Tárkonyos nyúl erdélyiesen, körettel recept
150 perc
A Tárkonyos nyúl erdélyiesen, körettel hozzávalói:
80-90 dkg.nyúlhús ( comb, gerinc, nyak, ,
2 - 3 evőkanál mustár,
5 dkg. teavaj,
1 csokor tárkony,
2 dl. húsleves ( lehet 1db. kockából is)
2 dl. fehérbor ( száraz, félszáraz)
8 . 10 szelet vékony bacon szalonna ( kb. 10 dkg.)
1 kk. kristálycukor,
2 dl. tejföl,
2 - 3 ágacska csombor ( birsikafű),
só, őrölt feketebors izlés szerint
60 - 70 dkg.zöldbab
A Tárkonyos nyúl erdélyiesen, körettel elkészítési módja:
A nyúl gerincét 3 - 4 darabra vágjuk, a többi húst nagyobbra daraboljuk. A vajat megolvasztjuk, és ezen a húsdarabokat erős tüzön átpiritjuk, majd felöntjük a borral, a húslével, ízesitjük a csobor ágacskákkal, kissé sózzuk, és mérsékelt tűzön 1 és fél óráig pároljuk.Kb. a főzés felénél további 1,5 - 2 dl. forró vizet is adunk hozzá, hogy zöldbabot mellérakva azt is megfőzhessük. A zöldbab végeit levágjuk, megmossuk és enyhén sós, forrásban lévő vízben 3 - 4 percig főzzük. Kiszedve lecsöpögtetjük, sóval borssal ízesitjük, majd ha kissé meghült a bacon szalonna segitségével kötegeket készítünk és a hús főzése előtt 30-35 perccel a hús köré rakva megfőzzük. A megfőtt húst, zöldbabkötegeket tálra tesszük. A friss tárkonylevelkeket megmossuk, lecsöpögtetük és finomra vágjuk, majd hozzákeverjük a mustárhoz. A visszamaradó pecsenyelevet leszűrjük, mennyiségének felére forraljuk, majd hozzáadjuk a mustáros tárkonyt, a kristálycukrot, és az egészet tejföllel dúsitjuk. Ha kész kevéssel a nyúlhúst leöntjük, a maradékot külön tálkában kínáljuk Körettnek burgonyakroketet, rizst adhatunk.
Ügyeljünk arra, hogy a húsok fővése egyenletes legyen.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: varbóc, 2008. okt. 17. 05:18
A tárkonyos nyúl erdélyiesen, körettel elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.