Ti mennyi pénzből éltek havonta és hogyan viselitek az esetleges pénzügyi nehézségeket? (beszélgetés)
Igen, kirepultek a gyerekek, így most ketten élünk kB. annyiból,vagy többről, mint azelőtt 4 én....
Többet tudok felrerakni a nyugdíjas évekre...
Én nem eszem pizzát, köszi, de a lábtörlőt kipróbáltam, jópofa. :D
De láttam már ilyen "pizza csigát". jól néz ki.
Én a pizzára szoktam oregánót szórni egy picit. Isteni lesz tőle, igazi pizza:)
Lábtörlőt még nem készítettem, de kipróbálom egyszer.
A lábtörlőt ismeritek?
Lényegében pizzatészta-változat, szögletesre nyújtva és párhuzamos csíkokban bevagdosva. A széleken maradjon 2 centi szélességben ép a tészta!
Roppanós virslit kell belefűzni, mint a szövést...és kisütni, sajttal megszórva vagy sajt nélkül....Finom és jópofa!
Pizzás csiga olcsón és gyorsan:
40 dkg liszt
2 kiskanál só
2,5 dl langyos víz
3 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
2 evőkanál olaj
Az élesztőt elkeverjük a vízben, ezután öntjük a többi hozzávalóhoz. Összegyúrjuk jó alaposan, lehet kicsit lágyabb lesz, de ez nem baj. Egy deszkát jól belisztezünk, ráborítjuk az összegyúrt tésztát és kinyújtjuk. (tehát nem kelesztjük)
A kinyújtott tésztára kenünk pizzaszószt (én azt mindig házilag szoktam kutyulni, vagy ami még nagyon finom: elkészült lecsót leturmixolni, ami lecsókrém lesz, pizza alapnak, tésztákra is kitűnő, na meg pirítóssal is), tehetünk rá mindenféle maradékot a hűtőből, amit csak találunk (sonkát, virslit..stb), feltekerjük, a szószból még kenünk a tetejére is, és megszórjuk reszelt sajttal. 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt elkészül. 20-22 darab pihepuha csigu lesz belőle.
Ez a kalács meg a kifli is elég lágy, és ki is lehet nyújtani hatalmasra, csakhát a gyakorlat..gondolom én.:)))No meg mégiscsak rugalmas a tészta, így ha elég gyors az ember, akkor is kicsit visszaugrik, de olyankor már csak a kezemmel szoktam én visszaigazítani.
Nekem évekbe került az is, hogy megtanuljak normális igazi kört nyújtani..tulajdonképp így 31 évesen láttam meg a tv-ben hogyan is csinálja Jamie Oliver..:DDD Azóta nincs gondom a körrel, hála neki.:))
na akkor megnyugodtam.. nem csak nekem ugrik vissza :D
én is gondolkodtam rajta, hogy eleve a tésztába keverem a kakaóport, de annyira finom, ahogy kifolyik a csoki belőle ;)
holnap kakaós csigát fogok készíteni, mert elfogyott a kalács, pedig két adagnyit sütöttem :)
Hát nekem minden kelt tészta visszaugrál, én se vagyok még elég gyors hozzá. Talán, ha átgyúrod ezt is nyújtás előtt, akkor kevésbé, csak akkor miután megformáztad keleszd még egyszer.:)
Én is ma csináltam, mondjuk nem nyújtogatom olyan vékonyra,mint pl a kiflit, hanem csak úgy szépen erről is kicsit meg arról is. Most vörösáfonyát szórtam bele. Nem lett rossz, de azért a kakaós finomabb.
Ahogy te kened meg a kakaóval, volt, hogy úgy csináltam én is, de nálunk a pékségben a tészta színe a barna, abba gyúrják bele, és hát magyarázd el ezt egy kisgyereknek, akinek az tetszik..:)))
:D Visszaugrik kicsit, azt bele kell számítani.
Elvben ha elég gyakorlott vagy, gyorsabban tudod nyújtani jó vékonyra, akkor már nem vitatkozik annyira.
már készen van :) annyit változtattam rajta, hogy nem a tésztájába kevertem a kakaóport, hanem kinyújtottam, és tejjel elkevert nesquik kakaóval kentem meg vastagon, majd feltekertem :) Isteni finom :)
egy kérdés:
nektek is nyújtás közben visszaugrik a tészta? vagy csak nekem? Akár hogy igyekeztem mire az egyik végébe értem, addigra a másik vége visszaugrott... van erre valami módszer? Szeretnék szép vékonyra nyújtani, de nem megy..
Köszi!
Mentettem!
A kifliből eldugtam 4 db-ot:) A többi elfogyott 2 óra alatt:) Dupla adag volt.
Nah beírom ide.:))
A tejes kifli receptje a 406-os hozzászólásban van.
Még valami, a kiflit és a kalácsot is be lehet kenyérsütőben is dagasztani, keleszteni, csak sütni kell sütőben. És hát nyilván ott a nedves hozzávalók kerülnek alulra.
Akkor a kalács:
3 dl tej
4 evőkanál cukor
5 dkg olvadt vaj
1/2 teáskanál só
50 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
A tejet meglangyosíom, elkeverem benne a cukrot, és egy részében felfuttatom az élesztőt.
A liszthez hozzákeverem a sót, a tejet, a felfutott élesztős tejet és gyúrni kezdem. Apránként, olyan 2-3 részletben öntöm hozzá az olvasztott vajat (ettől lesz állítólag jó foszlós), és gyúrom, dagasztom addig, amíg egy kellemes, könnyen kezelhető laza tésztát nem kapok. (nagyon jó tészta, szerintem megvan olyan jó 10 perc alatt ez).
Duplájára kelesztem, majd nagyon picit lisztes deszkára borítom ki a tésztát. (nem fog ragadni, szuper állaga van). Ahány kalácsot akarok, annyi részre vágom. Én vagy egy hatos fonásosat szoktam csinálni, vagy két kisebbet, amit 3as fonással fonok, vagy formába rakok. (erről a végén). Tehát egy egy cipóból annyi darabot vágunk, ahányas fonást készítünk. A darabokból rudakat sodrunk és összefonjuk (mindig alulról "hajtuk" át a tésztát, hogy ne repedjen szét).
A nagy tepsire sütőpapírt teszünk (nekem keresztbe fér el csak, még sülés közben is fog nőni), és a sütőt előmelegítjük 170 fokra, a sütő aljába pedig tegyünk egy kisebb tepsibe vizet. Addig a tészta pihen, majd jó alaposan lekenjük tejjel, és ha a sütő bemelegedett olyan 30-40 perc kell neki, hogy megsüljön. (tűpróba, meg ha valaki nem szilikonos papít használ, akkor onnan veheti észre, hogy kész, hogy a tészta állítólag nem tapad tovább a papírhoz).
Ha formába (püspökkenyér vagy valamilyen hosszúkás forma) sütöm, akkor úgy szoktam, hogy a tésztát lazán kinyújtom, és feltekerem úgy, mint a bejglit.
Ha kakaós kalácsot csinálok belőle, akkor a dagasztásnál a tészta egyharmadát elveszem, és abba 3 evőkanálnyi kakaót gyúrok. Ezt így külön kelesztem meg, majd mikor a nagyobb világos lapot kinyújtottam, ezt is kinyújtom, kisebb lesz, ráteszem a világos tésztára és még párszor végigmegyek rajta a nyújtófával..ezután feltekerem, így ha megsült a belsejében a kakaósrész csigavonalban lesz látható a tésztában.
Naná, hogy érdekel!!!!
Már elfogyott a dupla adag kifli:)))
Én is kérek recit :)
Akárhogyan megfelel :)
Köszönöm :))
Nagyon örülök neki:)))
Van még egy boltihoz nagyon hasonló kalács receptem. Lehet fonott kalács, koszorú, meg a sima is belőle.
Nekem most azt kell sütnöm napi szinten. Azt váltogatjuk a kenyerekkel, kiflikkel.:)
Küldöm azt is, ha érdekel.:)
Isteni finom!!!!!
Már a férjem az első sütést el is tette a melóba:) A gyerekek is lemeózták:) Dupla adagot készítettem, hogy legyen jövő hérte a suliba nekik. Hááát, nem tudom:) Azt hiszem, készítenem kell holnap még egy dupla adagot:)
További ajánlott fórumok:
- A nehézségek ellenére is le lehet fogyni
- 17 hetes kismamák hogy vagytok? Hogy viselitek ezt a meleget? Picurka mocorog már?
- Hosszú téli esték.. Hogy viselitek ezt a téli depressziós időszakot?
- Nektek is nehézséget jelent reggelente a tükörbe nézni/kilépni az utcára?
- Végkép elkeseredve, avagy hogyan tovább a nehézségekből
- Mosási nehézségek...