Sült csülök dán módra, uborkamártással recept
A Sült csülök dán módra, uborkamártással hozzávalói:1 db hátsó csülök
2 db babérlevél
2 g egész bors
1 dl fehérbor
20 g só
Az uborkamártáshoz: 50 g vaj
50 g liszt
4 dl tej
1 dl tejföl
150 g ecetes uborka
2 cl tárkonyos ecet
10 g só
1 g törött fehér bors
A Sült csülök dán módra, uborkamártással elkészítési módja:
Az előkészített-megtisztított és megmosott-csülök bőrös felületét 1×1 centiméteres kockákra bevagdossuk, majd annyi hideg vízben, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Hozzáadjuk az egész borsot, a babérlevelet, és enyhén megsózzuk. Lassú forralás mellett addig főzzük, amíg a hús könnyen el nem távolítható a csontról. A kicsontozott húst tűzálló tálra helyezzük, aláöntjük a fehérbort, és előmelegített, forró sütőben-időnként meglocsolva- ropogósra sütjük. Amikor elkészült, a húst a sütőből kivesszük, majd kihűtjük, aztán éles késsel vékony szeletekre vágjuk. Amíg a hús hűl, elkészítjük az uborkamártást. A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd fehér habzásig hevítjük. A tejjel felengedjük, aztán kiforraljuk. A tűzről levéve kihűtjük, majd belekeverjük az apró kockára vágott ecetes uborkát, ízesítjük a sóval a törött fehér borssal, a tárkonyecettel, és elkeverjük a tejföllel. A kész mártást a hűtőbe tesszük, és tálalásig hidegen tartjuk. A felszeletelt csülökhúst tálra rendezzük. Tálaláskor salátával és paradicsommal díszítjük. A mártást külön edényben adjuk.
Kategória: Húsételek receptjei
A receptet beküldte: Polli, 2008. márc. 19. 21:31
A sült csülök dán módra, uborkamártással elkészítési módja és hozzávalói.