Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tönkölybúza és a belőle készült lisztek fórum

Tönkölybúza és a belőle készült lisztek (beszélgetés)


Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Tönkölybúza és a belőle készült lisztek

20. CIVA62
2009. jan. 25. 13:44
Mindig tönkölylisztből sütöm a kenyeret,
2008. nov. 25. 16:15
Ma vettem tönkölylisztet. Kenyeret fogok sütni, remélem sikerülni fog. Ha beválik ezen túl ezt fogom használni.
2008. nov. 17. 04:32
Mindenkinek ajánlom sütéshez a tönkölybúza lisztet, főleg a pékárúk esetében
17. anbene
2008. ápr. 18. 09:47

Sziasztok!

Mi pogácsát akartunk sütni, de kiderült, hogy elfogyott a fehér liszt, ezért graham lisztet használtunk. Meglepően puha volt, és végülis elfogyott a melóhelyemen, bár szokatlan az íze, de azért ehető.

16. Dorka29 (válaszként erre: 15. - Pimpi3)
2008. ápr. 2. 12:31

Igen, de meg kell tanulni kisütni:)) Nekem ráment vagy két óra az első alkalommal... de utána már simán fel is tudtam dobni.;)

Vastagabb, nehezebb a tészta, érdemes kevesebb tésztával próbálni, és mindenképpen teflonos sütőben. Legalábbis nekem így vált be. Sok szerencsét!

15. pimpi3
2008. ápr. 2. 12:28

Sziasztok!Én most vettem elösször!

Hár rántást nem tudtam idáig csinálni belöle!Igy habartam a fözelékeket!De az is nagyon hig lett!Egyszer csak sikerül !:))

És akkor azt mondjátok jo belöle a palacsinta?

2008. ápr. 1. 21:51

4 éve teljekiőrlésű tönkölylisztet használok (néha rozst), mindenfélét ebből csinálok: Kenyér, palacsinta, sütik (pite, piskóta), habarás, stb.


Szerintem csak annak furcsa ezzel sütni-főzni, aki korábban használta a sima lisztet is. Én szinte ezzel kezdem a konyhai pályafutásom, így egyáltalán nem "zavart", hogy másként viselkedik, mint a fehér liszt.

Amit szokni kellett, az a színe, mert kezdetben nehezen tudtam eldönteni, hogy elkészült-e az étel.:)


A feltöltött receptjeimben szinte csak ilyen lisztet használok.

13. anyaka
2008. márc. 27. 16:18
Több, mint egy éve csak tönkölylisztet használok. Akkor kezdtem el megismerkedni a vércsopdiétával és mivel ez az egyetlen mindnyájunk számára fogyasztható búzaféle teljesen át is tértem. Kenyér, nokedli, piskóta, kuglóf,palacsinta, gofri... Mindent abból készítek. Létezik finom örlésű-, rétesliszt és buzadara is. (bocsi: a metro-ban veszem. ez ugye nem reklám?) Nekem ez vált be. A kenyeret már 4 éve én sütöm és ebből sokkal jobb, mert magasabb a sikértartalma is. Teljesen úgy használom, mint a másik lisztet.
2008. márc. 14. 23:53
Sziasztok! A tönkölybúza élettani hatása kitűnő. Én csíráztatom,így esszük. Aztán elvetem, learatom, és ásványvízzel össze turmixolom, leszűröm, és a levét isszuk meg.A lisztje tényleg savanykás ízű.A kenyérbe csak harmad részt rakok belőle.Ásványvízzel készítem a kenyeret és a búzalevet is.
11. rolvisa (válaszként erre: 3. - H.editke)
2008. márc. 14. 23:49
Nekem is van tönkölybúza párnám, és nagyon jó.Az ízületi fájdalmakat is csillapítja.
10. tina68
2008. febr. 21. 12:21

Sziasztok!

Azt írtam a cikkemben, hogy a teljeskiőrlésű azaz a barnás színű lisztel én sem boldogultam túl jól. Jelenleg a tönköly fehér lisztet használom, és kb.10 % arányban keverek bele teljeskiőrlésűt, és néga grehem lisztet.

Így az állaga ugyanolyan mint a ha síma lisztel csináltam volna, csak sokkal egészségesebb, és laktatóbb. Bár hozzá kell tegyem, hogy ez a liszt jóval drágább mint a hagyományos, de én már mindent ebből készítek, a palancsintát, a rántást, a tésztát, a süteményt, a kenyeret is, csak ott is keverek bele teljeskiőrlésűt, és + még magokat is.

A napokban teszek fel recepteket is!

Sziasztok!

9. tina68 (válaszként erre: 4. - Shally)
2008. febr. 21. 12:16

Szia bocsi, hogy csak most válaszolok!!

Nekem is többszöri próbálkozásra sikerült:-(

Egy pici lábasban teszek vizet a sütő aljára és úgy már egyre jobb lett!!

Írd meg, hogy sikerült-e??

2008. febr. 6. 15:12

Sziasztok!

Én régóta használom a tönkölylisztet,valóban jellegzetes íze van.Sütikhez nem vált be de palacsintához,galuskához,habaráshoz igen.Sima liszttel felesben szoktam használni,így majdnem olyan mint az igazi.

2008. febr. 6. 07:14

Én is kiprobáltam ezt a lisztet,de nem sikerült pl a galuska.Palacsintát sütött már belőle valaki??

Aki profin kezeli ezt a lisztet irja le a celeket..)

6. Icus
2008. febr. 2. 19:59
Na igen én is olvastam valahol róla, hogy milyen egészséges, meg hogy teljesen elfelejtette a mai ember... Ezért vettem!! Nem igazán nyerte el a teszésem!:)) Azért lehet, hogy probálkozom még vele!:))
5. Icus
2008. febr. 2. 19:57
Sziasztok! Vettem egyszer tönkölybúza lisztet kiprobálni! Olyan érdekes "savanykás" volt a belőle készített kaják íze. Érdekes, hogy pl, a borsó főzeléket többször rántottam már be vele és nem "sürüsödött" be. Ti nem jártatok igy? A sima teljeskiőrlésű búza liszttel semmi ilyen gonsom nem volt:)
2008. febr. 1. 18:10

Szia!


Kipróbáltam a receptet, amit a cikkedben írtál. Az lenne a kérdésem, hogy normális, hogy a tészta közepe egyszerűen nem akar megsülni, nem fél óráig sütöttem hanem kb 45 percig. A külseje már kezdett égni így kivettem, de a közepe meg nem sült meg, nyers maradt. Őzgerinc formában sütöttem a sütit, talán ez volt a baj?


Írj!

pusza

2008. jan. 31. 17:56
Nekem tönkölybúza-héj párnám van.
2008. jan. 31. 11:12
Szia! Szupi! Már régóta vadászom tönkölybúza receptekre, szóval szívesen fogadnám, ha kitennél párat. Főleg kenyérnek valót, de persze édesség is érdekel. Előre is köszi. Anett
2008. jan. 14. 10:10
Évek óta, használok már teljekiőrlésű lisztet, de valahogy nem mindig jól találom el az arányokat, és olyankor a gyerekeim sem mindig szeretik azt a jellegzetes ízt.
Az elmúlt hetekben egyik ismerősömtől hallottam a fehér tönkölybúza lisztről, és azóta azt használom, persze kombinálva a teljekiőrlésűvel. Mindig is érdekelt, hogy amit főzésre használok az vajon mennyire egészséges.
Most az általam összegyűjtött anyagot veletek is megosztom.

Ugrás a teljes írásra: Tönkölybúza és a belőle készült lisztek

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook