Engedély kell egy fa kivágáshoz? (tudásbázis)
engem nem érdekel.égetni hétfőn,szerdán,pénteken lehet.hanem akarja a polgármester,a volt munkatárs,hogy leégessem a fél utcát?egyedül félek,a gyerekek hétvégén jönnek.
A diofurolegy Svájcból került Magyarországra. Az nem mediterrán ország. Az is érdekes pont onnan terjedt el Európában. Biztos csak véletlen lehet. Természetesen jó áron lehet permetezni.
Pedig aki diófát ültet az unokáira gondol
Saját telkeden azt vágsz ki, amit akarsz!"
Nem! Tessék olvasgatni a helyi önkormányzat rendeletét
Engedély kell tipustól és átmérőtől függően
Hát én nem tudom. Amikor gyakornokként jártam egy kertésszel egy nénihez hetente egyszer, a kertész mindent kérdezés nélkül csinált mindent. Jé, itt egy ecetfa, vágjuk ki, odanézzetek, nem divatos a kék meg a fekete cserép egymás mellett, tegyük az ablak alá stb. Szerintem ha beengedsz valakit a kertetbe akkor azt csinál amit akar, mert nincs nyoma erőszaknak. Viszont ha bemászik valaki a kertedbe, akkor le is ütheted anélkül is hogy kárt csinálna. Mondjuk bizonyítani nem lehet, mert ha senki se látja hogy beengeded, mondhatod azt hogy ő mászott be, és a behatoló is hazudhatja hogy te engedted be. Amíg nem folyik vér, vagy nem megy be a házba is, nem törődik egy polgárőr se ezzel, egy fával meg pláne nem. Be kell kamerázni a te részed, ami meg közterület, az meg nem a te hatásköröd. A mi szomszédunk kivágatta a mi fánkat a férje emlékére engedély nélkül, de nem lett belőle semmi.
Az van, de nem akarnánk vágatni. Sokba kerülne, hatalmas és árnyékol hátul. Az a baj, hogy korhadt ágak letörnek viharok idején a melléképületek tetejére. Majd lehet a párom lecsonkázza.
Köszönöm. Szép lehetett, kár érte. Nekünk nincsenek fenyők, sajnos.
Azért egészségesen is melós fa. Gyerekkoromban volt 7 is nálunk :)
Igen sajnos, nekunk is van nagy fa a kertunkben, hatalmas fenyo, tenyleg hatalmas es kezd sajnos veszelyes lenni, mi is kertunk ra szakvelemenyt, egyelore injekciozni kene, de meg talan maradhat kivagas nelkul, de sztem elobb utobb meg kell lepni, mert eleg veszelyes... Es igen, az onkormanyzattol kel engedelyt kerni. Buntetnek ha kiderul.
lehet,hogy a szomszéd jelentette,mert amúgy a kutya nem törődne vele.
A diófa egy csoda. Régen nem véletlen volt minden ház udvarán legalább egy. A lovastanya kiválasztásánál a területen lévő hatalmas diófák sokat nyomtak a latba.
Tisztítja a levegőt, jót tesz a légutaknak, nyáron príma árnyék, egyébként rovarűző, a leveleit frissen is szeretik az állatok, jót is tesz nekik féreghajtó, de a lehullott leveleket is imádják. A termésről meg ne is beszéljünk mekkora kincs. Ahogy a faanyaga is.
Az hogy a felmelegedés folytán ideette a fene a diófúró legyet nem a fa hibája.
Utálatos csak a szemetet termeli.
Saját telkeden azt vágsz ki, amit akarsz! Az utcán a házad előtt, ami már közterület, ott nem. Hiába te ültetted, a kivágása már engedélyjöteles elvileg. De hogy ellenőrzik-e egyáltalán, azt nem tudom. Nálunk a favágó nem vállalta az utcán lévő fát, mert azt mondta, több szzzres birságot kaphat ő is, mi is.
En nem tudom, kinek a szemet csipte, vagy hogy ki tudott egy miniatur, olcso, ocska tarolot egy epitmenynek nezni, de a szabaly az szabaly. Lebontonttuk.
A keriteshez nekunk is kellett volna, mert csak. Ezert lett telken belul soveny. Arra nem kell terveztetes, epitesz, engedely.
Ugy 30 eve Gyomro kornyeki zőccseget termelunk magunknak a ket kukorocas kozt a nagynenem ferje "epitett" egy tarolot, amibe belepni sem lehetett. Volt vagy 1,5 m magas es 1 nm terebelyes. Hasznalt fabol meg nejlonbol, hogy par asot meg kapat eltegyen.
Az illegalis epitmenyert megvagtak, es lebontasra koteleztek.
á, senkit nem érdekel
az önkormányzatoknak nincs is rá kapacitásuk, hogy ezt ellenőrizzék
Fenyőt vágtunk ki a nyaralónkban. Nem kértünk engedélyt.
persze,majd jönnek megnézni,eszük ágában nincs.
a nagy diófákat is mindenki kivágta,csak fekete rossz termés volt rajta,
a haver,aki most a polgármester,azt mondta,hogy kell.mikor elment,hát megoldottuk.
Nem fenyő. Nem gyümölcsfa. Valamilyen erdei magoncból nőtt rossz helyre.
Nekünk azt mondták, hogy bizonyos magasság fölött kell csak engedély. Így mi nem kivágtuk a hatalmas juharfánkat, hanem visszavágtuk kb. 1,5 méteres nagyságúra és virágállvány lett. Így nem szóltak bele.
Attól függ, milyen fa. Fenyőféléket nem kell se bejelenteni, se engedély rá. Helyi önkormányzatnál érdeklődj, mi a szabály.
Így van, mi is kivágattunk egy nagy eperfát, sajnáltuk de nem volt mit tenni, veszélyesen közel volt a házfalhoz, tetőhöz.. még egy labdarózsát kivágtam, az orgonádról jut eszembe, az beteg volt. Nekünk a nagy törzs négy ágban maradt és virágok, illetve télen madáretetők vannak rajta.:)
Köszönöm szépen. Azt nem hinném, hogy feljelentenének, nem olyanok.
Dehogy. Volt ami talajnál lett kivagva, de volt ami kb 70 centitn. Abból asztal lett.
Azt mondják, hogy ez a cserjékre is igaz.
Amikor megvettük a házunkat, a kertben volt egy hatalmas kecskerágó bokor. Olyan 5-6 méter magas és 3 méter széles, azért csak ilyen széles, mert a szomszéd tűzfala mellé ültették, így arra nem tudott annyit nőni. Ez a bokor összenőtt egy vadrózsa bokorral és egy orgona bokorral is, amik szintén hatalmasak voltak.
Tehát, egy igazi dzsumbuj volt.
Fogalmunk se volt, hogy kell engedély kérni. Mi neki estünk, hogy el lehessen férni a bokortól, mert több, mint felét elfoglalta a szabad térnek.
Tehát, jól megmetszettük, csináltunk belőle egy bonzai fához hasonlót és azóta is inkább faként nevelgetjük. A vadrózsát és az orgonát is kivágtuk. Illetve volt ecetfa is a kertünkben, mi azt is kiirtottuk.
Majd a tavalyi hó, letört még a kecskerágóból 3 nagy ágat, így még kisebb lett. A letört nagy ágakat feldaraboltuk és kitettük a ház elé (elvitte valaki 1 órán belül).
Semmi gondunk nem lett belőle.
A ház előtti fák miatt, írtunk az önkormányzatnak, mert hatalmasak és ráfeküdtek az ágaik a házunk tetejére. Kijöttek megmetszeni.
Én azt gondolom, hogy vágd ki nyugodtan a fát. Ha nincs olyan szomszédod, aki ezért feljelentene, akkor nincs gond ezzel szerintem.
Gyökerestöl szedtek ki öket?
Mert az marha nagy melo lehetett.
Gondolom sokan úgy teszik. De félek, hogy megbüntetnek. Na a szembe szomszédot nem büntetik meg, aki a vasait a lomjait az utcán tárolja konténerben a kerítés előtt, érdekesen mennek errefele a dolgok.
További ajánlott fórumok: