Tojásos húspástétom (18 szelet!) recept
45 perc
128 kcal
8 tojás
50 dkg pulykamellfilé
20 dkg főtt sonka
1 kis csokor petrezselyem
2 tojásfehérje
2 dl tejszín
1 mokkáskanál morzsolt kakukkfű
diónyi vaj/ margarin
20 dkg szeletelt gépsonka
A Tojásos húspástétom (18 szelet!) elkészítési módja:
Előkészítés: A tojásokat megmossuk, sós vízben keményre főzzük (10 perc), hideg vízbe merítve lehűtjük, majd meghámozzuk, két végüket (a sárgájukig) levágjuk. A pulykahúst és a sonkát kisebb darabokra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, finomra vágjuk. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat). Elkészítés: A pulykahúst és a sonkát aprítógépbe tesszük, hozzáadjuk a tojásfehérjéket, a tejszínt, a levágott tojásfehérje-végeket, a petrezselymet és a kakukkfüvet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és péppé-habbá turmixoljuk. Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy kb. 1,8 l űrtartalmú, hosszúkás sütőformát, és kibéleljük a kissé egymásra csúsztatott sonkaszeletekkel úgy, hogy a szélek túllógjanak a forma peremén. A massza felét a formába simítjuk, majd hosszanti irányban a közepükbe nyomkodjuk a vágott végükkel egymáshoz illesztett tojásokat. Tetejükre simítjuk a maradék masszát, a sonkaszéleket felhajtjuk. A maradék vajjal/margarinnal vékonyan megkenünk egy a forma méreténél valamivel hosszabb alufólialapot, és befedjük vele. Mély tepsibe tesszük a formát, felöntjük annyi meleg vízzel, hogy a derekáig érjen, majd a sütőben 45 percig gőzöljük. A sütőből kivéve tetejét súlyokkal (pl. alufóliába csomagolt konzervdobozokkal, ásványvizes palackkal) lenyomatjuk-tömörít! jük, és hagyjuk kihűlni.
Tálaláskor vágólapra borítjuk a pástétomot, vékonyan felszeleteljük, tálra rendezzük, és tojás-, cukkíni-/uborkakarikákkal, salátalevélkékkel díszítjük. Előételként, hidegbüfé tartozékaként kínáljuk.
További megjegyzés:
Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 4 óra múlva
1 szelet: 128 kcal
Kategória: Tojásételek receptjei
A receptet beküldte: nefis, 2006. júl. 24. 09:14
A tojásos húspástétom (18 szelet!) elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.