Spárga bormártással recept
45 perc
A Spárga bormártással hozzávalói:
2 kg fehér spárga
1 rúd vanília
15 dkg vaj
1 db salottahagyma
1 dl tyúkhúsleves-alaplé
1 evőkanál fehérborecet
1/2 dl száraz fehérbor
cukor
só
frissen őrölt bors
3 db kisebb tojás sárgája
15 dkg nyers sonka (pl. Serrano)
turbolya vagy petrezselyem a díszítéshez
A Spárga bormártással elkészítési módja:
1. A megmosott spárgát meghámozzuk, és a fás végeket levágjuk. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, és kikaparjuk a belsejét. 2. A bormártáshoz 7,5 dkg vajat apróra kockázunk, és betesszük a fagyasztóba. A megtisztított salottát finomra vágjuk, és egy kis edényben felöntjük az alaplével, az ecettel, valamint a borral. Csipetnyi cukorral ízesítve sűrűre beforraljuk, majd egy fémtálra helyezett apró lyukú szűrőbe öntjük. A fennmaradt salottát alaposan kinyomkodjuk. 3. A lábasba fektetett spárgasípok alá 3 dl vizet öntünk, majd megsózzuk és felforraljuk. Ezután a spárgát a lefedett edényben haraphatóan roppanósra pároljuk 10-15 perc alatt, majd kivesszük, lecsepegtetjük, és lefedve melegen tartjuk. 4. A bormártáshoz a spárga főzése közben a tojássárgájákat a fémtálba szűrt főzethez adjuk, és meleg vízfürdőben habverővel sűrű krémmé verjük. Apránként beletesszük a hideg vajkockákat, és folyamatosan tovább verjük, amíg a vaj feloldódik. 5. A maradék vajat egy nagy serpenyőben habosra hevítjük, és hozzáadjuk a vaníliarudat a kikapart velővel együtt. A spárgát a vaníliás vajba forgatjuk, és enyhén megsózzuk, megborsozzuk. Végül lecsepegtetjük, a sonkával együtt tálra rendezzük, és rámerjük a bormártást. Tetszés szerint turbolya- vagy petrezselyemlevéllel díszítjük.
Főtt krumpli illik hozzá.
A mártás még különlegesebb lesz, ha a vaj feloldódása után egy csokor finomra aprított turbolyával gazdagítjuk.
Kategória: Zöldséges ételek receptjei
A receptet beküldte: Miss Angel, 2018. ápr. 10. 18:03
A spárga bormártással elkészítési módja, hozzávalói és a sütéshez/főzéshez hasznos tanácsok.