Tárkonyos csirkeraguleves recept
60 perc
A Tárkonyos csirkeraguleves hozzávalói:
pár csirkemellfilé
7-8 db közepes sárgarépa (a sárgarépából soha nem elég, fütyülni kéne még!)
2 db fehérrépa
1 zeller
1 karalábé
1 fej vöröshagyma
½ citrom
50 dkg zöldborsó
1 ½ ek morzsolt tárkony (friss az még jobb, ha beszerezhető)
nagy csokor petrezselyem
4 dl főzőtejszín
kevés olíva vagy egyéb olaj
só, bors
A Tárkonyos csirkeraguleves elkészítési módja:
A lábosban (a nagyban) olajat hevítünk és pár perc alatt üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát, majd fehéredésig pirítjuk rajta az előzőleg felkockázott csirkemellet. A répákat felkarikázzuk, a petrezselymet felaprítjuk, a zellert, karalábét ízlés szerint egészben is hagyhatjuk, vagy nagyobb cikkekre is vághatjuk. A húst felöntjük meleg vízzel, beleszórjuk a felkarikázott, felcikkelyezett, egészben hagyott zöldségeket, hozzáadjuk a petrezselymet és 1 evőkanálnyi tárkonyt. Felforraljuk, majd lefedjük és lágy lángon, néha megkevergetve addig főzzük, míg meg nem puhulnak a zöldségek. Közben megkeverhetjük, megízlelhetjük néha-néha, sózhatjuk és borsozhatjuk ízlés szerint. Ha már majdnem késznek érezzük, adjuk hozzá a zöldborsót is. Egy külön kis tálba vegyünk ki néhány merőkanál levet és keverjük össze a szobahőmérsékletű tejszínnel. Ezt az elegyet öntsük vissza a levesbe aztán, folyamatos kavargatás mellett. Ennek a hőkiegyenlítéses eljárásnak köszönhetően megkíméljük levesünket az összeugrástól. A végén forraljuk fel újra, és a zubogó vízbe morzsoljuk bele a maradék tárkonyt, valamint facsarjuk bele a fél citrom levét. Ezzel meg is volnánk, levehetjük a tűzről.
Kategória: Levesek, levesbetétek receptjei
A receptet beküldte: ca43169457, 2014. máj. 28. 14:50
A tárkonyos csirkeraguleves elkészítési módja és hozzávalói.