Főoldal » Fórumok » Hobbi & Otthon fórumok » Engedély kell egy fa kivágáshoz? fórum

Engedély kell egy fa kivágáshoz? (tudásbázis)

24. Borian
ma 15:24

á, senkit nem érdekel

az önkormányzatoknak nincs is rá kapacitásuk, hogy ezt ellenőrizzék

ma 15:06
Fenyőt vágtunk ki a nyaralónkban. Nem kértünk engedélyt.
22. tumbo2
ma 15:05
persze,majd jönnek megnézni,eszük ágában nincs.
21. tumbo2
ma 15:03
a nagy diófákat is mindenki kivágta,csak fekete rossz termés volt rajta,
20. tumbo2
ma 14:57
a haver,aki most a polgármester,azt mondta,hogy kell.mikor elment,hát megoldottuk.
19. littleanne (válaszként erre: 17. - Simple)
ma 13:55
Nem fenyő. Nem gyümölcsfa. Valamilyen erdei magoncból nőtt rossz helyre.
18. K-né Zsóka (válaszként erre: 1. - Littleanne)
ma 13:43
Nekünk azt mondták, hogy bizonyos magasság fölött kell csak engedély. Így mi nem kivágtuk a hatalmas juharfánkat, hanem visszavágtuk kb. 1,5 méteres nagyságúra és virágállvány lett. Így nem szóltak bele.
17. simple (válaszként erre: 1. - Littleanne)
ma 12:12
Attól függ, milyen fa. Fenyőféléket nem kell se bejelenteni, se engedély rá. Helyi önkormányzatnál érdeklődj, mi a szabály.
16. niit (válaszként erre: 13. - Channa*)
ma 11:39
Így van, mi is kivágattunk egy nagy eperfát, sajnáltuk de nem volt mit tenni, veszélyesen közel volt a házfalhoz, tetőhöz.. még egy labdarózsát kivágtam, az orgonádról jut eszembe, az beteg volt. Nekünk a nagy törzs négy ágban maradt és virágok, illetve télen madáretetők vannak rajta.:)
15. littleanne (válaszként erre: 13. - Channa*)
ma 11:34
Köszönöm szépen. Azt nem hinném, hogy feljelentenének, nem olyanok.
14. andi6020 (válaszként erre: 12. - Hansika)
ma 11:26
Dehogy. Volt ami talajnál lett kivagva, de volt ami kb 70 centitn. Abból asztal lett.
ma 11:16

Azt mondják, hogy ez a cserjékre is igaz.

Amikor megvettük a házunkat, a kertben volt egy hatalmas kecskerágó bokor. Olyan 5-6 méter magas és 3 méter széles, azért csak ilyen széles, mert a szomszéd tűzfala mellé ültették, így arra nem tudott annyit nőni. Ez a bokor összenőtt egy vadrózsa bokorral és egy orgona bokorral is, amik szintén hatalmasak voltak.

Tehát, egy igazi dzsumbuj volt.

Fogalmunk se volt, hogy kell engedély kérni. Mi neki estünk, hogy el lehessen férni a bokortól, mert több, mint felét elfoglalta a szabad térnek.

Tehát, jól megmetszettük, csináltunk belőle egy bonzai fához hasonlót és azóta is inkább faként nevelgetjük. A vadrózsát és az orgonát is kivágtuk. Illetve volt ecetfa is a kertünkben, mi azt is kiirtottuk.

Majd a tavalyi hó, letört még a kecskerágóból 3 nagy ágat, így még kisebb lett. A letört nagy ágakat feldaraboltuk és kitettük a ház elé (elvitte valaki 1 órán belül).

Semmi gondunk nem lett belőle.

A ház előtti fák miatt, írtunk az önkormányzatnak, mert hatalmasak és ráfeküdtek az ágaik a házunk tetejére. Kijöttek megmetszeni.

Én azt gondolom, hogy vágd ki nyugodtan a fát. Ha nincs olyan szomszédod, aki ezért feljelentene, akkor nincs gond ezzel szerintem.

12. Hansika (válaszként erre: 8. - Andi6020)
ma 11:11

Gyökerestöl szedtek ki öket?

Mert az marha nagy melo lehetett.

ma 11:02
Gondolom sokan úgy teszik. De félek, hogy megbüntetnek. Na a szembe szomszédot nem büntetik meg, aki a vasait a lomjait az utcán tárolja konténerben a kerítés előtt, érdekesen mennek errefele a dolgok.
10. 55Judit (válaszként erre: 9. - Globus)
ma 10:50
Ráérő pihent agyú emberek bármit kitalálnak.
9. globus (válaszként erre: 7. - 55Judit)
ma 10:47
Nálunk egy udvari sufnit sem lehetett építeni. A kerítéshez engedély kellett, mert múzeum van a szomszédban. Kizárólag ahhoz illő lehet.
8. andi6020 (válaszként erre: 1. - Littleanne)
ma 10:44
Hát mi telken belül kivágtunk 4 hatalmas fát. Kutyát nem érdekli.
7. 55Judit (válaszként erre: 6. - Littleanne)
ma 10:30
Én pedig üdülő településen lakom. Nálunk mindenre kell engedélyt kérni. Viszont van egy rakás szabály, aminek a betartását senki nem ellenőrzi.
ma 10:22
Ez egy üdülő övezet, bocsánat nem írtam. Nem tudom számít-e. Nálunk csak kéthetente van a jegyző asszony, de majd rákérdezek nála. Nem gondoltam, hogy sajátra kellhet.
ma 10:15

"Érdemes tájékozódni

A szabályozások minden, a településen található ingatlanra vonatkoznak, függetlenül attól, hogy azok tulajdonosa magánszemély, jogi személy vagy éppen maga az önkormányzat, és az sem számít hogy az adott terület, ahol a fa áll, építési telek, beépítetlen terület vagy akár egy közpark.

Általánosságban elmondható, hogy a 10 centiméternél nagyobb törzsátmérővel rendelkező díszfák setében engedély szükséges a kivágáshoz, a gyümölcsfáknál pedig 20 centiméter a határ. Ha védett fáról van szó, csakis a fa egészségi állapota, illetve veszélyessége indokolhatja a kivágást, illetve, ha építési munkálatok miatt kell kivágni.

A közhasználatú zöldfelületek esetében a fák és cserjék ültetése és kivágása bejelentés-köteles tevékenység, és kizárólag az önkormányzat tudomásulvétele esetén végezhető. Azonban azt nem kell bejelenteni, ha a saját telkünkön kívánjuk metszeni a fáinkat. De ha a metszést közterületen kívánjuk elvégezni, az minden esetben engedélyhez kötött.

Azonban, ha ki akarunk vágni egy fát a saját kertünkben, habár az nem közterületen áll, így is be kell jelenteni és engedélyt kell rá kérni. Mivel egy fa hosszú éveken, évtizedeken keresztül éri el teljes méretét, óvni és védeni kell. Éppen ezért, minden esetben kertészei szakvéleménnyel kell alátámasztani, hogy a fát elkerülhetetlen okból, illetve építmény elhelyezése miatt kell kivágni.

Azt is jelenteni kell, ha egy fa egy nagyobb vihar következtében megsérült, megdőlt, illetve ha valaki a lakók közül allergiás rá, és ezért kell kivágni. A kérelmeket minden esetben a Polgármesteri Hivatalhoz kell eljuttatni. Az elsőfokú döntést a település jegyzője hozza meg."

4. niit
ma 10:13
Nálunk a faluban mindenki azt vág ki amit csak akar, nem foglalkozik vele senki.. De érdeklődd meg, nehogy baj legyen, mert úgy tudom saját jogkörben dönt a település önkormányzata, főleg ahol számít a városkép, és helyi rendelet szabályozza.
3. 55Judit (válaszként erre: 2. - Archer84)
ma 10:11

Igen. Helyileg szabályozzák.

Nálunk kell engedélyt kérni, én nem kértem, és szerintem senki. Nem csinálnak ügyet belőle. utcán viszont nem vághatjuk ki a kiszáradt fát se, mert az az önkormányzaté. Mi csak takaríthatunk utána.

2. Archer84 (válaszként erre: 1. - Littleanne)
ma 10:04
Önkormányzatnál érdeklődj, én úgy tudom ott kell bejelenteni.
ma 10:04
Sziasztok! Szeretnénk kivágatni egy fát a saját telkünkön és azt mondja ismerős, hogy engedélyt kell kérni rá, ne tegyük csak úgy, mert megbüntetnek. Ez igaz lenne? Köszönöm szépen.

További ajánlott fórumok:

Minden jog fenntartva © 2005-2025, www.hoxa.hu
Kapcsolat, impresszum | Felhasználói szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | Facebook