Szezámmagos keksz recept
50 perc
A Szezámmagos keksz hozzávalói:
1 tojás
7,5 dkg nádcukor (lehet sima kristály is)
6 dkg szezámmag
5 dkg fehércsoki
10 dkg vaj
1 csipet só
A Szezámmagos keksz elkészítési módja:
A Fehércsokit először lereszeljük, vagy aprítóban apróra vágjuk. A tojást kikeverkük a cukorral, hozzáadjuk a többi hozzávalót (szezámmag, fehércsoki, só, liszt), a vajat hidegen, kisebb darabokra vágva adjuk hozzá és összegyúrjuk a tésztát. Ha szépen összeállt fél órára hűtőbe tesszük. A lehőtött tésztát lisztezett táblán 3-5 mm-eresre kinyújtjuk és kb 180-ra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt megsütjuk. Akkor jó, ha az alja már aranybarna, a teteje pedig még fehér.
A fél óra a hűtőben tényleg csak fél óra legyen, különben csak nagy nehézségek és sok melegítés árán lehet nyújthatóvá varázsolni a tésztát.
Ha nehezen áll össze a tészta, tehetünk hozzá még vajat, viszont ha túl ragacsos, akkor liszttel orvosolhatjuk a problémát.
Nálunk teljesen barnára pirított változat is készül, mert a párom úgy szereti, ezért nem kell megijedni, ha a teteje is megbarnul, úgy is finom. :)
Jó sütögetést!!!
Kategória: Nassok, sós finomságok receptjei
A receptet beküldte: kiki8400, 2009. dec. 29. 12:59
A szezámmagos keksz elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.