Tiszai halászlé recept
Szénhidrátszegény
Kalóriaszegény
Zsírszegény
A Tiszai halászlé hozzávalói:
- nemes hal
- apró hal
- vöröshagyma
- cseresznye paprika
- csípős őrölt paprika
- szinező (csemege) őrölt paprika
- só
A Tiszai halászlé elkészítési módja:
Ahogyan csinálom: a nemes halakat felszelem, sózom és félre rakom. A fejet, farkát, és a kidarabolt uszonyát az apró halakhoz tesszük. Az apró halakat is feldaraboljuk. Kb. annyi vöröshagymát szoktunk pucolni és szálára vágni, amennyi az alapléhez való halunk! Olyan fele-fele arányban, fazékba összerakjuk, sót arányaiban többet kíván, mint egy pörkölt. Felengedjük vízzel és még bele a cseresznye paprikát, vagy ha hegyes erős zöldpaprikánk van, vékony karikára szeljük. Adjunk még hozzá a csípős őrölt paprikából is! Miután felforrt, csendesen rotyogjon, mint a húsleves, kb. 2-3 órát szoktuk főzni, hogy a hús is, hagyma is szinte péppé főjjön, Így a fejből is a kocsonyás anyag alaposan kifő. Ha szükséges a levét közben pótoljuk, de vigyázni kell, nehogy nagyon felhígítsuk, maradjon az egész alap egy sűrű massza, kevés lével, mire kész. Tésztaszűrőn keresztül passzíroztuk át, az apró szálkák, és a fej, farok, uszonyok nem kerültek bele a lébe. Passzírozás után, mintha sűrített paradicsom lenne. Ezt rakjuk bele egy nagyobb lábasba, csak annyira hígítsuk fel, hogy a felszelt nemes halak szépen elférjenek benne, és a lé majd! kb. 1-2 cm-rel lepje el a szeleteket. Előtte azonban forraljuk fel, ha kell sózzuk és a szinező paprikát is főzzük bele. Sózással vigyázzunk, a szeletelt halakat is besóztuk! Az őrölt paprika (lassú főzéssel) kb. 20-25 perc alatt fő bele úgy az ételbe, hogy nem úszik a tetején, de még nem is ragad a lábas oldalához! Ha ez kész, akkor mehet bele a felszelt nemes hal, ezek kb. 20 perc lassú főzés mellet készülnek el. Kavarni nem szabad, inkább csak óvatosan alányúlni a szeleteknek, ne törjük össze! Jó étvágyat kívánok!
A tiszai halászlé akkor lesz igazán jó, ha minimum 2 féle nemes hal, és minimum 2 féle apró hal kerül bele. Persze ha ennél többfajta is adódik, nem baj, de szerintem a nemes halak közül max. 3 féle elegendő egy jó halászléhez.
Nemes halak közé soroljuk: ponty, márna, balin, amúr, süllő, dévér keszeg, csuka, kecsege.
A csukát nem célszerű a halászlébe rakni, mert erőteljes, intenzív íze megbontja az ízharmóniát.
A kecsege, annyira ritka kincs ma már, hogy adjuk meg neki a tiszteletet: egyben sütve, szájában citrommal tegyük az asztalra!
Apróhalak közé soroljuk: apró keszeg, kárász, sneci, törpe harcsa,
Kategória: Halas ételek receptjei
A receptet beküldte: Napsugár8, 2020. szept. 13. 08:02
A tiszai halászlé elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.