Ha aprósüteményeket szeretnék árulni piacon, milyen engedély kell hozzá vagy végzettség vagy milyen papírok? (tudásbázis)
Ez jó...
A gyerekeknek 2-3 éve messziről szállították a sulikba a menzát. Megromlott sok. Az nem volt akkora baj, mert a haver szállított... Nem hol ez, hol az.
Ó, igen, a törvények nem egyértelműek sok helyen...
Az önkormányzati dolgozók is máshogy értelmezik. Sokan bedőltek a régi 7-es adószámnak. Adózáskor tudták meg, hogy rosszul jártak.
Mindennek alaposan utána kell nézni, mert jön a bünti.
Igen, ez a kemény kalap, vaskalap. Ha már előre leellenőrzött konyhán sütik-főzik azt a kaját, amit iskolákba, óvodákba stb. kiszállítanak, akkor az u.n. tömeges fertőzéseket könnyebb megelőzni.
Mert ezeket a konyhákat a NÉHIB rendszeresen ellenőrzi, míg az egyéb helyről származó kajákról csak utólag derülne ki, hogy nem egészen tiszta körülmények között készült.
Ezért sem engedik, hogy pl. óvodai bulira a szülők otthon készített sütiket vigyenek be...
Jó pár éve, amikor Jaksity Kata hazajött Amerikából, és itt is szerette volna, ha süthetne aprósüteményt, amit az iskolában lehet értékesíteni.
Na hát alaposan utánajárt, és mindenhol vasbeton falakba és fejekbe ütközött.
Hát igen, vannak különbségek...
Van, ahol adnak lehetőséget az embereknek jövedelemszerzésre egyszerűen, van ahol meg sok akadályt gördítenek. Ez kint egyszerűen jövedelemkiegészítés, mert vannak anyukák, akiknek az a dolga, hogy a gyerekeiket fuvarozzák a suliba, különórákra. Mellette süthetnek sütit eladásra.
Be akartam tenni a videót, de sajnos már törölték. :(
Egyébként sok jó ötletet hozott, de nálunk nem csak a falak, de a fejek is kemények...
Ugyanebben a cikkben, egy kicsit föntebb:
"A NÉBIH Ügyfélszolgálatáról érkezett, kistermelői tevékenységre vonatkozó kérdéseire az alábbi választ kaptuk.
A kistermelő nyilvántartásba vételét az 52/2010 FVM rendelet 5 § (3) bekezdése alapján a területileg illetékes járási hivatal élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályának szakemberei végzik, nem a falugazdászok.
A péksütemények/pékáru kistermelői előállítása az 52/2010 FVM rendelet 1. melléklet A része tekintetében – megítélésem szerint – az egyéb élelmiszerek közé sorolható.
A melléklet B része, amely a kistermelőként végezhető szolgáltatásokat nevesíti, az ételkészítést - és példaként a pogácsa készítést - a falusi vendégasztal, illetve a rendezvény helyéhez köti.
A saját búza felhasználása esetén a malomban történő őrlés részfolyamatként lehetséges, a nyomonkövetés biztosításával, az 52/2010 FVM rendelet 1. § (2) bekezdés szerint.
Az 52/2010 FVM rendelet a kistermelőként előállított élelmiszerek esetében nem határoz meg arányokat a saját alapanyag felhasználására vonatkozóan, a rendelet megfogalmazása alapján kizárólag saját alapanyag használható fel (ez alól csak a falusi vendégasztal szolgáltatás a kivétel, ahol kiegészítő alapanyagként vásárolt élelmiszer, valamint más kistermelőtől vásárolt késztermék felhasználása is megengedett). Tekintettel azonban arra, hogy bizonyos alapanyagok esetében nem életszerű, hogy azt a kistermelő maga termelje, a gyakorlatban bizonyos mértékig eltérünk ettől a megkötéstől."
Én nem csodálkozok, hogy csodálkozol, számtalanszor találkozni olyan állásfoglalásokkal, jogszabály magyarázatokkal, ahol még a törvény-alkotó is 1x így, másodszor másként fogalmaz. Így aztán mindig talál lehetőséget a büntire!:))
Egyébként nálunk van egy u.n. "kispiac", ahol szinte olyan őstermelői igazolvánnyal rendelkező "kistermelők" árulnak, akik a panel legfelső emeletén laknak, földjük egy szál se, de a "nagypiacon" bevásárolnak, és pár Ft-tal drágábban a "kispiacon" adják el a zöldséget, egyebeket. És engedélyezik.
Bemásolom:
Megjegyzésünk: NÉHÁNY PÉLDA a sütemény/ pékáru közvetlen pl. piaci értékesítéséhez:
- Kenyér, pogácsa, - liszt (búza, kukorica...) vagy/és burgonya alkotja a tésztát - értékesíthető ha legalább egyik fő összetevőt a kistermelő termeli, az alaptermék megjelenik a felsoroltak között az őstermelői igazolvány kiváltáskor
- Gyümölcsös, olajos magvas piték, rétes - nagy hányada megtermelt töltelék, helyi megítélés (emberi, előállítási hely körülményei), hogy engedi-e a hatóság az előállítását. ha nincs saját búza, vagy más tészta alapanyag
- Gyümölcs piték, rétes, gyümölcsös, olajos magvas sütemények - Ha termelt a tojás és a tölteléknek való, akkor a baronfit be kell jelenteni, állatorvosi éves ellenőrzés kell.
- Sütemény túróval/ tejtermékkel: Vagy a tészta vagy a túró/ tejtermék - az egyik fő alapanyag saját termelés legyen. Saját tojás használat esetén a válasz szerint kell eljárni. A tejet adó állat tejének felhasználásához éves állatorvosi igazolással, és a tej tejcsíraszám vizsgálatával kell rendelkezni, a takarmányozási és állatgyógyászati napló mellett.
- Sütemény, pékáru saját zsiradékkal. A zsiradék mint termék szerepeljen a felsorolásban, ha tejzsiradék, akkor a fentiek szerint, ha sertés zsír, akkor az csak vágóhidon, vágóponton levágatott állat zsírja lehet.
A falusi vendégasztal esetén mindenképp vásárolhat is hozzá alapanyagot, így az őstermelőibe ekkor mindenképp kerüljün bele a hideg-meleg étel vendégasztal szolgáltatással az SZJA törvény 6. számú melléklete III/C pontja alapján.
Én nem feltétlen kérnék szakmai végzettséget, de az egyéb egészségügyi, konyhatechnikai feltételek meglétét igen. Vagyis ellenőrizzék.
Sokan kezdték már végzettség nélkül, igaz nem a mi országunkban. Híres szakácsok lettek...
Ezt olvastam a végén leginkább.
Ki lehet kistermelő c. cikkben:
"Milyen tevékenységet végezhető?
Nos, végezhet füstölést, aszalást, szárítást vagy őrlés, vághat állatot és feldolgozhatja annak húsát. Készíthet ételt, beleértve a kenyér-, a tészta-, a befőtt-, a lekvár. és a pogácsa készítését is."...
Nem feltétel, hogy az alapanyagokat is ő termelje meg, a tésztához, pogácsához, ....
Elolvastam a belinkelt cikkeket, nem értem. Az, aki mindent megvesz - az alapanyagokat - nem ő termeli meg, az mitől kistermelő?
Szerintem vállalkozó. Persze lehet, hogy nincs igazam...
Érdekességnek, talán hasznos is.
„mivel ahhoz, hogy itthon működtethesse a cégét, szakirányú végzettségre van szükség”
Ha házi sütiket szeretnék otthon gyártani vállalkozásként, ahhoz kell cukrász végzettség?
Pl. 9.hsz.
Én??? :D
Magunknak is ritkán sütök, nemhogy eladásra.
További ajánlott fórumok:
- Párkapcsolatnál számít, hogy nem azonos végzettségűek a felek?
- Mennyire számít a végzettség, ha valaki bekerül egy ilyen családba?
- Gázpisztolyt tarthatok magamnál engedély nélkül, ha nem hol és milyen papírokat kell beszereznem?
- Vállalkozás alapításához, talponálló nyitásához milyen végzettség és engedélyek szükségesek?
- EU-s állampolgárnak milyen papírok kellenek a magyarországi munkavállalási engedélyhez?
- Ki tudja, hogy mennyi időn belül kap valaki Németországba munkavállalási engedélyt, ha a munkáltató intézi és adja le a papírokat kint?