Miért kell a tb-t fizetni? (beszélgetés)
Valahol megértem, mit sérelmezel. Én 15 éves munkaviszonyom alatt egyszer sem voltam táppénzen, nem vettem igénybe semmilyen szolgáltatást, se egy vérvétel, se egy sürgősségi, zéró. Sokszor éreztem úgy, csak folyik a rengetegen pénz a zsombolyba. (Ha te féle évente gyógyszert iratsz, azért valamicskét igénybe veszed az eü-t.)
Vedd ezt úgy, hogy azért fizeted a TB-t, hogy ha bármi történjék veled, legyen hova beszállítson a mentő, és ne otthon a hokedlin várd a véget.
Sosem lesz ez igazságos, hiszen mindig lesznek olyanok, akik vagyonokat fizetnek be egész életükben, aztán végelgyengülésben otthon eldurmolnak örökre.
Végül én sem úsztam meg a dolgot, beütött pár hónap táppénz, úgyhogy sosem tudatjuk, mit hoz az élet.
Nem kell hozzá számlaszám.
Kérhetsz csekket és fizetheted azon.
Minden igénybe vett szolgáltatást ki kell fizetni, függetlenül attól, hogy mennyi a bevételed.
Ezzel az erővel akkor a villanyt, gázt, stb, is kérhetnék ingyen.
Vszínű olyan munkakörben IS tevékenykedsz, ahol napi szinten szembekerülsz ezzel a témával és meg kell oldanod.
"Aki nem fizeti saját maga után, ő is megkapja szükség esetén az alapellátásokat, műtétet és bármit, de számlával együtt!!! És az akkor bizony akár több százezer Ft is lehet."
Erre reagáltam, mert ez nem fedi a valóságot. Erre írtam, hogy összemostál 2 lehetőséget. Piros taj 6 hónapig van, nincs semmilyen számla, kap ellátást. Utána barna taj van, akkor fizet az ellátásért.
A kérdező munkanélküli, nincs jövedelme, ezért kérdezi, miért???? kell TB-t fizetni?
Erre válaszoltam: azért! hogy ha baj van, ingyen kapja meg az eü. alapellátást, és ne "számlára" végezzék el. Nincs itt szó semmiféle jogviszonyról, sőt az a baj, hogy nincs! jogviszony.
"Amikor (legálisan) kereső tevékenységet folytatsz, automatikusan biztosítottnak számítasz és jogosultságokat szerzel társadalombiztosítási ellátásokra (ide tartozik egészségbiztosítás és a nyugdíj is). Nem kevés pénzt vonnak le emiatt járulék címén a fizetésedből. Befizetsz (hiszen nem vonhatod ki magad a rendszerből), amikor pedig rászorulsz, visszakapsz." - ehhez képest azt pedzegetik, hogy az ember kezdjen el öngondoskodni, mivel nem lesz nyugdíja (a felosztó-kirovó rendszer logikájából fakadóan, természetesen érdemben erről nem lesz diskurzus, politikai okokból kifolyólag). Rá lehetne ezer meg egy oldalról világítani az anomáliákra.
" Ez a mentesség egy évre szól (és a feltétele, hogy regisztráltasd magad álláskeresőként)." - nem kell regisztrált álláskeresőnek lenni.
Sokakat zavar.
Ismét kérdezem: a FI miért nem dolgozik?
A szociális gondoskodás lényege, hogy az egyén megélhetési zavarhelyzete esetén is biztosított legyen a fennmaradása. A megélhetési zavarok estében (például munkanélküliség, keresőképtelenség) a mindennapi megélhetési javakat külső forrásból kell fedezni. Ennek egy egyik fontos forrása lehet a tartalékképzés, amely egyénileg is történhet, de ennek vannak nehézségei. Itt lép közbe az állam a szociális gondoskodás területén, amikor is az egész társadalomra nézve alakítja ki a tartalékképzést.
(Nagyobb közösségben jobban eloszlanak a felmerülő terhek).
A magyarországi társadalombiztosítási rendszerben a részvétel kötelező. A biztosított az egyéni felelősség elvének megfelelően járulékfizetési kötelezettség alapján szerezhet jogot egyes társadalombiztosítási ellátásokra.
Amikor (legálisan) kereső tevékenységet folytatsz, automatikusan biztosítottnak számítasz és jogosultságokat szerzel társadalombiztosítási ellátásokra (ide tartozik egészségbiztosítás és a nyugdíj is). Nem kevés pénzt vonnak le emiatt járulék címén a fizetésedből. Befizetsz (hiszen nem vonhatod ki magad a rendszerből), amikor pedig rászorulsz, visszakapsz. Azon felül, hogy kötelező, a saját érdeked is. Attól függetlenül, hogy az adott pillanatban nem vagy orvoshoz járó, nem jelenti azt, hogy soha életedben nem fogsz rászorulni az egészségügyi (akár baleseti) ellátásra.
Tömören válaszolva a kérdésedre- ez az oka, hogy tb-t kell fizetni.
Az egészségügyi szolgáltatási járulékot egyénileg kell fizetni, amennyiben semmilyen jogon nem minősülsz biztosítottnak. Ugyanakkor a helyi járási hivatalnál kezdeményezheted, hogy szociális rászorultsági alapon mentesülj az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség alól, arra hivatkozva, hogy jövedelmi helyzetedre tekintettel nem vagy képes annak megfizetésére. Ez a mentesség egy évre szól (és a feltétele, hogy regisztráltasd magad álláskeresőként).
Én egy kicsit másként tudom. Aki fizeti saját maga után a TB-t, ha bármi baj, betegség éri, annak fejében ingyenesen megkapja a szükséges egészségügyi alapellátást. Akár műtéteket, bármit, ami éppen szükséges.
Aki nem fizeti saját maga után, ő is megkapja szükség esetén az alapellátásokat, műtétet és bármit, de számlával együtt!!! És az akkor bizony akár több százezer Ft is lehet.
Minden magyar állampolgárnak kötelező. Van egy közös kockázati alap, abba fizetsz, és utána az kap belőle, akinek szüksége van rá.
Nekem vol balesetem, "és nagyon jól jött", pl. USA-ban nincs TB, de ott minden ott fizetős, egy sima detoxikálós menet mentővel is embertelen drága.
További ajánlott fórumok:
- Aki otthon van, annak mennyit kell csekken fizetnie havonta tb-t?
- Nem vettek fel az egyetemre. Akkor, ha egy évet csak úgy itthon leszek kell TB-t fizetni?
- Felmondtam május 11-től a melómból. Csak a tb-t kell magamnak fizetni vagy van más is? A nyugdijat ugye nem kell?
- Január óta magam után fizetem a TB-t, ha gyesen leszek akkor is tovább kell fizetnem? Vagy ezt levonják a gyesből és nem kell fizetni?
- 3 hónap munkanélküli után ha nem találtam munkát a tb-t magamnak kell fizetni?
- A TB-t visszamenőleg is ki kell fizetni? Ha igen, akkor hány évre visszamenőleg, és kamatot számolnak fel?