Savanyúság (beszélgetés)
És akkor még egyet kérdeznék.
Létezik olyan csalamádé, ami pár nap alatt beérik, de csak pár napig fogyasztható. Ne ennek az elkészítését is szívesen venném.
Köszi, hogy hozzászóltál és főleg, hogy segítettél.
Biztos rövidebb volt, mint megosztani velünk, hogy Te hogyan teszel el télire savanyúságot.
Sziasztok!
Jelentem két vödörnyi savanyúság elrakva, most végeztem.
Nem árulom el kinek a receptje, majd, ha bejön közzé teszem:)
Ezzel a receptel raktuk el a savanyúságot csak édesebben, és nagyon finom volt. Három és fél deka benzonát van hozzá megadva.
Ami viszont nagyon jó, hogy a karfiol, uborka, zöld paradicsom, káposzta, paprika, hagyma, sárgarépa, dinnye, bár mi mehet egybe és isteni finom!
az én hidegen készíthető, salireceptem, két hét alatt beérik, nagyon jó, különösen télen, mikor van sok káposzta és lehet pótolni bármikor :)
uborkának, csalamádénak, bárminek jó :)
4 l víz,
50 dkg cukor,
8 deka só,
1 evőkanál Timsó
1 evőkanál Borkénpor
4 dl 20 %-os ecet, ha nincs, 8 dl 10 %-os
ezeket hidegen összekeverni, míg minden el nem olvad benne.
Sózni semmit nem kell előre, mert van benne elég
az üvegbe lazán rakni mindent, bele a szokásos általad használt fűszereket és ráönteni.
Bezárod az üveget és kész. 2 hét múlva előveheted, finom ropogos a timsó és borkénpor keverékétől, patikában mindkettő van.
nálam a csalamádé 50 dk káposzta, 50 dk hagyma,
ez egynek, másiknak még hozzá 20 dkg répa szeletelve, és kevés zöld paradicsom is. :)
fűszerezés egy üvegre: mokkáskanál fele mustármag,
4 szem bors, 1/4 levél babér, és ha van otthon, finom hozzá kevés tormacsík is.
Nálunk mindenki a családban ezt csinálja, és az ismerősök, rokonok is.
Engem igazán ezekben a receptekben csak az zavar, hogy nagyon nagy különbséget látok köztük pl. az ecet, cukor, só arányában.
Mi kicsit édesebben szeretjük inkább, de nem sok pl. 6.5 liter vízbe 1,5 liter ecet (10 %-os)
8 liter víz
1 liter 10%-os ecet
30 dkg só
30 dkg cukor
1/2 dkg borkénpor
1 cs. szalycil
mustármag, egészbors,
babérlevél, kapor,
Jól összekeverni bármilyen zöldséget rakhatunk bele ez az adag 4 db 5 literes üvegre való.
Uborka, paprika, almapaprika, zöldparadicsom,
káposztát 4 félbe vágva, apróvöröhagyma, kisdinnye
Nem kell forralni a levet.Bármikor felbontható.
20 literes edényhez
6,5 liter viz
1,5 liter ecet(10%-os)
1,5 kg cukor
25 dkg kg asztali só (nem jódozott)
2,5 dkg borkén
negyed csomag szalicil
2,5 dkg citromsav
2,5 dkg borkősav
5-10 db meggyfa levél
ízlés szerint: babérlevél, egészbors, koriander, torma, mustármag, kapor, bors
Ezeket hidegen összekevered, hogy minden jól oldódjon el.
FONTOS: a lébe nem szabad sem kézzel, sem fém eszközzel nyúlni, csak fával vagy műanyaggal.
10 liter víz
6 dl 20% ecet
50 dkg só
1 dkg borkén
3 dkg timsó
1 dkg citromsav
3,5 dkgbenzonát
1 kg cukor,
babérlevél,mustármag,egész bors.
ha édesebben szeretnél , úgy 2 kg cukrot egy helyett
Sziasztok!
Vödrös savanyúságot szeretnék elrakni, de a régi receftem elveszett. Tudna valaki egy jól bevált receftet küldeni?