Vödrös savanyúság..... (beszélgetés)
Sziasztok!
Ehez a léhez is kell szódabikarbóna és nátrium benzonát? Ha igen mennyi?
Most keverem a lét,mert sajnos a tavalyi megbuggyant a hőségben. Már nem volt benne semmi csak a lé:-)
S:O:S
Sziasztok!
Én is azt kérdezném tőletek mint Ica 59,hogy fedett teraszon eltartható?
Sajnos nincs se spejz,se melléképület.
Eddig nagy üvegekben tettem el a savanyút,hideg lében, fajtánként,de most szivesen kipróbálnám ezt a vödrös,változatot.
Hideg lé:
2 liter vízhez,3 dl 10% ecet,8 dkg só,16 dkg cukor vagy édesítőszer,10 gr szalicil,pici borkén
(5l-hez 1 kk).
Hidegen összekeverjük. Nem baj ha a szalicil csomós marad,2 nap múlva felolvad és eltűnik.
Mindenféle paprikát,zöld paradicsomot és a csalamádét is így teszem el. Ropogós és friss marad és nem vesziti el a szinét sem:-)
Ezt nem próbáltuk, víz nélküli receptem van.
Másfél kg paprika, másfél kg uborka, másfél kg káposzta, fél kg hagyma.
A léhez 40 dkg cukor, 3 dl 20 %-os ecet, 8 dkg só, 1 kk. borkénpor. Összekeverjük, a felaprított zöldségekre öntjük. Egy napig áll (sok levet ereszt), másnap rakjuk üvegbe.
Az enyém a kevésbé édes változat, a receptet a boltban a vödörhöz adták :)
6 liter víz, 1 liter 2 dl 20%-os ecet, 1 kg cukor, 30 dkg só, 6 kk. Na-benzoát, 6 kk. szódabikarbóna, 3 kk. borkénpor. Bors, kapor, babérlevé, tormagyökér ízlés szerint. Hidegen keverjük össze.
Ha tisztán uborkát rakunk, akkor borkénből kevesebbet teszünk bele, amúgy ez fehérít, pl. hagymához, káposztához, paprikához ideális.
szia.ezt csinálom minden éve.
vödrös savanyú
10l víz,1 és fél l 20% ecet,2 kg cukor, fél kg só,2 evőkanál borkén,10 db babérlevél,fél csomag mustármag,fél csomag szegfűbors,fél csomag fekete bors, kapor, 10 szem koriander
mi úgy szoktuk hogy fokozatosan adagoljuk az ecetet,mert mi édesen szeretjük
Sziasztok!
Ti hogy teszitek el a savanyúságokat?
Én a vödröset probálnám ki,ha van bevált receptetek irjátok meg. Köszi.
További ajánlott fórumok:
- Lassan indul a befőzési szezon. Szoktál eltenni gyümölcsöt, savanyúságot.?
- Miért nem sikerül soha a hordós savanyúságom?
- Vecsési vegyes vágott savanyúság ti szeretitek?
- Miért romlott meg a vödrös savanyúságom?
- A vödrös savanyúságból 2 hét múlva ki kell szedni a dolgokat vagy maradhat benne sokáig?
- Vödrös savanyúság