Mit jelent a graham liszt és a tönkölybúza liszt? És tényleg egészségesebb? (tudásbázis)
Vácon ne vagyok ismerős de a bajai t*scoban a biotermékeknél láttam, nem mellesleg 900 ft körül áron.
egyébként az ilyen teljes kiőrlésű dolgokat a sp@r saját márkás termékeit szoktam venni.
Köszi a válaszokat és a linket is, végre tudom mi a különbség hasonlóság köztük. Az ajánlott oldalból bemásolom a lényeget hátha mást is érdekel.
"Durum simaliszt (DSL)
A durumbúza a mediterrán vidék búzája. Magas a fehérjetartalma. A durumbúza magbelsőjére jellemző sárgás alapszínű, finomszemcsés őrlemény. Csekély mennyiségben a lisztszemcsékkel azonos méretű világos héjrészeket is tartalmaz. A durumbúza lisztje magas fehérjetartalmú, kitűnő tészták készülhetnek belőle.
Graham liszt (GL 200)
A Graham liszt abban különbözik a teljes kiőrlésű liszttől, hogy a liszt szemcsemérete nagyobb. A szervezetbe jutva a szénhidrát, mivel nagy szemcseméretű, lassan szívódik fel, illetve ezzel egyidejűleg étkezés után nem alakul ki olyan hamar éhségérzet. Nem mellékes a Graham lisztben található búzacsíra-, ásványianyag-, folsav- és B-vitamin-, továbbá kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, cink- és mangántartalom sem. Jobb a tápértéke, mert magasabb a vitamin-, ásványianyag- és rosttartalma.
Tönkölybúzaliszt (TBL)
A közönséges búzához képest a tönkölybúza (pl. TBL 70; TBL 300) fehérjetartalma hatszor magasabb. Az emberi szervezet számára sokkal jobban hasznosítható fehérjéket tartalmaz, aminosav-összetétele kiváló. A tönköly értékeit tovább növeli a közönséges búzához viszonyított magas ásványianyag-tartalma és változatos vitamin-összetétele is. "
Az őrlés az független a magtól, amiből őrlik. Tönkölybúzalisztben is láttam már olyat, ami finom őrlésű, az pont olyan fehér, mint a búza finomliszt.
Itt egy kis összefoglaló, szerintem elég hasznos lehet: [link]
a tönkölybúza egy speciális búzafajta, magasabb a fehérje és rost tartalma mint a normál étkezési búzának. emiatt sokkal egészségesebb. a tönkölybúzát is lehet fehéren (a korpa nélkül) és barnára (teljes magként) őrölni.
a graham liszt tudomásom szerint az, h a fehér búzalisztbe visszapótolják a búzakorpát.
a tönköly és graham liszt is geészségesebb a fehér lisztnél, a magas rost, aminosav és asványi anyag tartalom miatt. ezenkívül lassan és egyenletesen emelik a vércukorszintet így tovább biztosít energiát és jóllakottság érzetet.
További ajánlott fórumok:
- Tényleg sokba kerül az egészséges táplálkozás?
- Mi számít ténylegesen egészséges táplálkozásnak?
- Mitől barna a kenyér és honnan tudjuk, hogy az tényleg egészséges?
- "Hoponoponó. A titkos hawaii módszer, amivel bőséget, egészséget és békét teremthetsz.)" c. újonnan megjelent könyv, Domján László ajánlja.
- Mit jelent az, hogy egészségesen étkezni?
- Tényleg egészséges az "egészséges életmód?"