Lassan indul a befőzési szezon. Szoktál eltenni gyümölcsöt, savanyúságot.? (beszélgetés)
Úgy emlékszem, hogy nagymama a tisztított sóskát megpárolta kevés olajon, teljesen krémesre főzte, üvegbe töltötte, és tetejére 1 cm-nyi olajat tett. Ezt főzéskor leöntötte.
Mi már ugyanezt az alapkrémet lefagyasztva tartósítjuk.
Igen, javában benne vagyok, főztem sárgabarack- és szilvalekvárt, eltettem szilvabefőttet, befőztem egy nagyobb adag paradicsomot, plusz a fagyba is pakoltam bőven tököt, cukkinit, paradicsomot, zöldbabot.
Még tervben van az őszibaracklekvár és befőtt és lehet neki kéne veselkednem a céklának, de azt még sosem tettem el, viszont imádjuk
fejtett meggyet rumosan,
szilvalekvárt,
lecsót,
ezt az idény. rakom el.
de szoktam sárgabarack dzsemet, körtét, elrakni.
Nàlunk annyiféle savanyusàgot imàdunk,hogy mire beraknàm...
Cékla,uborka,gyönyghagyma,paprika,kàposztàval töltltött cseri paprika,lekvàrok.és sorolhatnàm.
Inkàbb megveszem,nem kell bajlodni
Én imádok befőzni! Van kertünk egy pár gyümölcsfával, meg mellettünk egy erdő. Ott bodzát és fekete ribizlit szoktam szedni lekvárnak.
Őszibarack befőtt, szilva kompót, szilva lekvár, sárga barack lekvár, csalamádé, uborka, darált erős paprika sóval (az idén nagyon sok lett belőle, de nem baj, mert jön a karácsony), meg amit még ad a szomszéd.
Már nem szoktam!
Régebben mikor még nekünk teremtek a gyümölcsök akkor igen, mert megérte!
De most ha megveszek mindent,hozzá számolom azt a sok vizet amivel elmosom az üvegeket,befőzni valót,+ a gáz,a munka vele,így nem éri meg,szerintem!
Én rendesen megfőzöm a natur lecsót,teszek bele nátrium benzoátot,üvegbe teszem,kis olajat a tetejére,lekötöm és száraz dunsztba teszem.
De ha van fagyasztóládád,akkor fagyassz le paprikát,paradicsomot,és télen friss lecsót főzhetsz.
Nem. Apukám teszi el, és nagyon profi! A savanyútól kezdve a befőtteken át a lekvárokig...
Mindent. Köszi Apu!
szia Nagyi! én is most próbáltam ki először, még nem kóstoltuk a végeredményt:-)
Bévi ha kinyitom a savanyúságot akkor nyugodtan visszazárhatom bármeddig eláll?
tegnap megvolt a temetés, holnap talán megyünk a Balatonra pár napra. mindnekinek jó befőzést, nálunk most egyenlőre elfogyott a befőznivaló:-)
További ajánlott fórumok:
- Milyen gyümölcsöt / zöldséget ettél ma?
- Küldj egy gyümölcsött!🍍🍉🍇🍊🍋🍌
- Melyek a lúgosító ételek, zöldségek, gyümölcsök?
- Írjunk gyümölcsöket, zöldségeket szóláncban
- 1 éves kisfiamnak adhatok már házi befőzési gyümölcsöt?
- Gyöngyhagymát szeretnék eltenni savanyúságnak? Nem tudja mikor van neki a szezonja? Mikor lehet azt eltenni?