Tejszínes gombócleves recept
A Tejszínes gombócleves hozzávalói:20 dkg borjúcomb,
őrölt bors,
só,
citromlé,
vaj,
3 evőkanál finomliszt,
1 dl tejszín,
1 db tojássárgája,
3 szál babérlevél,
1 fej vöröshagyma,
1 db zeller,
1 db fehérrépa,
1 db sárgarépa,
10 dkg zöldborsó,
15 dkg gomba,
20 dkg karfiol.
Gombóc:
20 dkg burgonya,
8 dkg finomliszt,
1 db tojás,
só.
A Tejszínes gombócleves elkészítési módja:
Az inaktól, hártyáktól megszabadított húst felkockázzuk, majd annyi vízben, amennyi bőven elfedi, közepes lángon feltesszük főni. Megtisztítjuk a zöldségeket. Először a felkarikázott répaféléket meg a zellert adjuk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, a babérlevelet is beletesszük. Ha a hús már puha, a hagymát felaprítva, vajon üvegesre pirítjuk, megforgatjuk benne a negyedelt gombát, és hozzáadjuk a leveshez. Öt perccel később beletesszük a zöldborsót és a kisebb rózsákra szedett karfiolt. Amikor a zöldségek már puhák, világos rántással sűrítjük be a levest. Ezt úgy készítjük, hogy két-három evőkanál lisztet egy evőkanál vajjal habzásig hevítünk, és kevergetve rózsaszínűre pirítjuk. Ezt a vajas rántást, valamint egy tojássárgáját egy deci tejszínnel elkeverve a leveshez adjuk, így gazdagítva azt. Gombóc: Megfőzzük a megtisztított burgonyát, majd összetörjük, és a liszttel meg egy tojással tésztát készítünk. Kissé megsózzuk. Lisztes kézzel kis gombócokat formálunk, majd a lassan fövő levesben kifőzzük.
Az elkészült levest forrón tálaljuk, ízlés szerint pár csepp citromlével savanyíthatjuk.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: CILUSKA, 2009. júl. 10. 22:46
A tejszínes gombócleves elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.