Szilvás Lepény recept
A Szilvás Lepény hozzávalói:40 dkg. Liszt
2 dkg. Élesztő
2 dl. Tej
csipet só
10 dkg. Cukor (7,5+2,5)
1,5 kg. Szilva
5 dkg mandula (vagy dió)
2 k.k. fahéj
7,5 dkg vaj
1 tojás
A Szilvás Lepény elkészítési módja:
2 dl langyos tejbe a 2 dkg élesztőt bele kell morzsolni, 1 evőkanál cukrot rászórni. 40 dkg. Lisztet, 7,5 dkg olvasztott vajat, csipet sót, 1 tojást, 7,5 dkg cukrot és az élesztős tejet össze kell keverni (robotgéppel is jó). Akkor jó a tészta, ha elválik az edény falától (kelt tészta). Kis liszttel meg kell szórni és konyharuhával letakarva 30 percig pihentetni. Közben a szilvát elő lehet készíteni: mosni, magozni, negyedekre vágni. A tésztát vajazott-lisztezett tepsibe (egy nagy tepsi, vagy két kicsi) fektetjük (nem kell megijedni, ha nagyon vékony lesz…), majd a szilvákat sorban a tetejére kell helyezni, amilyen sürün csak lehet. Végül apróra vágott mandulával (vagy dióval) megszórjuk és 220 fokos sütőben kb. 15-20 percig sütjük. Sütés után 2 kávéskanál fahéjjal elkevert 2,5 dkg. Cukrot kell a tetejére szórni. És már fogysztható is…
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: hajdu.csilla, 2006. okt. 2. 10:24
A szilvás lepény elkészítési módja és hozzávalói.