Terhességi toxémia (beszélgetés)
Ez a fórum a következő íráshoz nyílt: Terhességi toxémia
Sziasztok!
Amiről itt nem esett szó, de saját tapasztalat, hogy a terhességi toxémia milyen hatással van a vesékre. Mindkét gyermekemet úgy szültem, hogy terhességi toxémiát kaptam. De csak jóval később derült ki, hogy károsodott emiatt a vesém. A laboreredményemben a GFR-epi sokkal kevesebb, mint szabadna és ez a terhességi toxémiára vezethető vissza. Amióta kiderült, a veseműködésem támogatására gyógyszert kapok.
Sziasztok!
A nagylányom 14 éves 8 hónapra szültem,koraszülött osztályon se volt annyira egészségesen született 1,95kg val 47 cmrel,tomámia miatt,utánna a fiammal aki most 11 nem volt semmi bajom nem volt a terhesség alatt!
Most 34 hetes terhes vagyok valószínű kórház lesz a vége,mert a vérnyomásom ingadozik kis feférje a vizeletbe és lábdgadás de bokám nincs estére...Jövőhétre terhestanácsadásra vérnyomásnaplót készítek,mert ott eldöntik a sorosm,mert teganp beakartak fektetni de idegeskednék többet mivel itt az iskola kezdés a kettő gyerekre is gondolnom kell....És onnan csak babával jönnék ki tuti
Örülök,hogy azért minden ok veletek!
de azért félelmetes,hogy nem ismerik fel a babát....
Miért kellett,hogy elkössenek? Nem akartál több babát vagy nem kockázat miatt?
Csak most néztem,hogy kérdeztél.
Császárral szültem a vérnyomásom végett,mert nem akarták,hogy agyvérzést kapjak sima szülés alatt,vagy a baba.
Azóta megint szültem az idén februárban.Szintén császárral...
Egyúttal már el is kötöttek.
Még most jobb is,hogy császár lett belőle,mert a császár előtt derült ki 1,5 órával,hogy sérvem van...Még hozzám se nyúlt az orvos 1 újjal se amikor már mondta a sérv dolgot..Én csak lestem ki a fejemből....Így 4 az 1-ben történt.....És az a nevetséges,hogy itt ahol lakok nem mertek elvállalni és elküldtek Miskolcra.....
Sziasztok!
Eltelt pár hónap....
A dokim nem fektetett be.Gyógyszert szedtem és hetente jártam hozzá.
37 hétig húztuk....utánna a kislányom (szó szerint) úgy döntött,hogy kint már jobb lenne.
A gyógyszer miatt 36 héttől nem úgy nőtt ahogy kellett volna. Ezért is lett 1990 gramm és 46 cm. Pedig óriás babát jósoltak.
A dokim nagyon korekt volt. Mikor elfolyt a magzatvíz akkor már jelezte, hogy lehet műtét lesz belőle...és fél óra alatt el is döntötte, mivel nem volt jó az NST-m.
De megnyugtatott, hogy amúgy is császár lett volna belőle, mert olyan erősek a kötőszöveteim, hogy ott senki nem jönne ki :-)
Vissza térve a toxémiához.....életem legrosszabb és leghosszabb hetei voltak. Állandó aggódás, ellenőrzések, a védőnő, a meleg, a diáta....erre azért nem számítottam. Nem szívesen fogok visszaemlékezni erre. De ki kell vizsgáltatnom magam, ha második babát akarunk, mert lehet, hogy nem a terhesség miatt lettem toxémiás, hanem lehet én vagyok a hibás.
Kitartást mindenkinek!
Ott vagy bennt a legjobb helyen a kórházban!
Egyátalán ne legyél elkeseredve emiatt!!!!!
Sokak örültek volna ha IDŐBEN befektetik a kórházba!!!!!!Ott vagy a legjobb helyen,kéz alatt.
PONT ezen NEM KELL IDEGESKEDNED.Pár hetet kilehet ott azért bírni a baba,és a te érdekedben is!
Csak a ti javatokra szolgálhat!!!
Nyugi.Jó kezek alatt leszel!!!!
Megéri,hidd el!!!!!
Aztán majd számolj be!!!!
Sok sikert,és szerencsét!
Igen szerintem befognak fektetni..:-((Nem akarlak elkeseríteni....
Én is úgy jártam..Az utolsó másfél hónapot szinte bent feküdtem kisebb megszakításokkal..
Nagyon el vagyok keseredve...!
33 hetes első váradós kismama vagyok!
Eddig "csak" magas volt a vérnyomásom (145 és 150 között), de most fehérjét is talált a védőnő a vizeletben! A lábam, ha megfelelő mennyiséget sétálok, nem dagad, de szerinte azért ödémás!
Nagy az esély rá, hogy a dokim befektet a kórházba!
Adjatok tanácsot! Meddig tartanak bent? Már a szülésig ki sem engednek? A babának lehet valami baja? Lentebb olvastam, hogy voltak akiket meg is császároztak ahogy bekerültek a kórházba, ez minden esetben így van? Akkor lehet én is 33 vagy 34 hetesen szülöm meg a babámat?
Kérlek segítsetek, mert nagyon elkeseredtem!!!!!!
Zupa!!!Ezt nem hiszem el megin toxémia????????????
De hogy hogy????
Gratulálok egyébként!Sok egészséget!:))
Nos én még nagyon az elején írtam. akkor 4,5 hónapos volt alányom, most pedig már 20 hónapos múlt :)
zupa, mintha rólam írtál volna. a kézzsibbadás, a fájdalmak, hát iszonyat volt. nekem 18 héttől kezdtek zsibbadni az újjaim és 24 hetesen már volt hogy a férjem segített öltözni. a dokik azt mondták terhességgel jár, miközben olvastam később hogy előfordul hogy a kórházban a kismamát vízhajtó kúrára fogják!
kb 4-5 hónappal ezelőtt jutottam el oda hogy már nem sírok annyit éjszakánként és vádolom magamat miért nem mentünk más orvoshoz. azóta van hogy valahogy megbékéltem a sorssal, bár rengeteg fizikai, anyagi áldozatot követelt a koraszülés.
viszont még a mai napig félek egy újabb terhességtől. már nem bízom az orvosokban.
várom rólatok a híreket és vigyázzatok nagyon magatokra!!!
Köszönöm Zupa!
És ne rettegj!Tudom h könnyű mondani,de szerintem veletek már nem lessz baj,vérvételen már voltam az szinte tökéletes lett,még a belgyógyászati vizsgálat van hátra.A májfunkciókat hogyan vizsgálják?Vérvétel útján?
Nemakarok senkit ijesztegetni de most olvastam a másodlagos toxaemiáról!
Ez tényleg 2x is előfordulhat?
ez már nemigaz............:(((
Köszi Zupa!Majd elválik h mi lessz ebből az ügyből,
annyi ennek a dolognak a hátulütője h tervezünk ismét másik babát,de rettenttően félek szószerint MINDENTŐL MÁR!!!!Rettegés lessz a 9 hónap!(természetesen orvosokat már váltottam)
Már csak a fogászat van hátra,mert ugye terhesség alatt tönkrementek,de már oda is félek elmenni!Lehet h hipohondernak tűnök de már 1 szimla kis fejfájástól is rettegek.Nagyon félek,remélem h a másiknál nem lessz baj!
sziasztok!
hűű mennyi rosszat látok itt! :( nem is ezért jöttem, gondoltam majd tapasztalatot cserélünk, ki, hogyan úszta meg a bajt, miközben toxémiás volt..de látom nem mindenki úszta meg! akkor én hálás lehetek, hogy hellp szindrómával egy életmentő császárnak köszönhetően túléltem és a kisfiam is!! :( most babát várok, akivel szerencsére még nincs vész, de a dokim nagyon figyel, mert tudja az előzményeket , szóval a 32.hét küszöbén még nem tűnik súlyosnak a helyzet, progis császárom lesz a 38. héten, addig kellene húzni gond nélkül, de mocskosul félek!! egyébként lentebb van az írásom, másolom, hogy ne kelljen újra mesélnem --ha valaki nem lapozott volna le.."sziasztok! kisregénnyel nyitok, remélem él a fórum. . . tehát magamról: anno kiderült, csak lombikbébim lehet, mert mindkét oldalon el vagyok záródva! Második nekifutásra sikerült is és a 23. szülinapom előtt 2 órával és 42 perccel egy életmentő császárral ki is kapták belőlem :)- miért is menne minden simán, … valamikor ősszel kezdődött. . . okt. nov. voltam egyre vizesebb, kari előtt már fenyegetett a doki, hogy semmi só, mert befektet, de mivel nem tudtam milyen veszélyben vagyunk annyira nem tartottam be, . . semmit nem tudtam erről. . nem volt net, gondoltam ez csak víz, sajna ő sem ecsetelte mi lehet belőle!!!! szóval net se volt, hogy olvassam aztán csak dagadtam vízileg. . és febr. 10. körül elkezdett fájni a jobb bordaívem! azt hittem beszorult a Pati lába, de utólag megtudtam a májam fájt már akkor. . (egy ismerős ismerősének is fájt, de ő mire bement a baba már nem élt-szintén a terhesség végén) szóval 2-3 nap után bementem ügyeletre és ott előadtam a bordás beszorulósat! az ügyeletes orvos nem hülyézett le, de nem is mert nevetni. . tudta mi van, egyből ctg meg minden, ki is nyíltam az ijedségre kicsit, de végül nem indult be a szülés. . kaptam gyógyszereket, meg diéta és egy hétig húztam, amikor is elkezdtem este sugárban hányni, majd tolószékkel levittek . . és ctg. . . és hívták a dokim, mert szar volt már a szívhang, majd toltak a műtőbe úgy, hogy menet közben borotváltak. . . és a dokim pár perc alatt ott volt, nem tudom honnan jött, de örök hála neki! az gáz amúgy, hogy még húzták nálam egy hétig. . visszagondolva kockáztatták az életünket, mert simán kivehették volna, 37-38 hetesen is ! mikor megszületett már semmi nem volt szerencsére . . . 10/10/10-es apgar és semmi baj, se inkubátor se semmi! be se sárgult -- na . . és most----- minden évben szóba került kistesó, de ugye a lombikra el kell magad szánni . . és mindig közbejött valami! De tavaly év végén döntöttem! Nem várok tovább! Májusban kivetettem a mandulámat , mert gócos volt aztán szeptemberben beültetés! Ja, de az állam lekorlátozta a Kaáliban a havi beültetések számát-mármint amit a TB finanszíroz—így majd egy éves időpontot kaptunk, nov. végére!! Mandulaműtét után jöttek a bajok, nem jött meg, cisztát találtak a petefészkemben, kaptam a Kaáliban gyógyszert, attól megjött, majd mennem kellett volna a köv. rendes mensinél UH-ra és hormonvizsgálatra, de nem jött meg megint…kétségbe voltam esve, hogy majd ez is keresztbe húzza a beültetésemet! elmentem újra a kaális dokihoz találtak egy foltot a méhemben, majd vettek vért és fél óra múlva közölte velem, hogy”gratulál, terhes vagyok, befejeztük a kezelést”(el se kezdte!!) CSODA TÖRTÉNT megfejteni sose tudjuk, de kit érdekel…szeptemberre akartam a pocaklakót hát jött…:) na de most! Nagyon profin rutinosan indultam, rettegve a víztől! Az a stressz, ami anno ért most jött ki, hiszen már csak utólag tudtam meg , hogy életveszélyben voltunk mindketten, most dolgozom fel és rettegek! A létező összes tanulmányt elolvastam neten a toxémiáról , hellp szindrómáról!(doktorálhatnék! :)) Elvileg nekem elsődleges van-aki jártas ebben tudja az melyik-. -de hiába második baba ugyanattól az apától, 11 év után első terhességnek felel meg , tehát a szervezetem ugyanúgy reagálhat! 7. hét óta sódiéta van (25 hetes vagyok) napi 2, 5-4 liter folyadékot iszok meg( többnyire csapvizet-ásványvíz sem jó, köti a vizet!!) mindig felpakolt lábbal alszok (2 nagypárna) de már a 10. héten volt egy kis víz. ! Tapasztalat: ha egy picit nem figyeltem és nem ittam eleget, de közben persze akadt sós kaja is karácsonykor máris sokkal jobban dagadtam! A kezeimben valami ideg be van szorulva, műteni kellene, de tünetmentes –volt!!-míg az ödéma nem nyomta. . ami azt jelenti a 10enakárhanyadik héttől éjjel vállig zsibbadtak a karjaim, és nagyon fájt az egész kezem, 1 hónapja éjjel csuklómerevítőkkel alszok, nagyon bevált és amint újra figyeltem a napi sok liter vízre, lement a dagadás döntő többsége . . a kezeim bár gyengék és sokat fájnak de tized annyira! Vérvétel májfunkció 2 hetente, vizeletfehérje is! . . vérnyomásmérés napi 3, de…nekem anno se vérnyomás bajom nem volt , se fehérje egészen a 37. hétig, csak töménytelen (12 liter ) víz, tehát ennyi volt az előjel! Elevit! ELDOBNI!! Anno végig hánytam a 9 hónapot—összefügghet a toxémiával. . kiszáradás közelben a szervezetem pánikszerűen tartotta vissza a vizet! A mostani babánál elkezdtem szedni, majd másnap hánytam, 2 hét hányás után utána olvastam, kiderült nem vagyok egyedül vele, abbahagytam és másnap már nem hánytam és azóta se! Az elevit és társai is iszonyatosan kötik a vizet! ma már sok védőnő és orvos is ellenzi!! 4kiló feletti babák tömege születik ezektől a cuccoktól!!
Időben kezelték, csak a szülésnél szartak a világra.
Mi perelünk, májusban lesz a tárgyalás. Készen van az orvosszakértői vélemény, remélem zárunk is.