Szezámos rácsos ribizlitorta recept
A Szezámos rácsos ribizlitorta hozzávalói:kb. 12 szelethez:
a tésztához:
10 dkg szezámmag,
40 dkg liszt + a nyújtáshoz és a formához,
15 dkg cukor,
20 dkg ráma + a formához,
1 tojás + 1 sárgája a kenéshez,
2 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
80 dkg ribizli (fagyasztott is lehet),
6-7 evőkanál cukor,
3 evőkanál darált háztartási keksz
A Szezámos rácsos ribizlitorta elkészítési módja:
A tésztához a lisztet a cukorral összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk, az egész tojással, a tejföllel és a szezámmag 2/3-ával összegyúrjuk. Alufóliába csomagolva legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük. A ribizlit megtisztítjuk, ha fagyasztottat használunk, szobahőmérsékleten felengedjük, és alaposan lecsepegtetjük, a cukorral és a kekszmorzsával összekeverjük. A sütőt 180 °C-fokra előmelegítjük. A tészta 2/3-ad részét meglisztezett gyúrólapon kinyújtjuk, és kibélelünk vele egy 26-28 cm átmérőjű, kikent-kilisztezett, alacsony peremű tortaformát. A cukros, kekszes gyümölcsöt elsimítjuk rajta. A maradék tésztát is kinyújtjuk, kisujjnyi széles csíkokra vágva rárakjuk, vagyis a torta tetejét berácsozzuk. A tésztacsíkokat a tojássárgájával lekenjük, és a maradék szezámmagot ráhintjük. A sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük.
Előkészítés:
A szezámmagot bevonatos serpenyőben szárazon (zsiradék nélkül) folyamatosan kevergetve aranysárgára pirítjuk
(vigyázzunk, ne égjen meg).
Kategória: Sütemények, édességek receptjei
A receptet beküldte: access, 2010. aug. 18. 20:22
A szezámos rácsos ribizlitorta elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.