal, addig amig kellemes barna lesz , és ráöntöm a tejet, felforralom, és kész , mire felforr elolvad az égetett cukor, ettől lesz karamellás a tej
ami torokfájásra is és hangszáll gyulladásra is jót tesz.
és nagyon finom, egészségedre
Miért kell hozzá a víz?
Egy púpos evőkanál cukrot serpenyőbe öntünk és kevergetve, kis lángon addig sütjük, amíg világosbarna nem lesz. Felengedjük 2 dl tejjel és addig forraljuk, amíg a karamell teljesen el nem olvad benne.
Végül ízlés szerint 1-2 kiskanál cukorral édesítjük és melegen vagy hidegen tálaljuk
szia végy egy edényt amiben tudod hogy nem ragadle semmi .és két kanálcukorral tedd fel a gázra takarék lángon piritsd meg a cukrot .benne de nehogy megégjen mert akkor keserű lessz tőlle a tej.ha már megpirult vedd le a tüzről és langyosvizzel ami ne legyen töb 1-2 dl-nél öncsd fel tedd vissza a tüzre és olvaszfel a piritottcukrot a vizbe .ha ez meg van akkor nincs más dolgod csak forrald fel a tejet. ha kész öncsd hozzá a piritottcukrosvizet és forrald ki vele a tejet. ha kész kóstold meg nem -e kell még hozzá kicsi cukor.de viz helyett tejet is haszálhatsz hozzá. én szakács vagyok és a munkahelyen sokat csináltam karamellás tejet. mindig szerették.
Én úgy szoktam, hogy 3-4 evőkanál cukrot karamellizálok (egy vastagabb aljú lábosban folyamatosan keverve szép barnára - de nem mackóbarnára - pirítom , és felöntöm 2-3 deci tejjel. Amikor a cukor teljesen feloldódott megkóstolom, és annyi tejet adok még hozzá, hogy pont a számíze szerinti legyen.
Van 1 liter tejem és nem tudom hogy mennyi cukor kellene hozzá. Meg azt se tudom hogy pontosan hogy kell csinálni.
Hogy kell karamellás tejet csinálni?
A cukrot karamellizálod, vagyis megolvasztod és amikor kellemesen barnás színű tejjel felöntöd.
Így nyersen marad a tojás, ha jól értem.
Felforralva lehet hogy kipróbálom.
Egy héten egyszer "sárgatejet" csináltam a fiamnak, és imádta éveken keresztül! Az házi tojás sárgáját elkevertem 1 kávéskanál cukorral és a langyos tejet ráöntöttem és símára kevertem.
Mivel a tojás a szüleim udvarából került hozzánk, nem féltem, hogy esetleg nem friss v. romlott. Mellesleg felnőttnek is egészséges!
Az anyatej alapból édes. Köstoltátok már? A férjem imádta... Ezért mondta a védőnő, hogy amikor főzeléket csinálok, tegyek pici cukrot bele, mert akkor szívesebben fogadja el.Eleinte még a krumplit is cukroztam egy kicsit. Ettől nem lett kövérebb vagy cukorbeteg, csak szívesen megette. Aztán amikor rászokott a normális ízekre, elhagytam a cukrot, csak abba tettem, amibe normálisan kell. A tehéntejet is eleinte kicsit édesen adtam (negyedes, feles tejként). Szerintem nem bűn a cukor, csak nem nasikként kell adni. A mesterséges édesítő sokkal rosszabb, erre most kezdenek rájönni. Változatosság, akkor mindent meg fog enni később is! Sok sikert!
Mi akkor prököltcukros teát szoktunk csinálni. Úgyanúgy kell mint a karamellt, csak vízzel kell felengedni nem tejjel.
Én eddig se adtam ilyet, de kiprobálom, bizti fincsi
KIS LÁBASBA TESZEL 1/2 L TEJHEZ 1 PÚPOS EVŐKANÁL CUKROT.TAKARÉKON HAGYOD AMIG ELOLVAD, UTÁNA HIDEG TEJJEL FELÖNTÖD, ÉS FELFORRALOD.
Most látom, te hastáncolsz! Tök jó! Én is szeretnék! :-)
Ezt megjegyzem! Köszi! :-)))
Nagyon köszi! Én ugyan nem vagyok tejes, de életem párjának és a gyerkőcnek ez lesz holnap reggelire a meglepi .Unják a kakaót és a tejeskávét. Örülök, hogy beléptem ide:))
Én is tegnap készítettem, ez a lisztes dolog érdekes, biztosan sürübb lesz. Ki fogom próbálni.Barna cukorral is készíthető, az egészségesebb, és még barnább is.Azért a cukor is kell a gyerekeknek, időnként, a fejlődő szervezet is igényli.
A karamellástej megfázásos időszakban jól jön torokfájás és köhögés ellen is.
Nem a cukortartalma miatt írtam, hanem az inzulintermelés miatt...
Igen, az én dolgom. Én csak a receptre voltam kíváncsi:) És azt köszönöm!
Senki nem mondta,hogy tuszkolod, és azt se, hogy vondd meg tőle. De Te alakítod ki az izlésvilágát, és főleg estére nem ideális. De persze a Te dolgod...
Köszönöm a válaszotokat! Megyek és kipróbálom!
Tudod: ízlések és ... Amúgy a kakaó sem keserű:) Nem tuszkolom a gyerkőcöt egész nap édességgel, de megvonni sem fogom tőle.
Talán oviban ittam utoljára karamellás tejet... most megkívántam. Csakhogy nincs itthon tej :o(
Tegnap láttam Nigella műsorában, hogy nem szabad a cukrot kevergetni.
Anyú egy pici lisztet is szokott bele tenni akkor jobb az állaga.
Karamellás tej
2 evőkanál cukrot megpörkölsz(vagyis karamellizálod)
miután elolvad a cukor ,kevés vizet öntsz rá,majd hagyod,hogy főjön meg.Leveszed a tűzről és felteszed a 1/2 l tejet,amit megfözől és a végén bele öntöd az égetett cukros lét.Ha nem elég édes édesítheted
Mondjuk én a gyerekemet nem szoktatnám ilyen cukros tejre :o)
Szia!Igen,hideg tejet.Elöször kemény darabok úszkálnak bent,meg az alja is olyan lesz mintha oda akarna égni, de nem kell ám megijedni,kevergeted,és elolvad szépen.
További ajánlott fórumok: