Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Tepertő/töpörtyű készítés - kell a végén víz vagy tej bele? fórum

Tepertő/töpörtyű készítés - kell a végén víz vagy tej bele? (tudásbázis kérdés)


1 2
42. d41005143d (válaszként erre: 41. - B4c06bc553)
2014. jún. 14. 10:41
en is ugyanigy csinalom.
41. b4c06bc553 (válaszként erre: 38. - MelisUK)
2011. nov. 28. 17:47

A töpörtyűt le kell darálni, beledarálsz hagymát és fokhagymát (könnyebb hozzá darálni, nem kell apróra vagdalni, vagy reszelni).

Összekevered egy pici sóval, őrölt borssal és néhány kanál mustárral.

Így szoktam készíteni. Finom lesz. :)

40. globus
2011. nov. 28. 10:55
Szerintem nem a végén, hanem még a legelején. Mi szoktunk vizet is, tejet is, és kevés sót.
2011. nov. 28. 10:29
Egyébként teflon edényben készítettük és nem tettünk alá semmit. Ebben nem tud megégni. :)
2011. nov. 28. 10:28

Elkészült a tepertő, tegnap este jól be is vacsoráztunk belőle bagettel és paradicsommal. :) Nyami! A párom betegre ette magát belőle, rosszul volt. :) Úgyhogy lenyomta a rossz érzést pár csokival, majd hajnali 2-kor felkelt, hogy majd szomjan hal. :)))

A többiből tepertőkrémet készítek, utánanézek hogy kell. :)

37. 6187eb1c9a (válaszként erre: 36. - Pista55)
2011. nov. 28. 07:25
Nyisd az ablakot, teleportálok!:-)
2011. nov. 27. 21:00

De meg enném most a finom friss töpörtyűt!

Na majd 1 hét múlva.:)

2011. nov. 27. 20:59
Attol fugg hogy milyen szalonat olvasztok,ha uzletit akkor teszek egy keves vizet az edenyben es kell kavarni mert nehezen indul el az olvasztas.A haznal nevelt sertes szalonajanal nem hasznalok vizet,a tepertyut mikor kiszedtem egy keves tejet ontok a forro zsrban/cseppenkent/ettol feherebb es grizesebb lesz.
34. 6187eb1c9a (válaszként erre: 32. - Sleek)
2011. nov. 27. 20:29
Na igen...,nálunk is hasonló a helyzet,a lovainkból már el kellett egyet adni,mert csak 2 lehet,kecskénk vsak7 van egyenlőre nem szúrt szemet egyik városi bevándorlónak sem:-)
33. pista55 (válaszként erre: 28. - 6187eb1c9a)
2011. nov. 27. 20:27
Ha nagyon megszívja magát, azt nem lehet kinyomni. Esetleg a hájból valamennyit. A töpörtyűt csak kicsurgatni lehet.:)))
32. Sleek (válaszként erre: 30. - 6187eb1c9a)
2011. nov. 27. 20:27

Volt kecskéből is nagyon sok. Sajtot csináltunk a tejből.

Csak túl sok lett a városi és nem lehet semmit tartani már... sajnos

2011. nov. 27. 20:26
Régen mi is csináltunk sok töpörtyűt, de már évtizedek óta nem. Az elején raktunk bele kb. fél dl tejet (úgy 3 kiló zsírszalonnához), hogy pirosabb ropogósabb legyen. grizes szerencsére sose lett. Nem tudom nélküle milyen, lehet ez csak valami babona?:)
30. 6187eb1c9a (válaszként erre: 29. - Sleek)
2011. nov. 27. 20:25
Nekünk csak kecskénk van:-)
29. Sleek
2011. nov. 27. 20:22

Mi megy úgy csináljuk ahogy leírtam nagypapám hentes tanulmányai alapján:)

De a tej nálam a házi tehén tejnél kezdődik..

28. 6187eb1c9a (válaszként erre: 26. - Pista55)
2011. nov. 27. 20:22
Kiszoktuk nyomni a felesleges zsírt:-)
27. pista55 (válaszként erre: 25. - 6187eb1c9a)
2011. nov. 27. 20:21
Én azért rakok zsírt bele az elején mert úgy még annyira sem kapódik le mint vízzel.
2011. nov. 27. 20:20
Nekem az a lényeg, hogy jó ropogós legyen nem az, hogy piros.
2011. nov. 27. 20:18
Vizet az elején teszed bele,hogy ne kapódjon le a tejet viszont mindig a végén attól lesz piros,persze nagyon óvatosan,mert nagyon elfut,ezért kell nagy edénybe sütni.
2011. nov. 27. 20:16
A tejet a szüleim a végén azért rakták vele, hogy szépen megpiruljon :)
23. Sleek
2011. nov. 27. 20:10

Mi előtt elkezdet sütni a zsiradékot akkor kell bele a tej vagy a víz mivel ha melegen rakod bele amikor már engedi a levet a zsír akkor könnyen megégeted magad. A zsiradékot kis lángon és állandó kevergetés kellett kell sütni mert hamar odaég. Főleg ha a zsiradékon maradt egy kis bőr.

Szoktak még sört is beletenni de az nem jellemző. A tejtől kicsit pirosabb lesz a töpörtyű

De soha nem a végén szabad bele tenni a tejet meg a vizet. Gondoljatok csak bele ha forró zsírba vizet tesztek mi a következménye. Ezeket a tapasztalatokat úgy írom hogy régen éves szinten 10-15 disznót vágtunk

22. pista55 (válaszként erre: 16. - MelisUK)
2011. nov. 27. 20:07
Én sem teszek bele vizet az elején sem. Én zsírt szoktam és így jól csúszik és nem abálódik. Én nem alacsony hőfokon sütöm. Persze attól is függ mennyit süt az ember. Nem mindig lesz piros, de akkor jó mikor lazán úszik a zsír tetején és csörög ha fakanállal megkevered. Vigyázni kell, hogy ne füstöljön mert keserű lesz és barna a zsír.
21. 6b006fc769 (válaszként erre: 19. - MelisUK)
2011. nov. 27. 20:06
Jó étvágyat:) Biztos isteni lesz:))
20. b4c06bc553 (válaszként erre: 9. - MelisUK)
2011. nov. 27. 20:05

A zsír nem folyékony, áttetsző lesz, hanem matt és kis szemcsés. Olyan lesz, mint az öreg méz.

Egy fél literbe kb. fél deci tej kell. Először leveszed a tűzről, ki kell szedni a töpörtyűket belőle és akkor nagyon lassan, óvatosan beleönteni a tejecskét. Csak egy-két percre kell visszatenni a tűzre. A töpörtyűt már nem kell visszatenni bele.

2011. nov. 27. 20:02
Kétszer is futott már ki nekem olaj, szóval úgy döntöttem, hogy pirosodásig sütöm. :) De köszi a tanácsokat, kíváncsi voltam, hogy ki hogy készíti. Ez életem első tepertője. :)
18. 6b006fc769 (válaszként erre: 16. - MelisUK)
2011. nov. 27. 20:01
én hagyományos lábosban, direkt ezért kértem egy nagyobbat tavaly:))
2011. nov. 27. 20:00
elég picit megcsapkodni vele tényleg nem kell mennyislgre gondolni
16. MelisUK (válaszként erre: 8. - 6b006fc769)
2011. nov. 27. 20:00
Én teflon edényben kezdtem el sütni, nem tettem alá vizet. Folyamatosan alacsony fokon készítem.
15. bnedora (válaszként erre: 6. - MelisUK)
2011. nov. 27. 20:00
Nem kell bele sok.
2011. nov. 27. 19:59
nem kell, anélkül is tökéletes
13. pista55 (válaszként erre: 6. - MelisUK)
2011. nov. 27. 19:59
Nem kell abba semmi. Én már próbáltam, de nem lett jobb. Ha sokat öntesz bele kifut. Vigyázni kell nagyon vele.
1 2

További ajánlott fórumok:


Minden jog fenntartva © 2005-2024, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook