Tönkölybúza és a belőle készült lisztek (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Tönkölybúza és a belőle készült lisztek
Sziasztok!
Mi pogácsát akartunk sütni, de kiderült, hogy elfogyott a fehér liszt, ezért graham lisztet használtunk. Meglepően puha volt, és végülis elfogyott a melóhelyemen, bár szokatlan az íze, de azért ehető.
Igen, de meg kell tanulni kisütni:)) Nekem ráment vagy két óra az első alkalommal... de utána már simán fel is tudtam dobni.;)
Vastagabb, nehezebb a tészta, érdemes kevesebb tésztával próbálni, és mindenképpen teflonos sütőben. Legalábbis nekem így vált be. Sok szerencsét!
Sziasztok!Én most vettem elösször!
Hár rántást nem tudtam idáig csinálni belöle!Igy habartam a fözelékeket!De az is nagyon hig lett!Egyszer csak sikerül !:))
És akkor azt mondjátok jo belöle a palacsinta?
4 éve teljekiőrlésű tönkölylisztet használok (néha rozst), mindenfélét ebből csinálok: Kenyér, palacsinta, sütik (pite, piskóta), habarás, stb.
Szerintem csak annak furcsa ezzel sütni-főzni, aki korábban használta a sima lisztet is. Én szinte ezzel kezdem a konyhai pályafutásom, így egyáltalán nem "zavart", hogy másként viselkedik, mint a fehér liszt.
Amit szokni kellett, az a színe, mert kezdetben nehezen tudtam eldönteni, hogy elkészült-e az étel.:)
A feltöltött receptjeimben szinte csak ilyen lisztet használok.
Sziasztok!
Azt írtam a cikkemben, hogy a teljeskiőrlésű azaz a barnás színű lisztel én sem boldogultam túl jól. Jelenleg a tönköly fehér lisztet használom, és kb.10 % arányban keverek bele teljeskiőrlésűt, és néga grehem lisztet.
Így az állaga ugyanolyan mint a ha síma lisztel csináltam volna, csak sokkal egészségesebb, és laktatóbb. Bár hozzá kell tegyem, hogy ez a liszt jóval drágább mint a hagyományos, de én már mindent ebből készítek, a palancsintát, a rántást, a tésztát, a süteményt, a kenyeret is, csak ott is keverek bele teljeskiőrlésűt, és + még magokat is.
A napokban teszek fel recepteket is!
Sziasztok!
Szia bocsi, hogy csak most válaszolok!!
Nekem is többszöri próbálkozásra sikerült:-(
Egy pici lábasban teszek vizet a sütő aljára és úgy már egyre jobb lett!!
Írd meg, hogy sikerült-e??
Sziasztok!
Én régóta használom a tönkölylisztet,valóban jellegzetes íze van.Sütikhez nem vált be de palacsintához,galuskához,habaráshoz igen.Sima liszttel felesben szoktam használni,így majdnem olyan mint az igazi.
Én is kiprobáltam ezt a lisztet,de nem sikerült pl a galuska.Palacsintát sütött már belőle valaki??
Aki profin kezeli ezt a lisztet irja le a celeket..)
Szia!
Kipróbáltam a receptet, amit a cikkedben írtál. Az lenne a kérdésem, hogy normális, hogy a tészta közepe egyszerűen nem akar megsülni, nem fél óráig sütöttem hanem kb 45 percig. A külseje már kezdett égni így kivettem, de a közepe meg nem sült meg, nyers maradt. Őzgerinc formában sütöttem a sütit, talán ez volt a baj?
Írj!
pusza
Az elmúlt hetekben egyik ismerősömtől hallottam a fehér tönkölybúza lisztről, és azóta azt használom, persze kombinálva a teljekiőrlésűvel. Mindig is érdekelt, hogy amit főzésre használok az vajon mennyire egészséges.
Most az általam összegyűjtött anyagot veletek is megosztom.
Ugrás a teljes írásra: Tönkölybúza és a belőle készült lisztek
További ajánlott fórumok:
- Mit jelent a graham liszt és a tönkölybúza liszt? És tényleg egészségesebb?
- Fogyókúra. Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt v graham liszt?
- A tönkölybúzaliszt és a tönkölybúzakenyér milyen update kódú?
- Mennyi a tönkölybúza főzési ideje, ha nem lett beáztatva főzés előtt?
- A tescóban árulnak tönkölybúzás VEKNI-t 200gr-ost. Tudja valaki a receptjét. Szeretnék itthon sütni ilyet. Köszönöm....
- Mennyi kcal és ch van a teljes kiörlésű tönkölybúza kenyérben? Köszönöm!